Пътищата в страната в безпътица, от бранша не виждат светлина

Усилията за намиране на изход, завършиха с тромави процедури
4 юли 2022 16:27, Петя Славова
35
Пътищата в страната в безпътица, от бранша не виждат светлина
Снимка: БГНЕС

До момента нямаме представени ясни и точни решения по поставените проблеми в пътния бранш. Многократно информирахме държавата и гражданите на Република България за ситуацията и несправедливите обвинения към всички работещи в сектора. Всички наши усилия за намиране на изход, завършиха с тромави процедури.

Това заявиха от Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" във връзка с непрекъснатия диалог между УС на ББК "Пътища" и всички заинтересовани държавни институции, предаде БГНЕС.

УС на ББК "Пътища" подчерта, че рамките на 2021 г. бяха информирани 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание, което е без прецедент в българската история. "В следствие на краткия мандат на първите две, не можаха да бъдат сформирани действащи парламентарни комисии, което доведе до пагубната ситуация в Сектор "Пътища". Назначена бе Междуведомствена работна група за проверка на договорите по Текущ ремонт и поддържане, която представи доклад от работата си на правителството. Още веднъж искаме да подчертаем, че той включва неверни констатации. Липсата на действащи механизми от страна на правителството оказва необратимо влияние върху цялата пътна инфраструктура", категорични са от ББК "Пътища".

От УС уточниха, че към настоящия момент в проекта за актуализация на бюджета на Република България няма заложени средства за доразплащане на вече извършените ремонтни дейности по Републиканска пътна мрежа.

"В разгара на строителния сезон се опасяваме, че би могло да се стигне до неработещ парламент, което ще остави не разрешен още дълго време казуса с разплащането по извършените дейности по Текущ ремонт и поддържане. Изхождайки от пряката необходимост за завършване на процеса по разплащане и осигуряването на възможност за нормално протичане на работния процес в пътно-строителния бранш, Управителния съвет на ББК "Пътища" се обръща към Народното събрание и всеки един от народните представители и апелира да бъде преразгледано Решение Обн. ДВ. бр. 32 от 26 април 2022 г. на Народното събрание за предприемане на действия от Агенция "Пътна инфраструктура" за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа", заявиха от УС на ББК "Пътища".

Той предлага да бъде сформирана аналогична комисия на Междуведомствената работна група под юрисдикцията на Министерски съвет, която да направи нужните проверки и констатации. Според УС по този начин функциите на НС ще бъдат осъществявани от МС и ще бъде защитен държавния интерес и фирмите ще бъдат удовлетворени, чрез проверки, констатации и всичко необходимо за излизане от тежката ситуация.

УС на БКК "Пътища" заявява, че поддържането на Републиканската пътна мрежа е от значение за Националната сигурност на страната. "Липсата на решения създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи. Наш общ дълг е да защитим живота и здравето на всички ползватели на пътната мрежа. Предприемането на категорични решения и мерки относно пътно-строителния сектор е жизненоважно и за бранша, осигуряващ препитание на близо 100 000 души", казаха още от УС на БКК "Пътища" и подчертаха, че са готови за продължаване на активния диалог с държавата, както и че ще защитят интересите на своите членове по всички законоустановени начини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: НСАПИшофьориББК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ОП)(*гтб преди 1 година
До анонимен 16 И твоите избранници няма да оправят пътищата. Това си е традиция от 1944г до днес.
28
1
 
0
 
! Отговори
vlady преди 1 година
До АнонименТова не е дупка, а неравност - МЗКТ, Oshkosh, Tatra Force и т.н. преодоляват без проблем.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
живея в София - широк център, дори не съм и по кварталите. Нямам улица пред блока...разби се от един строеж преди 11г и така я оставиха!! толкова злоба вече има насъбрана у мен, че не знам на къде ще избие :)
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътища и коли много. Пари, храна и хора - малко!
25
0
 
