БХРА: Туризмът е неглижиран от политическите сили

Недопустимо е да се планира затваряне без компенсации
20 юли 2022 15:35, Анисия Иванова
17
БХРА: Туризмът е неглижиран от политическите сили
Снимка: БГНЕС

"Туризмът отново е неглижиран от политическите сили. И управляващи, и опозиция продължават да не се интересуват от бъдещето на един от най-важните сектори на икономиката, който допринася средно за около 13% от БВП", алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В проектопрограмата на евентуалното ново коалиционно управление туристическият сектор не е засегнат в приоритетите на следващия проектокабинет, посочват от Асоциацията и допълват, че това е немислимо, при условие че преди изборите са получили уверения, че туризмът ще е приоритет в управлението.

Били са поети ангажименти за решаването на редица наболели проблеми в сектора като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, проблема с кадрите и най-вече с тяхната сезонност, паркиране и сметоизвозване в курортите, координация в работата на отделните министерства по отношение на туристическата политика, отделяне на сериозен бюджет за реклама и неговото ефективно харчене, създаване на единна браншова организация и така нататък.

Тези обещания обаче останаха единствено в сферата на пожеланията, подчертават от БХРА.

От Асоциацията определят като недопустимо да се планира затваряне на хотели и ресторанти заради Ковид кризата без икономически компенсации. От БХРА са притеснени, че в Плана за справяне с Ковид-19 на здравното ведомство отново е предвидено затваряне на туристически обекти като хотели и ресторанти и спиране на всички масови мероприятия, включително семинари и конференции в етап 3 и 4 на Плана.

Настоящият министър на туризма Христо Проданов е запознат с многото проблеми на бранша, но е натоварен с несвойствени задачи и в екипа му има чиновници, които не са подходящи за служители в това министерство, смятат от БХРА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
8
 
! Отговори
Не не преди 2 години
Без такива приказки, нали повече от половината плажове в БГто са на концесия... концесионерите да помислят какви цени да слагат, току виж и някой българин да дойде
15
0
 
8
 
! Отговори
Никога повече Бг преди 2 години
Туризмът се държи от бившите СИК и ВИС хотели, паркинги,ресторанти раздадени преди 30 години . Паркингите на Златни пясъци, ресторантите и дискотеки на слънчев бряг.Всичките пари отиват по разпределение в партии и групировки.Никога на българското море.Хора с ланци до земята седят по бариерите и щавят туристи после пият като *** до сутринта и се отчитат на партийния бащицата на прехода.
14
0
 
6
 
! Отговори
Макак така преди 2 години
Що да е неглижиран от политическите сили, половината бивши депутати и министри имат я хотел, я къща за гости, я подпорна стена, а някои дори и кей.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
без рус тур бг загива нали щяха да идват англичани и немци пак излъгахте народа си
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито един лев за дивите черноморски селяни по линия туризъм. Като се научат да се държат като хора тогава може и помощ.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризмът в България е хищнически. Обезкостява си финансово клиенти и ги унижава, а после се чуди, че не идват нови будали, а обезкостените не повтарят.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие се ненаядохте с държавни пари.
9
1
 
18
 
! Отговори
алоо преди 2 години
БХРА идете в Гърция и Турция,които бяха затворени за пъти повече време, какъв им е туризма-не моеш да се разминеш от хора,които искат да си изхарчат парите.Поне вие се спрете да се оправдавате с политиците.Вашата единствена работа е да подобрите обслужването си,да предлагате услуги,съпоставими с качеството.А какво правите вие-лятото е 3-4 месеца и принципа"ден година храни" е в пълната си сила през последните 30 г.А по лошото е,че виждате какво правят комшиите,но вие си знаете своето-бой бой бой
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелиери и ресторантьори - най-сивият сектор от където и да го погледнеш, а най-много реват за помощи.
7
0
 
9
 
! Отговори
морски преди 2 години
Укробежанци туристи-колкото щеш. Като вземат Бг паспорти, ставаме малката Украйна!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бийковистите кви чат. Затвориха им кранчетата.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия като се научат да правят туризъм и след като стигнат качество поне като в индия чак тогава може да искат каквото и да било от държавата.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време тия бяха ХОРЕМАГ-хотели,ресторанти и магазини!Какъв туризъм в пивниците е?
3
1
 
1
 
! Отговори
Малария преди 2 години
До Анонимен Кефът е взаимен.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А БХР какво общо има с туризма като са си частни кревати и маси и печалбата отива в джоба им?Да спиш на хотел и да ядеш в ресторант турист ли си?
1
1
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Никакво затваряне! Няма да храня кръчмари и хотелиери че да ме дерат догодина защото разбираш ли не съм организиран като англичаните и ще ми вземе 10-торна цена. СЪрбезова ВЪН от Додуков 2!!!