С литийно шествие отбелязаха 145 години от Старозагорското клане

И тази година честването започна от храм "Света Троица"
19 юли 2022 21:58, Красимир Ангелов
45
С литийно шествие отбелязаха 145 години от Старозагорското клане
Снимка: БГНЕС, архив

Тази вечер в Стара Загора с литийно шествие бяха почетени 145 години от Старозагорското клане.

На 19 юли 1877 година, по време на Руско-турската освободителна война, войските на Сюлейман паша навлизат в града, като в продължение на 3 дни избиват близо 14 500 българи от града и селата южно от града.

Само в църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. Градът е изгорен до основи и обезлюден, а след това войските на Сюлейман паша тръгват към прохода Шипка, където се провеждат ключовите за свободата на България боеве.

И тази година на 19 юли честването започва от храм „Света Троица”, където са загубили живота си над 2500 християни. След отслужената панахида в храма десетки старозагорци се включиха в литийното шествие до Мавзолея костница, където беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите старозагорци през юли 1877 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Дано ти се отдаде скоро възможността да го посетиш и лично да му благодариш. Даже може една бибитка да му врътнеш, в знак на признателност.
37
8
 
4
 
! Отговори
чети историята преди 1 година
Именно Русия предаде и възстаниците от Старозагорското възстание.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами сме щели да освободим,тръбят русофобите вече 30г.Стефан Цанев излъга,че Левски е казал такова нещо.Нищо подобно.Виждаме,че след 140г ДПС пак ни управлява.Всички са се надявали само на Русия.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да подчертаем -> Руско-турската ОСВОБОДИТЕЛНА война.
34
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Честита годишнина от реконструкцията и модернизацията на Стара Загора. Имало е подобен проект и за София, но не е реализиран.
33
9
 
5
 
! Отговори
Ястребител преди 1 година
Иначе тате Мюмюн, старият помачор, беше истински кьопек! Много добре знаеше, че брат му, чичо Яшар, влачи срязан магарешки топор в потурите, но това не му попречи да ме предостави на заколение срещу два пакета семки и един айрян! Чичо Яшар направо ми разкова клоаката! Най-гадното беше, че през цялото време, докато ме онождаше, дрънкаше на дайре и виеше като койот някакви османски песнопения.
32
6
 
8
 
! Отговори
Ястребител преди 1 година
Турците обожаваме кръв, защото като навършим пет години, чичовците ни пръскат халките и хвърчи много кръв по сламеника. После чакаме да пораснем и да бучим нашите племеници. Такава е мaнaфckaта ни природа.
31
5
 
9
 
! Отговори
да попитам преди 1 година
от дпс имаше ли някой ?
30
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път чувам някой да празнува че са го клали.
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега наследниците на тия турци ви управляват заедно с шайката на Тлъстата похотлива мутра.
28
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги е клал па тия?
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО На грабежи се е отдал Стефан Стамболов с шайката си от българи ,черкези и заловен с хиляди глави *** за продажба на еврейската снабдителна фирма от Петербург ,,Грегор ,Хоровиц ,Каган ,, и спасен от П. Славейков с унизителни молби пред руският генерал ,който му загрял гърба с няколко камшика на изпроводяк . Та оттогава ,Стамболов намразил руснаците .
26
7
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Мехмед......Тогава защо виете на умряло за възродителния процес?Даже има чешма,построена в памет на терористите,организирали атентатите на гара Буново,в Сливен.
25
17
 
7
 
! Отговори
Мехмед преди 1 година
Българите са мазохисти, които градят дори националното си самосъзнание със сополиви истории, въплъщавайки се в образа на вечната жертва. Немислимо е в Турция да се отблеязват разни жертви сред турското население и войска от периода на разпада на Османската империя. Например ако това клане беше извършено в Турция, нашата народопсихология би изградила следния образ - цивилното население се е борило докрай..., но за израз от типа еди кой си ни заколи и изнасили никой не би се досетил даже...
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Путин копира османците. Явно одобрява.
23
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сюлейман паша дето опустошава Стара Загора е евреин с с име Соломон ,,приел '' исляма -това е високо образован евреин -масон-завършил образованието си в франция-- но евреина винаги си остава евреин.
22
3
 
20
 
! Отговори
До Хахахаха преди 1 година
Прав си... Сюлейман всъщност е евреин, който е приел исляма, ама само за пред хората... Иначе си е Соломон Леви Явеш, а си пропуснал че с тях са били и черкези и чирпански ромеии.... Ей това е скритата и неудобна истина. Цялата администрация и структури на османската империя е проектирана от евреи!!! Ако през 15ти век не ги бяха изгонили от Испания и не бяха дошли да дават Ноу Хау на османците може би щяхме да се освободим векове по рано.
21
4
 
20
 
! Отговори
а Бибитко преди 1 година
преди години откри ДЖАМИЯ в Стара Загора,заедно с потомците на убийците.За сведение-САМО по селата са избити тия 14500 ДОКАЗАНИ от документирани жители жертви.А колко има бежанци,колко деца...В самия град са избити около 100 (СТО)хиляди души и градът е изгорен и сринат.Тролейчетата и Баташкото клане не признават...Само ядат на ВВП акитата.И още-в цяла ЕВРОПА,България е известна като страната с НАЙ-МНОГО предатели.Платените,дето пишат,да се замислят ЗАЩО.
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде не се споменава за помощта на евреите които са живели в Стара Загора към башибозука и за зверствените им ритуали които са извършвали дори и с бременни българки.И после защо евреите са мразени... ама и по целият свят.
19
9
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Държа да подчертая, че организирането и провокирането на кланета, са стандартен инструмент на руската външна политика още от ония времена. По същия начин са разигравали и арменците няколко пъти.