Зърнопроизводители на протест заради безконтролен внос от Украйна

Реколтата от пшеница у нас е 20% по-слаба от миналата година
20 юли 2022 20:39, Анисия Иванова
57
Зърнопроизводители на протест заради безконтролен внос от Украйна
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите в България, Румъния, Чехия и Унгария се готвят за евентуални протестни действия срещу нерегламентирания внос на зърнени култури от Украйна. Вместо да изпращат стоката за трети страни, посредниците на продукция от Украйна се възползват от възможностите, дадени от европейските зърнени коридори, за да я предлагат на европейските пазари на дъмпингови цени, като така не само ощетяват местните производители, но и заемат складовите помещения, които ще са нужни за местната реколта. Това каза Костадин Костадинов, председател на Нaционалната асоциация на зърнопроизводителите, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.  

"В момента това зърно безконтролно навлиза в страни-членки на ЕС, където стандартите на производство са съвсем различни от Украйна, цените на горива, торове, семена са съвсем различни. Земеделските производители в ЕС са задължени да изпълняват един куп задължения относно агроекология и много други. В момента това зърно, дошло на по-ниска цена в нашите страни, подбива нашите цени."

Според Костадинов до момента в България от Украйна са влезли около 6 хил. тона пшеница, хиляда тона ечемик, а само от 16 юни досега - около 230 хил. тона слънчоглед, като предните два месеца са били внесени допълнителни 300 хил тона.

Тези количества заемат складове, които ще са нужни за българската продукция след месец, когато може да се окаже, че производителите, които нямат собствени складове, ще трябва да продават стоката си на безценица, каза Костадинов.  

Според Костадинов зърнопроизводителите в редица страни от Източна Европа се сблъскват с подобни проблеми и в момента се обсъждат съвместни действия. Българската асоциация ще проведе среща на 26 юни, на която ще реши за своите действия.

Решение на проблема би било да се спазват идеите за европейските зърнени коридори и продукцията от Украйна да се продава на трети страни, а да не остава на вътрешния пазар. Ако се възобнови и търговията в Черно море, това също би означавало, че зърното от Украйна няма да преминава през територията на ЕС, каза Костадинов и добави, че липсата на контрол е толкова голяма, че едва сега се извършват проверки на качеството на вноса (резлутатите от които още не са излезли), и даже постави под съмнение какво точно съдържат влезлите контейнери.

"Държавата не си гледа работата от няколко месеца", коментира той.

Реколтата от пшеница е прибрана на около 85% и ще бъде с около 20% по-слаба от миналата рекордна година заради суши на места, застудявания и измръзване на посеви и забавени валежи, каза Костадинов. На места добивите са около 300-400 кг, на други 500-600 кг до 800 кг, като има опасения на каква цена и къде ще се реализира продукцията.

"Пазарите са много ограничени и няма търсене - складовете се запасиха с рапица, няма търсене на тази култура и има натиск в цената. За пшеницата е по същия начин - казват ни, ние ще се внесем от Украйна.", допълни гостът.

Запитан за проблемите със засушаванията, Костадинов коментира, че докато в бъдеще се очакват все по-сериозни периоди на суша, България не предприема адекватни мерки за напоителните си системи, а там където се случват неща, се работи на парче и се разчита на инициативата на частните предприемачи.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Е нали невидимата ръка на пазара ,кво сега
29
0
 
7
 
! Отговори
офф тарикати преди 1 година
Няма зърно -хлябът поскъпва. Има голям внос-пак поскъпва?!? Не лакомейте за големи печалби!!!
28
2
 
4
 
! Отговори
Пак си го изберете! преди 1 година
Киро Канадеца милее за интересите на украинските житари, а българските зърнопроизводители - кучета ги яли.
27
1
 
3
 
! Отговори
Не понял преди 1 година
Нещо ми убягва логиката, ние не бяхме ли в пазарна икономика? Описаното явление се вписва в описанието за конкурентен пазар. А твърденията за заразено или некачествено зърно са чисти спекулации, колкото да прикрият истинското си недоволство от конкурентните цени. А и относно качеството отдавна сме на фуражна пшеница, а украинското е с много по-добро качество.
26
0
 