11
 
! Отговори
GGGG преди 1 година
Положението е страшно.. кратери, нагънати като баница пътища, обрасли храсти, клони, треви навсякъде... Положението е страшно, дори не разбирам как в БГ ще си купиш кола за повече от 10-15хил лв., да я трошиш по тия пътища...
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
статията от 16:30, а коментарите отпреди 3 часа. това някакъв нов трик да надувате бройката без да не пишете нови статии ли е? кой ви следи колко статии трябва на ден? искам да му се оплача.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
статията от 16:30, а коментарите отпреди 3 часа. това някакъв нов трик за претопляна на стара манджата ли е?
22
1
 
6
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
До БандерасАми то има материали от 5лв и 1000 лв и с асфалта е така, качество.
21
10
 
13
 
! Отговори
Бандерас преди 1 година
До 23: По-добре обясни кое не е така, вместо да се правиш на много умен! Ти в Европа пътувал ли си? Ако си пътувал, да си забелязал, че например в Италия магистралите им всяко лято са с участъци в ремонт? Що така? А да си прочел също така, че цените на пътното строителство в БГ са доста по-ниски от европейските? Евтиното винаги излиза по-скъно, но в БГ ако се направи скъпа магистрала, ей такива като тебе първи ще изревете на умряло. Правят се чудеса в БГ за тези пари, но трябва акъл да го разбер
20
4
 
8
 
! Отговори
До Бандерас преди 1 година
Ти ми дай 100 хил. лв. за да ти налепя банята с плочки 3то качество, пък аз ще си намеря подизпълнители и все ще свърша за 2-3 години след крайния срок. Естествено ще има амортизация, така че трябва да обсъдим и парите за поддръжка.
19
6
 
10
 
! Отговори
Бандерас преди 1 година
Гледам, че много хора коментират, без нищо да разбират от пътно строителство. Запомнете веднъж завинаги, че пътната инфраструктура са технически съоръжения, които имат амортизация и трябва да се поддържат. Запомнете веднъж завинаги, че НЕ МОЖЕ някой да спести 2/3 от материалите. У вас, ако ти сложат 2/3 по-малко плочки в банята ти няма ли да забележиш? Има стандарти за пътно строителство има и строителен надзор, има проверки. От стотици построени километри на 2-3 отсечки намерили проблем. Е и?
18
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ремонт на ремонта това беше държавна политика по времето на герб и така си продължава и сега.
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващите да не се ослушват ами да търсят фирми от чужбина. Цената със сигурност няма да е по скъпа от на тези крадливи фирми.
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че пътищита не са били в по-лошо състояние от днес, но нали всички пари отидоха за пенсии и увеличение на заплатите на държавните бюрократи, нали трябва да се вдига рейтинга.
15
5
 
17
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Ми безпътица е. От бранша не виждат как хем да се краде, хем да е качествено и хем парите да са усвоени само от правилните фирми. Мъка.
14
13
 
16
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Ако пътните фирми строяха качествени пътища, сега нямаше да си трошим колите по дупките. Ама кой да им го каже, нали процента отгоре трябва да си вземе някой за да си купи нов мерджан! А сега сложат асфлата и след 1 година пропаднал... ми като сте сложили 1/4 от необходимите материали щото да си платите нагоре...
13
13
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
АМИ ТЕЗИ КОИТО 12 ГОДИНИ ГИ ОПРАВЯХА ТИЯ ПЪТИЩА ИЗГЛЕЖДА САМО КРАДЯХА ПАРИТЕ ЗА ТЯХ А СЕГА ИСКАТЕ ЗА 6 МЕСЕЦА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ВИ ОПРАВИ ПЪТИЩАТА РУШЕНИ С ГОДИНИ. ИЛИ СИ ЧЕШИТЕ ЕЗИЦИТЕ И ВСЕ НЯКОЙ ВИ Е ВИНОВЕН. ПИТАЙТЕ БОЙКО ЗАЩО ПЪТИЩАТА СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ ИЛИ ПЕЕВСКИ КОЙТО ГИ СТРОЕШЕ И РЕМОНТИРАШЕ С ПОДСТАВЕНИ ФИРМИ.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До вкъщи има една дупчица метър диаметър дълбока 20 санта от една година няма кой да я запълни що народ си помля джанти гуми и картери...
11
2
 
8
 
! Отговори
решение преди 1 година
да се върнат старите качествени древни римски пътища
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не заиграе лопатата по главите на полицитите - няма да има оправия