Щетите след пороите в България са за милиони

Над 100 литра на кв. метър паднаха над Вършец
12 юни 2022 22:14, Нели Христова
41
Щетите след пороите в България са за милиони
Снимка: БГНЕС

Продължават усилията за възстановяване на движението през прохода Петрохан след поройните дъждове, паднали в Северозападна България. Стихията нанесе щети за милиони левове във Вършец и Криводол.

Поройният дъжд, паднал в ранните часове вчера, затвори прохода Петрохан, а река Ботуня излезе от коритото си и нанесе щети във Вършец и квартал "Заножене".

Днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов провери на място ситуацията.

Вече има план за разчистването на Петрохан. Водата изрови асфалта, след като паднаха над 120 литра на квадратен метър дъжд. Причината за това е запушен водосток, който попречи водата да мине под пътя.

След като се отводни отсечката, ще стане ясно какви са щетите и колко време ще е нужно за възстановяването на пътя.

Преди обяд прогнозата бе проходът да бъде отворен най-рано утре. След обяд отново заваля, съобщават от БНР.

На място ситуацията видя областният управител на Монтана Ванина Вецина, заедно с представители на Областното пътно управление:

"Ако сега продължи да вали, възможно е да нанесе още поражения, защото фирмата със сигурност днес е работила и са правили всичко възможно с очакване да няма силни валежи. Но, разбира се, има изненада и това се случи, точно когато и аз преминавах, така че не може да сме сигурни, че в утрешния ден ще бъде отворен проходът. Зависи от времето", коментира Вецина.

Над 100 литра на кв. метър паднаха над Вършец, от Балкана водата е изтръгнала цели дървета и заедно с камъни и ги е влачила към квартал "Заножене".

 Река Ботуня излезе от коритото си и отнесе седем моста, наводни над 20 къщи, откъснат водопровод остави "Заножене" без питейна вода. Щетите са огромни, каза кметът инж. Иван Лазаров:

"Най-важното е, че няма жертви, такова бедствие, такава огромна стихия. За момента имаме сигнали само за удавени животни на територията на общината, но за хора пострадали, слава Богу, няма".

Със собствени средства Общината няма да се справи:

"Министър Караджов, след като се запозна, пое ангажимент да се търси помощ от държавата. Трябва да бъдат отпуснати целеви средства от Министерския съвет, за да може да се възстановят щетите.

Просто немислимо е това да стане със средства на Общината, щетите са по-големи от размера на бюджета, който Общината харчи за една година. Огромни са щетите".

Водата продължава да се оттегля от къщите, комисия ще определи щетите от пороя над Вършец.

В община Криводол по долното течение на река Ботуня, където придошлите води също предизвикаха мащабни наводнения, обстановката се нормализира. Водното ниво спада и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където беше обявено частично бедствено положение, опасността вече е отминала и там започна отводняване на залетите терени и приземни етажи.

Опасността за Ракево е отчетена още снощи след рязкото покачване на нивото на реките Ботуня и Лева, чийто водосбор преминава през селото. Незабавно е обявено частично бедствено положение.

Заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов:

"Въпреки преградите, които са направени през миналите години, нивото беше достатъчно високо, за да прескочи през тях и да наводни. Веднага бяха извикани екипите, мобилизирахме Пожарна, местните групи и на място до късните часове на нощта опитвахме да предпазим имотите и училищата, детските градини с пясък в чували, с техника – багери. След 1:00 часа започва на нивото да се нормализира, да не се покачва и останахме само през един час на следене".

Въпреки усилията край речното корито и предпазната дига все пак има наводнени общински терени, земеделски площи, дворове и приземни етажи:

"За пет минути заля навсякъде всичко, мина през дигата... Мазе пълно, 1 метър е водата в мазето", разказа местен жител.

Екипи с помпи отводняват засегнатите терени, утре комисия ще огледа и ще опише щетите от бедствието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо това не е водеща новина?
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34 АнонименИ на украина
34
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
НИЩО ВИ НЕМА БЕ ...НАЛИ НЕ ЯДЕТЕ АСФАЛТ---ШЕ ГО ПРЕЖИВЕЕТЕ...
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А можеше проекта на мОсква ДПС да не сече поголовно горите и да няма такива наводнения...
32
2
 
1
 
! Отговори
2022 преди 1 година
Искахте промяна етоВода и пак вода да измие лъжите на герберистите колко се грижили за народаА промяната е блъф когато американски микерета са в МС.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А можеше отдавна да се разширят коритата на реките и да се чистят всяка година. Вместо да даряваме милиарди на САЩ за нищо.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой не му се работи такъв тежък труд да възстановява на парче
29
0
 
3
 
! Отговори
Володката преди 1 година
Пирамиди, фараони и ба..ци за милЬонииии........
28
3
 
3
 
! Отговори
Те така преди 1 година
И по стара българска традиция, 0.1% от имотите и нивите с реколтата са застраховани. И ще започне един рев и люти закани държавата да плати на всички за всичко...
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изплатят по 300 лв щета и след една седмица всичко ще е забравено както в Цар Калоян хората още във фургони живеят.
26
1
 
3
 
! Отговори
автопилот преди 1 година
Водостоците и отводнителните шахти чия грижа са? Министъра дали е наредил проверка при заемане на поста си? Или само обилната заплата го е грижа?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕВЪЗМОЖНО! НИНОВА КАЗА ЧЕ НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ПРЕЛИВАНИЯ И ПРОЧЕЕ
24
1
 
8
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Пари от държавата не чакайте. Слава кокаине,там са парите.
23
3
 
1
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 1 година
Няма значение,Киро плаща!
22
2
 
0
 
! Отговори
Трухилю преди 1 година
Не се мешай... ние ще се случи нещо от рода си гледам да не забравиш да си ми е кротък и на мен ми е да де на живот на страната на чудесата да се видим и да не забравиш да се видим в събота и да е с едно и на мен ми е наред и да се извършват само за тебе ще ти звънна да се видим на кафе и аз така си мисля за него се намират и да било то и на мен ми харесва и на мен не е от мен и детето си в България и Румъния в момента съм се изпънала и аз
21
1
 
0
 
! Отговори
Гошо до Трохилю преди 1 година
А бе мани мани бе мани мани бе ти е интересно е много добре в нашите деца от нас и ще ти дам парите и на мен ми е кротък и аз съм КЛИЕНТ за смартфон Батерии ААА бр за баба Марта на всички именници да ти донеса в момента съм волна пеперуда
20
1
 
0
 
! Отговори
Трухилю преди 1 година
Е на кой да е на работа на фирма и да е на работа на фирма и да е на работа на фирма за да добавиш коментар за да добавиш коментар от до декември и на мен лично от до декември и на мен лично момче е на Сарит хадат
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язовирите поне понапълниха ли се?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вода гази, жаден ходи.
17
0
 
6
 
! Отговори
Втрещен преди 1 година
Ама какви порои? Обичайни летни дъждове за по час-два! От векове по нашите географски ширини!