След пандемията - масови напускания, преквалификации

Хората се изнасят извън големите градове
7 юни 2022 10:10, Петя Славова
38
След пандемията - масови напускания, преквалификации
Снимка: БГНЕС

Наблюдават се масови напускания, масово преквалифициране, изнасяне за живот извън големите градове.

Всички тези процеси се случват напоследък като следствие на ковид пандемията, психологическите последствия и на преформатирането на пазара на труда.

"Основната причина е, че в дигиталният живот 2 години онлайн се загуби чувството за свързаност между екипите. Промените тласнаха хората към нови сфери, за да намерят себе си. 50 процента от служителите съобщават, че не получават уважението, което очакват на работните си места", заяви пред БНТ психологът Ани Владимирова.

По думите ѝ е масова практика шефовете да смятат, че щом служителите не казват нищо значи всичко е наред.

"Трябва да се обърне внимание на фирмената култура, заплащането и гъвкавостта. Средният престой в една компания вече е под 3 години. Доминиращият е търсещият работа и работодателят трябва да се приспособи ", допълни експертът по човешки ресурси Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 На работа ходиш, за да бачкаш! Социалният живот идва СЛЕД това. Спрете да бъркате тези неща. Доста е тъпо и жалко е, да разчиташ на работата си, за да имаш социални контакти. А няма и да си особоено продуктивен.
10
1
 
13
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Положителна промяна е това " да намерят себе си " . Ако успеят , хората ще са много по-удовлетворени от това , което правят. Което води до добри резултати в работата им и до тяхно лично щастие. А при лесно придвижване от едно място на друго , включително и за живеене , е нормално да се появи конкуренция между работодателите за добри служители. Не мисля , че това са лоши промени. А масово отчуждаване между хората няма как да има. Някои имат нужда от повече социални контакти, други - от по-малко.
9
6
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
това е вярно , аз в момента съм по пижама , а след малко и ще ди взема душ ( а съм на работа от 8.30 до 17.30 в къщи )
8
4
 
34
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Даде ама вкъщи по пижама вече се изкарват в пъти повече пари отколкото да бачкаш в някоя фирма и някакъв тъппанар да ти се прави на шеф.
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости ,с цените на горивата и сметките за ток и газ ,живота на село ще се види тесен за много от изнеслите се
6
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ковид фашизма не само унищожи бизнеси, той разруши човешките устои на обществата ни. Но това е адски опасно."И според мен е вредно. И не виждам нищо привлекателно в това да висиш цял ден по пижама вкъщи или т.нар. "хоум офис". Тотална липса на социализация и излизане от обществото.
5
3
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Пандемията е от простотия.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя пандемия?
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделяй и владей. Ковид фашизма не само унищожи бизнеси, той разруши човешките устои на обществата ни. Но това е адски опасно. Тия дето се кефят сега на това, че хората по-трудно се обединяват и така не могат да ги свалят от власт, не разбират колко опасни са самотните вълци.
2
3
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Пич, нищо не ти се разбра от умозаключенията
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. По време на пандемията част от обслужващата класа видя, че 1000 се бият за едно работно място и вече тази класа става ненужна. Доста от тях се преквалифицират с по-търсени професии. Доста си отидоха по родните места да работят в градината и да си гледат зарзават, защото е много лесно лениво сервитьорче да взима няколко бона в София, отколкото да гледа градина. Относно дистанционната работа- селата около София са пълни в млади специалисти и се възраждат. Добри новини.