Тонове дини по полетата, в София - 98% гръцки

Няма пазар за родната продукция, обясни производител
4 авг 2022 10:29, Петя Славова
53

Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Така тонове български дини останаха по полето заради липса на пазари. На какви цени се изкупуват българските дини и какви са притесненията на родните производители?

30-40% от динената продукция на моите колеги остана на полето. Основният проблем е безконтролният внос. Българското производство в момента се продава на по-ниски цени от гръцкото, но пак не се купува, необяснимо е. Дините се продават по 10-15 стотинки и при нас вече свършват. Това заяви производителят от района на Любимец Янко Янев в ефира на "България сутрин".

По думите му субсидиите за производство на диня, които се получават в България, трябва да бъдат разделени както при доматите, които биват подпомагани отделно за полско и оранжерийно производство.

"Дините се гледат с капково напояване. Те се сеят през април под тунели. При нас разходът е около 1000 лева на декар. За нас отпусканата субсидия от 50 лева на декар не е никаква помощ", категоричен бе  той.

Според Янев държавата трябва да изпълни своята роля  и да контролира вноса.

"България не може да спре вноса от Гърция, тъй като се намира в ЕС, но си има механизми, с които да се въведе контрол. Аз например не мога да отида да продавам в Гърция", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Янев подчерта, че повечето земеделски производители у нас са нелегални - избягват да се регистрират, тъй като не желаят да плащат данъци.

"Догодина може би няма да се занимавам с това нещо, няма смисъл. Не е нормално да вложиш 100 000 лева и да изкараш 90 000 лева", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
До 89-та год.... преди 1 година
...някой да си е купил от пазара или Плод Зеленчук 1/4 диня увита в целофан? Е това е отговора, Гърция и останалите продават стоката си от 100г. да угодят на клиента, у нас--да го тормозят. По-старите помнят, как някой търговец на пазаря дълбаеше динята да покаже, че е зряла. Ами при комшиите няма такива работи, вече казах, режи-вътре бижи.
46
0
 
11
 
! Отговори
Какво реално трябва преди 1 година
правят: 1. Да си намерят служители, на които да плащат достойно; 2. Да си търсят пазар на продукцията сами; 3. Да псрат да мрънкат за субсидии(или да се борят за тях) и дотации; 4. Да си плащат данъците и осигуровките на хората. Да, ама с честност масата българи не искат! Все някой друг им дължи нещо :) Еволюцията изчиства подобни индивиди по естествен път.
45
0
 
13
 
! Отговори
Ето какво искат преди 1 година
нашите земеделци: 1. Някой да им работи за по 10 ст. на час; 2. Някой да им плаща субсидии, които дапокриват всичките им разходи; 3. Някой да отиде и да им изкупи цялата продукция наведнъж без да пита за цената. 4. Парите им да не се облагат с данъци; 5. Дотации от държавата заради тока, ковида, слънцестоенето, ватъра, дъжда, топлината, студа и други.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производителите на дини да не би да издържат минестерство с този голям разход на декар ?
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То гръцките хич не са лоши.
42
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Ше има дини за магаретата на полето :)))
41
4
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не разбрах какво иска Янко Янев.Може би да излезем от ЕС,за да може да си продава дините?Дините от Гърция не са внос.Това е транспорт на продукция от едно място в ЕС до друго място в ЕС.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, същия динен търговец от вчера пак реве за субсидии! Същевременно ето тази любопитна информация подсказва нещо: "Българското производство в момента се продава на по-ниски цени от гръцкото, но пак не се купува, необяснимо е." Защо ли така? Аз се сещам за една причина.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"1000 лева на декар" - Вие с вода от чешмата ли ги поливате тези дини? Съвсем ни взете за балами. И ние имаме села и знаем как се гледа бостан.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите дини ги изнасяме евтино за Гърция и Турция, а от там внасяме скъпи дини за нашите пазари. Важното е далавера да има. Бизнесмена иска да пласира цялата си продукция наведнъж и да гушне голямата пара. Не го е грижа за народа.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1000 лв за декар?! Тия какво садят?! Поредният опит за за източване на повече държавни парички. Докато има такива алчни и лъжливи земеделци няма да има на българският пазар български плодове и зеленчуци и докато има такива, които им вярват, хлябът ще се продава за 5 лв - хлаб от фуражна пшеница, а не от хлебна.
36
0
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
5 пъти по-високи субсидии, 50 лв, 200 лв..прави 4 пъти повече или по-малко..не знам кой няма завършен първи клас тук :)))
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
", как гърците произвеждат по-евтино" - на тях им дават 5 пъти по-високи субсидии. Представи си, че аз и ти произвеждаме краставици. На теб ти дават 200 лева, на мен 50. Разбираш ли как гърците произвеждат по-евтини дини или нямаш завършен 1ви клас?
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНе са само субсидиите. Просто са му намерили мекото. Ако им сметнеш износа на цитрусови плодове и маслини, ще видиш, че нямат толкова територия, за да засадят необходимите дървета за такъв износ. Просто изнасят като гръцко всичко което успеят да контрабандират от северна Африка и Турция. Същото е и с българското сирене, което излиза като фета и с дините. Някой мерил ли им е засетите площи и средния добив? Ще установи, че от Гинес трябва да си изядат сертификатите за рекорди.
33
10
 
