70 ст. изкупуват на едро кайсиите, около 3 лв. е на пазара

Производител: Голяма е конкуренция на евтини плодове от чужбина
8 юли 2022 17:45, Анисия Иванова
13
70 ст. изкупуват на едро кайсиите, около 3 лв. е на пазара
Снимка: Pixabay

В Силистренско започна кампанията по прибиране на кайсиите. Макар реколтата тази година да е сравнително добра, проблемите за производителите са много. Овощарите от региона търпят загуби заради ниските изкупни цени на продукцията си, свитото потребление и вноса на плодове от чужбина.

Румен Жеков отглежда кайсии повече от 20 години. Споделя, че през годните разходите са се увеличили многократно, а цената расте твърде бавно. „Основният разход е около 40 стотинки на килограм. След това идва прибирането, което вече не е никак евтино, защото трудът и горивата поскъпнаха драстично. Очакваме цена около 1 лев на килограм, но повечето търговци, предлагат по 70 стотинки, което не е изгодно“, пресмята стопанинът.

По думите му въпреки ниската изкупна цена, килограм качествени кайсии се продава за около 3 лева в търговската мрежа.

„Ние, които 9 месеца се занимаваме с това производство, продаваме качествена кайсия на цена от около 1 лев, а крайният потребител я купува на три пъти по-висока цена. Това означава, че по веригата някой печели повече от нас, без да влага необходимите труд и разходи и без да поема риска, който ние поемаме. Стига се до парадокса, че цената на кайсията за ракия почти се изравнява с тази за прясна консумация. Очевидно ние трябва да си оставим кайсията за ракия и да лишим хората от качествени плодове. Аз започвам да се замислям дали да си изкореня дърветата, дали да ги продам и това е тенденция при много други овощари“, каза още Жеков пред БТА.

Според други овощари много тежък проблем е свития пазар през тази година. Оказва се, че заради инфлацията българите консумират по-малко плодове. Според Димитричка Търпанова - заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз, търговията с плодове в страната е намаляла до близо една трета от обичайното си ниво. Заради това, както и голямата конкуренция на евтини плодове от чужбина, през последните години се забелязва сериозен отлив от бранша.

„Основният проблем на нашите производители е невъзможността да продават. Причина за това е инфлацията и намалената покупателна способност на хората. Въпреки че на европейски ниво кайсията е малко като количество, има много колеги, които не могат да берат в нормална зрялост плода, защото няма на кого да го продадат.

Много е трудно, защото сме поставени на един общ европейски пазар, но в неблагоприятна позиция. От една страна страните членки получават различно подпомагане, а от друга България е така разположена географски, че през нас минават всички големи производители, които не са членки на Европейския съюз. У нас влиза продукция от Турция, Молдова, Сърбия, Северна Македония, а от тази година на пазара на зеленчуци се намесиха и албански търговци“, допълни Търпанова.

Производителите от региона вярват, че изграждането на преработвателно предприятие би решило проблема с реализацията на продукцията им. По думите на Търпанова обаче в Североизточна България няма нито едно предприятие за преработка на плодове.

„Една от причините за това е нередовното плододаване на кайсията. Ние сме отдалечен район, а заради по-ниските транспортни разходи такива предприятия се изграждат в централната част на страната. За да се направи нещо такова е необходимо голямо сдружение на производители“, смята тя.

Заради трудностите в бранша тонове кайсии може да изгният по масивите. А стопаните са категорични, че ако държавата не се намеси, скоро българският плод ще се превърне в дефицитна стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
0.70лв е цена на търговец на едро. Тою пренася стоката(разходи), плаща бази и заплати. После дребен търговец купува и той и плаща разходи. В цялото стоката е нетрайна и се залага и брак. При 3лв накрая на пазара и гориво по 4лв литъра плюс тол такси и подобни няма как да се изкупи на 1лв. Просто по веригата няма как да си покрият разходите. И с кризата, дето ни е на главата, ще става все по-лошо. И тия неща за цените превозвачите отдавна ги говорят.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези цени на горивата какво очакват? Нека имам 200 килограма кайсии 1во качество. Това са 600лв приход. Трябва да ги пренеса примерно на 300км до пазара. Това са към 100-150лв гориво. Остават 450-500лв. Наем на сергия? Непродадени на края на деня и с паднала цена? Нека са 100лв още. Остават 350-400лв приход. Това, ако кайсиите са мое производство. Ако съм ги купил на 1лв, то ще останат 150-200лв приход и това е за 2-3 дни или по 1200-1500лв месечно(ниска заплата).
10
0
 
0
 
! Отговори
Тончо преди 1 година
Да ги сушат и да ги пакетират. Сухи сладки кайсии търпят. Не трябват кой знае какви инвестиции за сушене и пакетиране. Ползва се слънцето за генериране на топъл въздух и сушене.
9
2
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Глупости. Няма никакъв проблем да си наемеш сергии, магазини, оборудване, да си купиш камиони, да наемеш продавачки, да им плащаш осигуровките и данъците си... Просто преди да продадеш първия килограм, вече си с едни 50-100 бона назад, а сезонът на кайсиите е месец... Ако искаш само разходите да избиеш, ще трябва да продадеш стотици тонове. Това не знам колко декара кайсии са, ама ако имаш да изплащаш и земята и техниката и лихвите, килограм на пазара ще мине 20лв.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не пускат земеделския производител на пазара? Наема сергия и ги продава за отрицателно време за 2 лева примерно. Да видим следващия път дали изкупната цена ще е 70ст. Нали сме пазарна икономика.Но не става, защото последвалат саморазправа няма да бъде наказана от българските институции.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те 3/4 от кайсиите се изхвърлят преди да стигнат до консуматора. Ако действително ги вземат за 70ст., 3лв. на пазара си е направо подарък. Някои викат да си ги продават производителите, ама не правят сметка, че тогава ще са по 10лв./кг.
6
2
 
2
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
За да не съществува този проблем с производителите, те трябва сами да затворят цикъла- производство, транспорт, магазин, в който ще продават на свои цени. Така няма да се оплакват от цените на изкупвачите на продукцията ви. Ще ви дам пример с млекопроизводителите- много производители на мляко направиха свои мандри и отвориха магазини в София. В тези фирмени магазини цените не са по-ниски от тези, на останалите търговци. Повечето от тези магазини в София са слабо посещавани.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сто процента да поскъпнат докато стигнат до крайният клиент бива,ама това триста процента да скочат до трапезата на потребителя НЕ бива,за жалост това е практика със всички стоки!
4
0
 
5
 
! Отговори
Кирияк Поткоф преди 1 година
нулева корупция?!?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нямало спекула от търговците. Защо не се правят проверки и не се глобяват със солидни глоби алчните търговци които крадат като надуват цените?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносните нямат вкус. Обрани са зелени за да не се ска пят докато ги друсат в тира. Имам 10 дървета с кайсии и праскови едвали някога децата ви ще вкусят истински плод узрял на дървото. Истинските плодове растат и зреят на дърво без пестициди без химия. Тези по пазарите са отровни. Купете от тях и ги занесете в лаборатория за иазследване ще се учудите каква менделеева таблица ина в тях. Аз го направих и се шашнах.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки търговец по 100 тояги дневна дажба се полагат!