Корабоплаването по Дунав спира, нивото ѝ е критично ниско

Основна причина е липсата на дъждове в притоците на реката
29 юли 2022 16:36, Йоана Цонева
11
Корабоплаването по Дунав спира, нивото ѝ е критично ниско
Снимка: БГНЕС

Нивото на река Дунав в българския й участък достигна критично ниски стойности, информира bTV. Товарни и круизни кораби са принудени да изчакват в пристанища. Фериботът Оряхово-Бекет е спрян.

Нивото на реката е под условната кота "нула". Днес в Русе са измерени минус 43 сантиметра.

Като основна причина за ниското ниво на реката се посочва липсата на дъждове в притоците на Дунав. Критичният участък е край Белене.

Още по темата
Преминават празни самоходни кораби, които са с газене обикновено 1,20. Корабите, които превозват товари, обикновено са на около 2 метра, тъй като при по-малко натоварване явно не е рентабилно", обясни кап. Иван Жеков, директор на "Речен надзор"-Русе.

По думите на Даниел Николова от "Фериботен комплекс" Оряхово ситуацията е критична. Тя подчерта, че прогнозите в дългосрочен план също не са добри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
0
 
! Отговори
Централно управление преди 1 година
Отговори на Басейнова Дирекция е в гр. Плевен. - Но ние от София питаме , кога ще се реши проблема с Перловската река , която минава през Драгалевци
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам да попитам кога Черноморските републики ще потърсят сметка на ЕС за замърсяването на Черно Море?!?!? Цяла западна европа си мята фекааалиите и заводските води в Дунава, а после що в Черно Море нямало риба?!?!? Иначе са много ЕКО и ни карат да купуваме електрички.. Къде е оная хахавата Грета?!?!
5
6
 
5
 
! Отговори
Румен преди 1 година
В Швейцария и Германия , горещините са по големи , но живота си тече. Коритото на Дунава с Рейн и Майн са свързани. Стигнели реката България почва проблема. А чиновника от Басейнова Дирекция за България е единствен и е на море. Като се върне на работа може да назначи още един да му помага
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си методика и технология с която се почиства реката. Но преди това се участва в програмата на ЕС , която изисква спазването на определени условия. За България проблема е , че няма такива качествени хора. По времето на управлението на ДПС 1992-1996г. сушата се гонеше от имани и свещенници. Дигаха ръце за молитви
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо да поръча 5 кораба евтина вода от САЩ и ще се оправи работата хахаха
2
5
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Много плитка...тая река:))) а за черни очи-забрави:)))
1
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все в България спира, я корабоплаване, я реформа, я политическа промяна, финансова. Но в България корупцията не спира. Руски шпиони ту ги гонят, ту се връщат. Та в Цяла Европа по Дунава се пътува, тук не може.