6
 
! Отговори
Хан Станислав преди 1 година
Вервайте ми Ес е вреден за Българския производител на плодове и зеленчуци. Давайте дан излизаме и ще ядем родно производство. ЩЕ си прозвеждаме повече блага ,заради високите мита.Ще се самозадоволяваме ,като си произвеждаме всичко на цени който сами си определяме.Ще сме си самодостатъчни.Това ще доведе до възраждане на цялата ни икономика.НЯма чужди яиновници да и казват какво да правим, на какви сени и какви блага да произвеждаме. България ще стане велика сила.
32
0
 
12
 
! Отговори
ЗА СВЕДЕНИЕ НА . . . преди 1 година
. . . Янко Янев . А знаеш ли че при заплата от 1500лв. ние спонсорираме работодателите си . Цял живот ! ! Това са пари които почти не ни стигат само за храна . Практически работодателите експлоатират както моят труд така и моето жилище, моят автомобил , и вложените в мен пари от моите родители , всичко мое . И пак им е малко ! Понеже показваш едни цифри за печалба и загуба , ами поработи малко като нас , поне десет години за някой работодател като теб за да спечелиш колкото нас !
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основния проблем бил безконтролния внос?!? ГотЯн, как гърците произвеждат по-евтино, има разходи и за транспорт, има разходи и за прекупвачи и ПАК ВИ БИЯТ ПО ЦЕНА И КАЧЕСТВО?!? И какво предлагате? Да забраним вноса на гръцки дини, че да купуваме скъпи и некачествени български? И да направим 10 човека милионери? Аре бегай при Корнела и Кирчо...
30
4
 
2
 
! Отговори
По принцип де факто преди 1 година
По принцип трябва да имаме само според коментарите поне десетина бизнесмени дългогодишни големи производители на дини. Де факто имаме пак толкова колмплексари чоплещи семки пред компютрите.
29
3
 
7
 
! Отговори
хмм преди 1 година
най- големия проблем на нашите производители е, че произвеждат нещо без да има къде да го пласират и после друг им е виновен.Не трудно преди да произведеш нещо да си направиш сметка колко ще ти струва и да си намериш пазар.
28
2
 
9
 
! Отговори
ТЪпчото преди 1 година
Какво значи е забранено да се продават дини в Гърция-- разбира се не е забранено-- но нашите хора гонят по високи цени..Защо не отидете на границата да видите как всеки ден минават по 20 буса на Мебели Виденов и той разбива пазара там с ниски цени..че кой ви забранява бе български фермери--защо ревете