СЗБ и БАЗ: Правителството предвижда затваряне на бизнеси

Притесненията - от идващата нова вълна на коронавируса
15 юли 2022 18:51, Петя Славова
29
СЗБ и БАЗ: Правителството предвижда затваряне на бизнеси
Снимка: СЗБ

От вчера българският бизнес и в частност нашият бранш търсят отговор на въпроса: Ще има ли ограничения в капацитета и затваряне на обекти при нова вълна от COVID-19. И въпреки уверенията на отговорните институции, че няма да има, истината се оказва друга – ще има, пишат в позиция до медиите СЗБ и БАЗ.

"Българите могат да имат едно спокойно лято – това показват ковид данните, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти, цитиран от пресцентъра на МС. Премиерът изтъкна, че няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси. Няма изискване за ковид сертификати в страната. Не се предвиждат ограничения и в движението. Продължаваме да следим ситуацията много внимателно", добави министър-председателят.

По време на вчерашния брифинг подробности какво точно включва актуализираният План за справяне с пандемията и какви са конкретните стъпки не бяха дадени, след което документът беше приет и публикуван в страницата на Министерство на здравеопазването.

Според бизнеса, които са се запознали с Плана са установили, че уверенията, които "вчера даде премиерът, не отговарят на истината.", пишат в уведомлението си те.

И цитират в плана за етап 3: " Ограничават се масови мероприятия, особено в затворени помещения (посещения на спортни, културни и други). Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др.     А в Етап 4: Преустановяват се масови мероприятия (посещения на спортни, културни и други). Преустановява се дейностите на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др."

"Тоест, ограничаване и затваряне на бизнеси се предвиждат, а не както ни уверява г-н Кирил Петков, че такива няма да има. Не става ясно обаче при какви точно критерии се преминава от етап в етап.
И още нещо – отново мерките могат да бъдат прилагани и на областно ниво. Което изключва каквато и да е държавна подкрепа за най-засегнатите бизнеси. Такава обаче и без това не се предвижда. Навсякъде в Европа здравните мерки вървят заедно с икономически. У нас има само рестрикции и НУЛЕВА подкрепа!
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си становище, че настоящото правителство няма моралното право да налага каквито и да е ограничителни мерки, касаещи нашия бранш.", допълват те.

Според мнението им служебните правителства: "осакатиха, а настоящото спря подкрепата за бизнеса по мярката 60/40 с мотива, че COVID-19 вече няма. По неясни за нас причини не беше изпратено и искане до Европейската комисия с искане за допълнителни средства по мярката, въпреки че такава процедура беше открита. След това в разгара на летния сезон като наказателна акция беше увеличено ДДС за слабоалкохолните напитки, въпреки че същото това правителство беше приело мярката да важи поне до края на 2022 г. И като пореден шамар бе отменена подкрепата от 35 евро за седалка за чартърните полети от чужбина.

Година и половина вариации на сегашните управляващи системно и целенасочено убиват българския туризъм, а сега отново поставиха този сектор на първа линия при уж борбата им с COVID-19."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера имаше презентация на вино в Кауфланд. Жена ми сипа 0, 01 млл от ямболско розе. Без думи.
28
0
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Редно е да се излиза на протест иначе ковид гaвpaтa няма да има край. Лошото е че сме много търпеливи и мързеливи когато трябва да си потърсим правата. Затуй ще пъпчасваме под маските.
27
0
 