5
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Беше много скъпа пшеницата и нямаше да я има, пък сега я има много и на дъмпингови цени...
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, в основното си образование трябваме да получим РЕАЛНИ базови познания по право и икономика. Че като чета форумите и гладам мотивите на някои на изборите, без диктатура като в Чили, Юж.Корея или Турция 80 година, ще затъваме още повече в самоунищожителен популизъм.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ще прогледнат какво в действителност се случва, но да не е много късно. Нещо ми подсказва, че с наглото и безпардонното си поведение, заедно с икономическите щети, дето ще предизвикат имперските тъжнения на САЩ в Европа, украинци и американци ще имат проблеми дори да се разхождат по улиците на ЦЯЛА Европа спокойно. Как пък Северен поток 2 бил политически, а не икономически? А, щото заобикаля бесното куче на САЩ - Украйна. ББ приспа американците и пусна Турски/Б поток. Но си имаме Кирето!!!
23
1
 
2
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Аз искам хляб на нормални цени!
22
3
 
2
 
! Отговори
МЮМЮН преди 1 година
ЦЯЛОТО ЗЪРНО КОЕТО СЕ ТВАРИ В ПРИСТАНИЩЕТО НА ГР. КИЛИЯ УКРАЙНА Е ЗАРАЗЕНО С ГЪГРИЦИ ЗАЩОТО САМОТО ПРИСТАНИЩЕ Е ЗАРАЗЕНО.
21
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Преди няколко месеца зърнопроизводителите не искаха да продават на държавата , за да се гарантират запасите на България , защото цената не ги устройва - била по-ниска от международните пазари. Сега реват,че никой не им изкупува зърното,защото украинската пшеница е много евтина. Ами то стана хем боли,хем сърби.
20
1
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До миналата седмица полският дезинформационен институт ни уверяваше, че лошите руснаци предизвиквали световен глад като блокирали износа на украинско зърно. Тук чета точно обратното, но немога да разбера от кой дезинформационен институт е статията. Бог да я прости журналистиката.
19
2
 
13
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Бедни ми смехурко наистина ли вярваш, че при евтино зърно цените ще паднат? От евтиното зърно просто някои ще забогатеят още по-вече.
18
2
 
7
 
! Отговори
do 35 преди 1 година
хахаха. колко си наивен ! аз ако купя тонове зърно на половин цена , но цената навсякъде е двойна .... как мислиш , нс каква цена ще го продам? позна , нс тази която е на пазара и ще спечеля много пари - за нови къщи , любовници и ферарита . както каза нашият министър ( бивш вече) финансист - да го *** бедните !
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарвайте евтиното украинско зърно да изпукат долните герберастки спекуланти, които половин година надуват цената на хляба и на олиото.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм,слънчоглед бол,олиото не пада,беше 2.50 стана 5.00,що се не връща на старата цена.Пресите на газ ли са,па и колко процента се качва цената от едно извличане.Капитализма е едно голямо надлъгване и обиране,само причина им трябва и качват цените,ако причината изчезне,цените не падат,правят се че гледат в другата посока,свиркат си и прибират пачките
15
1
 
18
 
! Отговори
Хайде на хлябаааа преди 1 година
Да влиза зърно да влиза да ни залеят с зърно. Хляб да има за всички не да ни плашат че ще вдигнат брашното та няма да можем да си позволим един хляб и на нова година. Малко ли криха зърното цяла пролет и тъпчеха пари по джобовете пък и от Европа субсидии взимаха
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста интересно, как така се получава, че продукцията от страни които не са членки на Европейския съюз винаги са по-ниски от тези в общността? Нали тука има субситоо, би трябвало да е по-евтино. Внасяме зеленчуци от Турция и Македония на по-ниски цени от цените на нашите производители. Някой да обясни ако може.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе хора нали трябваше да помагаме на укрите. След като им платихме летуване на първа линия на черноморието, след като си сменихме имената на нашите улици за да им задоволим на укрите капризите сега си трайте за житното че то видиш ли се оплаче зеленчо на дъртия дай бън и ще ни дърпат ушите неговите лакей от Брюксел
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние плащаме вече за глупостите и решенията на разни хора. Бензин, газ и всичко останало. Сега ще загробят и българските производители на насъщния и после ще питат къде е проблема и кое не е наред.
11
1
 
40
 
! Отговори
мародери преди 1 година
Каква пазарна икономика само! Зърното и слънчогледа падат а пък хляба и олиото растат!Кой изнудва потребителите и къде е контрола на ПП партията на киропростото и нинова, Нинова къде си , има черена борса!!