БАБХ: 418 т плодове и зеленчуци са спрени на "Капитан Андреево" от 20 май

Установени са наднормени количества остатъчни вещества от пестициди
9 юни 2022 19:51, Анисия Иванова
11
БАБХ: 418 т плодове и зеленчуци са спрени на "Капитан Андреево" от 20 май
Снимка: БАБХ

Над 418 тона плодове и зеленчуци, внос от трети страни, преминали през ГКПП "Капитан Андреево", не са допуснати да достигнат до потребителите в Република България и ЕС от 20 май досега.

Причината е, че чрез лабораторен анализ в тях са установени наднормени количества остатъчни вещества от пестициди, съобщиха от БАБХ.

Още по темата
Считано от 20 май т.г. БАБХ пое всички етапи от извършвания фитосанитарен и здравен контрол върху плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, преминаващи през граничния пункт. Пробите за анализ за наличие на остатъчни вещества от пестициди при официалния контрол се изследват единствено в „Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол“ към БАБХ.

Пратките с плодове и зеленчуци, при които са установени несъответствия, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мнжж опасни тие плодове и зеленчуци, брееей
8
1
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ЯВНО НЕ СА СИ ПЛАТИЛИ КАТО НА ПРЕДИШНАТА ПРОВЕРОВЪЧНА ЧАСТНА ФИРМА....
7
6
 
4
 
! Отговори
Светнат преди 1 година
Ей, надминахте тиквата по лъжи и измами :)И защо трябва да лъжете и да ви хващаме толкова елементарно?Информацията е публична, отворих портала на rasff и там си стои черно на бяло ОСЕМ камиона за цитирания период. Демек 160 тона, предимно пипер и лимони.
6
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
И после ти обясняват колко били "готини" плодовете и зеленчуците, какъв "труд" били хвърлили в тях и за това били толкова скъпи!!! Изтровихте ни БЕ!!!
5
1
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
От години ни тровят,като кучета ни тровят. И наши производители и чужди. ДДТ още се използва. Някога го забраниха заради бума на раците. А в саламите има неща които ги няма и в Менделеевата таблица.
4
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
а за остатъчните храни внасяни от ЕС в страната ни, има ли контрол.Ние ги пазим, а от тяхните ***,кой ще ни защити
3
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
тъпчем се с отрови,и то сериозно !..Оня ден разбрах,че някаква жена се е натровила със..череши!..За отровите в разните "колбаси","газирани напитки" и други,да не споменавам..Всички знаят за "Е-тата",обаче ..просто не ги интересува..После..-"Много болна нация сме"..Ами болна!..-Затлъстяване,липса на елементарна физическа активност,плюскане като не видели,..какво да очакваме ?
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са си платили на Кичу ли?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те от 20 май до сега са станали на компот в камионите.