Проф. Рачев: Бури и дъжд ще има, но лятото ще е по-сухо от нормалното

За цяла България не са изпълнени месечните норми на валежите
31 май 2022 09:05, Елка Василева
9
 Проф. Рачев: Бури и дъжд ще има, но лятото ще е по-сухо от нормалното
Снимка: архив, БГНЕС

През следващите дни ни очаква много хубаво, типично лятно време, но България ще бъде засегната и от много добре изразени фронтални смущения. Това ще дава възможност да се поддържа една нестабилност в следобедните часове, която ще бъде по-ярко изразена в неделя, прогнозира пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

"Прогнозата за Източна и Югоизточна България е лятото да бъде по-сухо от нормалното според американските агенции. Според европейските прогнозата е за още по-малко валежи", добави той.

По думите му това не означава, че няма да има бури и превалявания, но сумирано за трите летни месеца – юни, юли и август, ще е по-сухо в България.

В четвъртък и петък вероятността за валежи в Западна България е сравнително малка, в сряда също. В останалата част ще има слаб дъжд, съобщи проф. Рачев.

За цяла България практически не са изпълнени месечните норми на валежите, посочи климатологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
8 преди 2 години
Аудиторията на днес.бг това не може да го разбере. Истината е, че сме в последните десетилетия на изобилие. Изобилие от всичко, невероятни свободи, невероятни възможности. С изчерпването на ресурсите и климатичните проблеми всичко това ще секне. Технологията ще реши някои от проблемите, но не всички, а решенията ще са достъпни само за тези, които могат да си ги позволят. Когато водата стане по-ценна от петрола и храната - от златото, тогава ще разберете колко много имате сега.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора разберете, че живеем в златни времена. Технологиите са достатъчно напреднали, времето не се е скапало, храните са изобилни. След 50г всичко това ще е лукс. Така, че ходете на почивки, разглеждайте света сега докато все още има какво да се гледа. Докато остареем няма да има значение кой колко пари е спестил, щото всички ще се борим за хляб!
7
2
 
1
 
! Отговори
===8 преди 2 години
Ех,ама тея ***, значииии...Нерде прогноза за времето, нерде разни пуснати в нищото конкретни политически имена-коментар 1 визирам.Какво общо има 1 с другото?Ама ще остане в подсъзнанието...Знам ви психологическите тактики, смот*А*няци. См*Ъ*рдите и си личите от далеч
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой ли не вижда че вече сезони няма. До 1988 година имхме 4 сезона които ясно се открояваха. Орез 90-те години сезоните започнаха да се сливат докато сега направо изчезнаха. Зимата е като късна есен. Пролетта е като ранно лято. Не ми се мисли калво щее след 30 години. Ще има само есен и лято. Такива аномалии каквито сега има никога не е имало. Ненаситните капиталисти унищожиха природата.
5
4
 
6
 
! Отговори
КОНСПИРАЦИА преди 2 години
Сега ни пръскат с ХАРП - идеята е да няма храна през зимата. За това са предвидени градушки с големината на баскетболни топки - да убият всичко посято и зимата да нямаме газ, бензин и храна.
4
1
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Бре не знам, ама в последните години 10-15 години фавруари месец е по-топъл от април, че понякога и май! Не за друго ами по на юг овошките разцъъфват още февруари и началото на март месец и после измръзват като завали сняг и стане студено!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи "познавачи" и "специалисти"Ако лятото се окаже дъждовно, казват: От тук нататък така ще е...като в саваната. На следващото лято страшни жеги, и тия специалисти отново казват: От тук нататък така ще бъде. И така....до безкрай...
2
6
 
1
 
! Отговори
ере преди 2 години
Тепърва ще има суши и ще се разгърнат последствията от глобалното затопляне. Да му мислят тия, дето сега са деца.
1
8
 
4
 
! Отговори
Деси Атанасова ГЕРБ преди 2 години
За какво ни е чак цял професор да прави прогноза за времето? По мое време (което беше отдавна) прогнозите ги правише г-н Минчо Празников и винаги познаваше с 200. Това е преди да се запозная с моята любов г-н ББ Тиквата