При такъв скок в цената на газа: Ще има ли фалити на фирми?

Бизнесът с критики за управлението на газовата криза
10 авг 2022 09:00, Петя Славова
47

С 60% увеличение на цената на газа поиска "Булгаргаз", а в петък Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви решението си. Очаква се тя да бъде приета, затова и бизнесът всекидневно излиза с остри реакции спрямо управлението на газовата криза.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви в "България сутрин", че в петък няма да знаем дали ще имаме газ през зимата.

Още по темата

"Не очакваме да има голяма разлика между предложението на "Булгаргаз" и утвърдената цена от КЕВР, което означава над 150 евро за мегаватчас. Това е огромно увеличение на цената за много кратък период. С нашите партньори не можем да формираме конкурентна цена с такава цена на природния газ. В Сърбия, Унгария и Гърция е 2-3 пъти по-малко от нашата цена. Всички получаваме газ от едно и също място. Не искаме по-лоша цена от тяхната. Очевидно уменията на управляващите да договорят добра цена не са достатъчни", каза той.

Бизнесът е притеснен и от недостига на газ, който се очертава за последното тримесечие на годината. Остава недостиг от порядъка на 40% от заявеното количество за потребление, обърна внимание Велев.

"Не знаем в каква последователност ще бъде ограничавано газоподаването, ще има ли ранно предупреждение и компенсации. Въпроси, които ще зададем на заседанието на антикризисния щаб. Очакваме да се проведе в началото на следващата седмица. Ще искаме сигурни доставки на добри цени, както и уверения, че няма да плащаме санкции за газа, който в момента не получаваме по договора с "Газпром". Защо вече 3 месеца не сме предявили иск към "Газпром"? Накрая ще платим и това, което не сме взели директно", подчерта председателят на АИКБ.

За Велев ситуацията изглежда така: Отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо.

"Отговорната позиция на нашата страна трябва да бъде да взимаме колкото може повече по договора с "Газпром". Тази цена е с 30% по-ниска от текущата. Ще напълним на 100% газохранилището в Чирен. Всякакъв процент под 100 е безотговорен. Ако имаме излишъци, ще ги продадем в Европа", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Лошият сценарий вещае компаниите да намалят производителността си, като може да се стигне и до техния фалит. Велев настоя, че бизнесът няма да допусне стотици хиляди хора да останат без работа и икономиката да тръгне надолу, защото секта не иска да купува руски газ без посредници.

"Зорлем се отказваме от директните доставки. Не се отказваме от доставките с посредници и търсим газ някъде по средата на океана. Има натиск от шепа хора, които са се обявили против директните доставки на руски газ. Това е секта, която работи срещу интересите на българските предприятия, работници и потребители", отправи обвинения председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предлагам всички да се включат в протеста срещу газпром - за да могат посредниците да ни го продатат руския с 30% по скъп та да имат за мерцедесчета- а ние да стоим на сту4дено
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На проззд планктон,наречен,кой знае защо,"народ" това му се пада.Даже му е малко!Трябва още и още...докато изчезне в небитието.Стои тАпата уфъсъ и гледа тъпо,как цялата политическа гмеж го граби и си прави *** с него!Стои и мълчи,сякаш е попаднал на собственото си историческо гробище.А крадците му уринират непрекъснато върху него,крадат го непрекъснато и откровено му се подиграват.Сега ще му продават пак руски газ,но минал през няколко посредници,разбира се срещу тлЪстички комисиони.ОФСИИ-И!
15
7
 
21
 
! Отговори
Дет то Америка преди 1 година
Заплюй сектант спаси дете ..... Само им спрете парите от америка затри България и ще се кротнат
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгаргаз още ли са с рекордни печалби или искат да станат по-рекордни?
13
14
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Този Велев е голям манипулатор и лъжец- с една дума един от комисионерите на Газпром, но едва ли от 4 -хилядниците. И както Хиновски каза най-лесно се уреждат комисионните с Русия, а с амриканците е трудно, дори да намекнеш за процентче, може да те арестуват. Така че само може да гадаем какво процентче си е уредил горния "велик" бизнесмен, дето не сме го чули и какво произвежда, ама на всяка манджа е мерудия. Ама така се подреждат децата на ДС.
12
7
 
15
 
! Отговори
Дет то Америка преди 1 година
Сектантите се кзават ПП, ДБ и част от ГЕРБ . Нали сектите бяха забранени в България..... Изгони евроаталнтик от БГ =спаси БГ предприятие
11
5
 
22
 
! Отговори
123 преди 1 година
А аз като фалирам всеки ден от надутите им цени, някой пита ли ме???
10
5
 
13
 
! Отговори
ббееееее преди 1 година
Този пак ревна!
9
6
 
30
 
! Отговори
браво преди 1 година
Много точна и ясна позиция! - "Зорлем се отказваме от директните доставки. Не се отказваме от доставките с посредници и търсим газ някъде по средата на океана. Има натиск от шепа хора, които са се обявили против директните доставки на руски газ. Това е секта, която работи срещу интересите на българските предприятия, работници и потребители".
8
9
 
11
 
! Отговори
фен на танас преди 1 година
Този псевдо експерт ми писна да го слушам. 50% от газа използваме за топлофикация индустрията са точно 10тина предприятия които използват много газ като азототорови заводи и леарни. Тора се вдигна 5 пъти желязото 3. Имаме най ниската цена на тока в Европа след субсидията и пак ревем. Аман от мунчовци!!!
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време ни е за ***
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"При такъв скок в цената на газа: Ще има ли фалити на фирми?"_____Бе как ще има фалити. От едната чешма ще тече мед, а от другата злато. Така каза вашингтонската амеба, докарала държавата до това положение.
5
10
 
6
 
! Отговори
Русороббббб преди 1 година
А някой зорлем ни тика обратно при комунистите
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Секта е точно определение!
3
8
 
11
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Фалити , безработица, студ, няма да се къпете, наказваме джуджето. Слава Украине
2
3
 
5
 
! Отговори
Фин преди 1 година
Къде изчезна водещата със сочните устни? В отпуска ли е? Много лесно ми ставаш от нея...
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарна икономика и е нормално фалита. Нали искаха пазарна икономика. ами хайде ще закриват като няма газ. Като има ще отворят.