2
 
! Отговори
Арест за мафиотите преди 1 година
Ангел Кунчев е виновно длъжностно лица за раболяване и смърта на милиони Българи..Мед мафиотите отравят населението с хлор токсични водни смеси продавани вместо питейна вода..ЛЕкарите вместо откриване на причинителя зобят с скъпи хапове жертвите до живот..В курорти с доказано лечебна гореща минерална вода..Престъпниците от РЗИ подържат само остро токсични хлоротровни водни разтвори ГОРЕЩИ >.Жертвите се отравят за броени секунди..
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по Живково. Без образование и с, днес пенсиите са им изравнени. А в Телк и Нелк, който подаде, той е днес 100% инвалидност, а инвалидите без или с 30%'50%'70%. Всеки обещава и след избори всичко си е по старому.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България е излишно да учиш нагоре. Те без образование са днес бизнеснени, нищо, че не знаят, кога е роден Васил Левски, не знаят и българи някои, но с много пари и злато, кога са родени родителите им. Тия които след средно не учиха нагоре, днес имат 5 [пет] жилища и децата им са на 18 г, а те на 39, 46.. Преди 15 г и народните им представители, депутати са с купени дипломи. Виждахме ги как сричат.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера имаше презентация на вино в Кауфланд. Жена ми сипа 0, 01 млл от ямболско розе. Без думи.
23
4
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До анонимен 18.Къде е тази наша икономика ,че толкоз върви ,или си повярвал на КОРНИТО ,че индустрията ни е на първо място.Пък и за безработицата ,не говори изобщо ,защото 300 000млади хора ,нито искат да учат ,нито да работят.Пък родителите им ,може и да им дават акъл от рода на ,,То няма смисъл да се блъскаш за без пари ,, ,и донякъде съм съгласен с тях .
22
1
 
9
 
! Отговори
Кирияк П*тков преди 1 година
излъга отново... Лъжец рецидивист!
21
2
 
18
 
! Отговори
Гочо преди 1 година
Не разбрахте ли,че това правителство е сложено да затрие българската държава!
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
инфлацията не е заради войната а заради раздадените пари във връзка с ковида и рестриктивните мерки наложени в света ефекта пролича още преди година войната дойде като добавка който трябва да си прави сметката.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми добре , к`во се оплаквате от правителството - предвижда ,значи има визия за бъдещето ! Или тъжите по бокича , дето направо ви крадеше бизнеса , без да предвижда ?!
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в България няма безработица и сме на 1 во място по икономически астеж в ЕСТова значи че бизнеса работи и печели по- добре от този в ЕССега фокуса е върху доходите, защото 20% растеж на икономиката предполага поне 20% ръст на заплатите и пенсиите.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв лъжлив мушморок като Кирето, досега не ни е управлявал!
16
1
 
16
 
! Отговори
гост преди 1 година
ПРЕДНИЯ ДЕН КИРО ПРОСТОТО КАЗА ОБРАТНО , НЯМА ДА ЗАТВАРЯМЕ БИЗНЕСИ ПО ВРЕМЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН . ДРУГ ВЪПРОС Е ДАЛИ ИМА ИЗОБЩО ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН . ТЕ НЯМА ДА ЗАТВАРЯТ БИЗНЕСИ ЗАРАДИ КОРОНА ВИРУСА , А ДИРЕКТНО ФАЛИРАТ БИЗНЕСИТЕ , КОИТО НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ . МОЖЕ БИ Е НАРОЧНО , ИНФЛАЦИЯТА СЪЩО . ИНФЛАЦИЯТА Е СПОСОБ С , КОЙТО СРЕДСТВАТА НА ХОРАТА ЩЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ ПРИ АЛЧНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРЕДВОДИТЕЛИ .
15
1
 
18
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Да затворят ковидарите в Орландовци. Трета година ни занимват с простотията си: маски,дистанция и ваксини. Чума да беше нямаше да има такъв цирк от медицинските *** леристи.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редовното правителство извършва нарочен геноцид с българската икономика и държавност, който не го е видял все още ще го види, рано или късно....
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво затваряне.Нека клиентите да решават къде да почиват
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчооо,не лъжи!
11
3
 
16
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Кирчо пуска бизнеса по нанадолнището - аверите, черепа, арабаджиеви чакат на гюмето да искупят евтино страната
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Критериите не са спуснати, щото заради политическата ситуация още не се знае коя марионетка ще върши работата. Като се изясни ще им кажат.