Експерт: Очаква ни много тежка и сериозна зима

Имаме рекордно ниска запълняемост на газохранилището, обясни доц. Сарийски
15 авг 2022 12:20, Петя Славова
102

Енергийната криза продължава да е водеща тема за страната ни. Още има опасност бизнесът и домакинствата да свият потреблението си на газ през зимния период.

"Имаме рекордно ниска запълняемост на газохранилището, в голяма част от страните в ЕС също има недостатъчна запълняемост. Търсенето на газ тепърва ще нараства и цените до момента ще бъдат базата за един допълнителен отскок. Цената за потребителите на дребно тепърва ще се увеличава". Това заяви доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на "България сутрин".

"По програмата енергийни помощи за отопление у нас потребителите получават 653 лева за пет месеца. Размерът на помощта бе увеличен преди месец с 20 лева на месец. Не съм убедена, че те ще стигнат при тази инфлация на енергоносителите", подчерта бившият социален министър Христина Христова.

Считано от днес, 310 000 домакинства могат да получат такава помощ.

Още по темата

По думите ѝ средната работна заплата за второто тримесечие у нас е станала 1730 лева, което е повишение от 13% на годишна база. Междувременно обаче тя не може да покрие ръста на инфлацията.

"Очаква ни много тежка и сериозна зима", категорична бе Христова.

Според Сарийски решението на проблема е да бъдат осигурени надеждни доставчици на горива.

"В България имаме инфлация около 17% и продължава да нараства. Причината е, че имаме скъпи горива, всичко по веригата се оскъпява", поясни той.

"Веднъж ще платим алтернативните доставки на газ, а на второ място може да платим и за този газ, който не сме използвали", алармира Сарийски в ефира Bulgaria ON AIR относно договора ни с "Газпром".

От думите на експерта от БАН стана ясно още, че в разходите за социална защита влизат и пенсиите, чието увеличаване е натоварило хазната.

"Досега всички антиинфлационни мерки бяха харчени на калпак - бяха подпомагани тези, които нямат нужда, а за останалите парите бяха малко", констатира той.

Христова е на мнение, че обещаното за октомври увеличение на пенсиите не се е случило по принципите на пенсионната система, а е административна намеса. "Много от хората ще останат излъгани в очакванията си. Около една трета от хората ще получат увеличение", смята тя.

Сарийски обобщи, че България е безнадеждно закъсняла при въвеждането на реформи за определянето на минималната работна заплата.

"Заплатите са разковничето за решаването на проблема с пенсиите, защото за да имате високи пенсии, ви трябва достатъчен брой осигурени лица, които да внасят достатъчни приходи. Ние нямаме нито един от тези компоненти", заключи Сарийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румбата Овч рече Ай деде Газ няма, действайте!
47
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Себеуважаващите се телевизии не канят заклети путинисти по студиата си.
46
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На първо четене трябва да бъдат прогонени продажниците от така наречената "промяна" а техните самозвани лидери Киро и Ко трябва да бъдат опандизени!
45
5
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЗИМАТА ЩЕ НИ ПОЩАДИ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на електроенергията във Франция стигнаха рекордни размери. Правителството призовава бизнеса да се спрат светещите реклами.
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Р.Овч защо още не е в панделата до живот за престъпленията и комисионните които взе за да ни набута в лапите на Газпром като монополист?!? Сега си харчи милионите на свобода
42
7
 
8
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Повечето разумни софиянци отдавна си спряха парното заради безумните сметки за отопление. Време е Топлофикация да доставя само топла вода за къпане, а накрая всеки да си купи по един бойлер и готово. Някъде там ще приключи и драмата с газа.
41
4
 
5
 
! Отговори
ДО 56 преди 1 година
До Анонимен ДО 56 Именно и за това Канада не пуска в работа турбината на СП -1 !!!! ЗАЩО ЩЕ ИМА КОНКУРЕНТИ КАТО ИМА НЕ УМНИ ЕВРОПЕИЦИ И ОСОБЕННО БЪЛГАРИ
40
4
 
