Къмпинг сезонът у нас доближавал рекордната 2021-ва година

Войната и цените на горивата са причина за по-малък брой чужди туристи
1 авг 2022 13:01, Анисия Иванова
8
Къмпинг сезонът у нас доближавал рекордната 2021-ва година
Снимка: Асоциацията на къмпингите в България

Къмпинг сезонът у нас се движи на нива близки до рекордната 2021-ва година. В разгара на летния туристически сезон Асоциацията на къмпингите в България публикува междинни данни за посещаемостта в местата, предлагащи къмпинг настаняване в страната. Те са на база онлайн проучване сред техните собственици и управители - членове на асоциацията.

Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли, в сравнение със същия период на миналата година. При къмпингите във вътрешността на страната сезонът върви на ниво сходно на това от 2021 г., а на места малко по-слабо. Възможно обяснение за това е, че докато по крайбрежието къмпингите са до голяма степен еднотипни, то във вътрешността те са много различни по вид, капацитет и локация. Някои от тях традиционно посрещат основно чужди туристи, а тази година техният брой изглежда ще се окаже по-малък.

Междинните за сезона данни на Асоциацията на къмпингите в България показват и интересна картина относно националността на туристите по къмпингите у нас.

На морето основният контингент от почиващи на палатка, каравана и кемпер са българи. След тях се нареждат туристите от Германия, Чехия, Румъния и Полша. Във вътрешността на страната националността на гостите по къмпингите е доста по-разнороден. Има къмпинг зони, в които българите далеч не са първи по брой, за сметка на пътуващи туристи от Германия и Нидерландия. Сред най-честите посетители на родните ни къмпинги във вътрешността на страната тази година се нареждат и гражданите на Белгия, Румъния, Полша, Франция, Великобритания, Словакия и други.

За много от къмпингите в България изминалата 2021-ва година беше рекордна по брой туристи. Това се дължеше от една страна на трудностите за пътуване зад граница заради Ковид ограниченията, а от друга - нарасналия интерес към този вид почивка.

Предварителните очаквания за настоящата година бяха за ръст на чуждите къмпинги туристи, но несигурността, която войната в Украйна породи и високите цени на горивата, оказват негативно влияние на европейците. Къмпинг туризмът е в огромна степен индивидуален туризъм на колела и горивото е един от основните разходи за практикуването му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Повечето екорекетьори у нас, по-известни като "зелените", практикуват къмпинг туризъм, защото не плащат нищо, разполагат безплатно с народен резерв и така спестяват рекета от екопротестите!
6
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 1 година
До xПочини в панелка...
5
5
 
4
 
! Отговори
x преди 1 година
Къмпингарът е най-големият умирисник. Друго си е в хотелчето с климатиче и течаща вода.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото се ходи на планина, а зимата на море. Така правят богатите.
3
4
 
6
 
! Отговори
Хоксан преди 1 година
Отиваш на къмпинг, първа линия на морето.. звучи добре, докато не се сблъскаш с гадната жега, общите опикани и оакани тоалетни, т'ва, че на 2 метра от тебе се хърка от съседната каравана или т'ва, че къмпингарите са страшни безочливци, т'ва 2-3-4 сутринта, няма значение, ако някой е решил да си прави купон с гостите и т.н... хубаво на картинка.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе нал имаше асоциация за броене на врабците. ко стана с врабците? колко са?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Асоциацията на къмпингите в България" --- как се кандидатства за тая сладка чиновническа работа?