Динозаври по българските земи? Не изглеждали като в "Джурасик парк"

Стийв Брусати включва страната ни в новите си книги
18 авг 2022 07:10, Петя Славова
55
Динозаври по българските земи? Не изглеждали като в "Джурасик парк"
Снимка: БГНЕС

Динозаври по българските земи? Останки от летящ динозавър бяха открити край Трън. Птерозавърът бил толкова огромен, че крилата му са били около 8 метра. Наши учени за пореден път откриха останки от динозаври в този район.

Оказва се, че около Трън има и останки от крокодили и гигантски летящи влечуги. Всичко това предизвика изумлението на американския учен Стийв Брусати, който е част от екипа на филмовата поредица "Джурасик парк".

Пред БНТ Брусати каза, че откритията в България могат да се окажат изключително съществени за подреждане на пъзела на историята отпреди милиони години.

"Всяка една кост, колкото и да е непълна, си е награда, която е спечелена с огромни количества труд и много, много късмет", заяви Владимир Николов, палеонтолог в Националния природонаучен музей при БАН.

Според гл. ас. д-р Латинка Христова, ръководител на експедицията, всяка една костица носи някаква информация. "Ще сме малко като очакване на Коледа да видим точно какво сме събрали", допълни тя.

"България изобщо не беше част от историята, когато започнахме да проучваме динозаврите. Не съм си и помислял, че може да стане дума за български динозавър.", отбелязва американският учен Стийв Брусати, но се окачва, че вече вярва в тази идея.

Назад във времето намира неоспорими доказателства, че нашата част на планетата е била приятен дом за динозаврите.

 "Това е една от малкото почти изцяло запазени кости. От предния крайник на двукрак растителнояден динозавър", допълни Владимир Николов, палеонтолог в Националния природонаучен музей при БАН.

Според него, едно от големите открития в палеонтологията на динозаврите през последните 30-40 години е, че огромна част от тях наистина са били пернати. "Българският динозавър най-вероятно не е имал пера. Били са покрити най-вероятно с люспи или с малки костни плочи. А ето тази другата кост е от същия тип динозавър, само че е от големия му пищял, тоест от тази част на крака, която е близо до глезена", добавя Николов.

По думите му, динозавърът по нашите земи изглежда доста по-различно от онези, които сме гледали в поредицата "Джурасик парк".

Разкопките през годините категорично показват, че около Трън има кости на динозаври. Само че сега преди дни там на същото място откриват нещо повече. Нещо, което още повече преобръща представите на света. Явно тук по нашите земи е имало и гигантски летящи влечуги.

"Това е кост, раменна кост, непълна - от голямо летящо влечуго. Птерозавър", заяви Владимир Николов.

   "Тези открития в България могат да се окажат изключително съществени. Европа е била вода и много малко острови. И не е ли невероятно, че преди 80 милиона години е имало птерозаври в небето ви, по земята, по която сега ходите, са стъпвали подобни чудовища като динозаврите? Този птерозавър е вероятно най-голямото нещо, което някога е летяло, крилата са били някъде около 8 метра. Един огромен самолет", допълни и Стийв Брусати.

Според него, това, което е видял може да е вдъхновение в нови филми, а самият той ще включи в новите книги, които пише.

Преди години Стив изобщо не подозира, че би говорил подобно нещо за страната ни. Сега въпросът не е дали, а кога ще дойде отново. България вече е официална част от графика му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Ламята юнака и златната ябълка откъде идва?" А откъде знаеш, как си е представял ламята народният разказвач? Ламите и драконите придобиват все по-динозавърски черти напоследък.
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"никакви дионзаври не е имало. всичко е една измислица." ........ И костите са пластмасови, и Земята е плоска, и човек не е стъпвал на Луната ......
21
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
раменна кост. не бил пернат ама бил или с люспи или с плочки. никакви дионзаври не е имало. всичко е една измислица. а наглосаксонските псевдоучени и цялото им племе са единствените произлязли от мамунеците. те за това и женките им толково плодовито се чифтосват с подсахарските мандинговци и им раждат малки киборги от ново поколение силно наподобяващи по интелект и поведение нашите братя с липсващата хромозома.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ламята юнака и златната ябълка откъде идва?
19
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма динозаври по една проста причина. Има видео в youtube, в което показват как в САЩ покрай теорията на Дарвинм през 19-ти век двама мошеници изведнъж са започнали да откриват кости на динозаври и да пълнят музеитем отначало са ползвали кости на едри животни -слонове, носорози, после почват от китове да сглобяват динота. В музеите сега всичко било пластмаса и въпросните кости уж ги пазели на сигурно място в мазето. В България са се мъчили завалийките честно да откирят михаля
18
1
 
18
 
! Отговори
Македон преди 1 година
Ние сме гледали динозаври като кучета
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прамисирките...
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 метра.... политик ще да е бил
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, от цялата статия ме изуми учудването на тоя учен, че ичало в България. Той не знае , че робите като пра пра дядо му са от Кючук Париж също, аз като виден учен да му кажа ли?
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"А вие защо си мислехте, че народните приказки за змейове в различни страни по света са някаква случайна измислица?" ..... Обаче тези змейове древните хора трябва да са ги изяли с костите, понеже кости на динозаври, живеели заедно с хората, не са останали ...
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са прадедите на Батман от Прилеп!
12
2
 
4
 
! Отговори
Трънчанин преди 1 година
От онуй време, времето на Велика Тръния, гато бродеха динозаврите, само аз оцелях!;))) Стига сте ми ровичкале по нивата и вадиле кокале, ми елати,а пийними по една ракия и да се опознаеми, тогаз ша мойти, а *** изследвати и ша разберети, къде зимуват динозаврите!;)))
11
1
 
12
 
! Отговори
ХИЕНАТА преди 1 година
ИМА ЛИ ПО КОКЪЛИТЕ ОСТАНАЛО МЕЗЕ???
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По непълна кост може да се определи не само размера на дзвера, ами и колко деца е имал, каква музика е слушал... Баси аз съм ходил в музея на тия тъпотии бе"----------Вуте не разбира и не знае, и за Вуте те такова нещо не може да бъде. Вуте и от ваксините го е страх.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лили Иванова ?
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По непълна кост може да се определи не само размера на дзвера, ами и колко деца е имал, каква музика е слушал... Баси аз съм ходил в музея на тия тъпотии бе. Не само, че нема пълен скелет, ми и всички са измислица по едно-две кокалчета. И изложените кокалчета са копие на копие което се намира в мазето на някой друг музей
7
9
 
7
 
! Отговори
oтСиднейАавстралия преди 1 година
Че то и до днес балканските макаци живеят като първобитници. Нямат вода на 30км от столицата в Своге, за канализация да не говорим че в всичко около Столицата е без. Възрастните членове на племето бъркат по к0фите за да се нахранят. Инъче в цивилизацията дори не знаят за БГ, и са ме питали това град ли е? Или ако са чували мислят че е в латинска Америка, бъркайки с Боливия. Това е статия за вътрешна употреба за храна на балканския Панелистанец
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй ще е македонски динозавър ве. Тогава само макета е имало.
5
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие защо си мислехте, че народните приказки за змейове в различни страни по света са някаква случайна измислица?
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало е Чалгарозаври, мутродонти и рапъроптерикси и всичките са живяли без топла вода и без парно, като стадоГоведа.