7
 
! Отговори
Битидаблю, преди 1 година
Битидаблю, какво стана с модерните нови 50 годишни F-16 Block 70V за които предплатихме на американците няколко милиарда долара?
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сарийски, върви да плашиш джeндъритe от западнала Европа. Ние българите сме корав народ и ще се оправим, въпреки интересните ситуации, в които нашите любими политици постоянно ни набутват. А, и между другото - ако не бяха решили пак да правят безсмислени избори, за които ще платим стотици милиони левове, можеха да подкрепят народа си по време на икономическата криза. Но за тях е по-важно да си вкарат поредната бомбичка в парламента, тъй като слугата Трифонов вече се взриви и им трябва следващ.
38
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕКА МРЪЗНАТ И ГЛАДУВАТ! Това си заслужава неграмотния български народ ! На всички форуми само плататени амер-нофили които и се гаврът с народа ни БЕЗ РУСКИ ГАЗ българия и не само но и европа ще се разори ! Германия беше първа наввсякаде само защото имаше евтин ГАЗ от Русия и стана конкурент на САЩ в автомобилостроението !!! и не само - АМЕРИКА УБИ С ПОВИШАВАНЕТО ЦЕНАТА НА ГАЗ ВСИЧКИТЕ СИ ЕВРОПЕИСКИ КОНК-ТИ !!!! И ПРИ ТОВА ЩЕ ПОЛУЧАВА СКЪП ВТЕЧЕН ГАЗ ОТ САЩ И КАНАДА ! ХАНА НА СП-1 СП-2
37
2
 
6
 
! Отговори
едва ли преди 1 година
До Българинси Българин...Пък като ти е жал за укрите,*** да воюваш за тях.
36
4
 
14
 
! Отговори
Конектори смешки преди 1 година
Ако Южен поток беше построен сега нямаше да имаме енергийна криза, а България щеше да е глобален енергиен играч в Европа. Евтина газ, евтино отопление за всички, около половин милиард приходи за държавата от транзит, с които ако не се крадат можеха да се строят болници, детски градини, пътища, висoки заплати за учителите, образование и университети.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще и 10 газопровода и конектора да построи, газ от къде по тях?
34
1
 
8
 
! Отговори
Нема да плащам преди 1 година
Имам гараж, който не използвам и не съм светвал лампата с години. Плащах 4 лв на месец някаква такса. Този месец платих 7 лв. Та колко ми е увеличението без да използвам? Това са си обирджии и мисля да не плащам направо да идват да го режат...
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песков: "Ще дадем шанс на България да изкара зимата без руска газ" Няма газ за България: Вот это поворот! Газпром отказался открывать брат+ушкам кран даже за рубли. youtu.be/73cL23tR21o
32
3
 
10
 
! Отговори
за кажем преди 1 година
мерси на кирлю и кокорлю,защото искат ГАЗ БЕЗ ПАРИ,и наш бибитко с неговите 12 годишни диверсификации и прецакването на ТРИ газопровода през България !Да кажем мерси и на ГешефТА,дето не спря преминаването на ГАЗА през ПЕТ фирми и инстанции-кухи и безмислени,преди да стигне до нас!ПРЕДИ за минусирате,хехе,прочетете и се ограмотете!
31
3
 
5
 
! Отговори
Български фолклор преди 1 година
Моята баба ми е разправяла едно време на село, вика, живеехме в къща от камъни, вътре спим на сеното, водата под сеното напие, намокриш се, напалиш огнището, хвръкне ти въглен, па те изгори, в другата стая кравата и коня, па сме пет деца, спим върху сеното, мокро! Ве ся кво сте видели!
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да благодарим на Промяната
29
6
 
10
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Малко лигавщина ми идва вече. Живеем в умерен климатичан пояс. Има няколко седмици с минусови температури. Има си връхни дрехи, завивки. Те бабите ви все на 22 градуса са живели. Изджендъръстиха се яко хората. Да ви ши бам всичките меки китки