България подаде молба за страна партньор по словенската АГРА

"България желае да се представи като привлекателно място с добра храна", заяви министър Гечев
21 авг 2022 12:57, Росен Стойчев
14
България подаде молба за страна партньор по словенската АГРА
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието подаде официално заявка да бъде партньор на словенското международно изложение АГРА.

Още по темата
Това стана в рамките на тазгодишното издание на форума, което се провежда в периода 20-25 август в гр. Горня Радгона, Република Словения, съобщиха от ведомството.

Писмото с намерението на страната ни да бъде официален партньор в словенския панаир за селско стопанство и храни от името на българския земеделски министър Явор Гечев към изпълнителния директор на форума Борис Ерявец бе връчено лично от заместник-министър Георги Събев.

"В рамките на партньорството България желае да се представи като привлекателно място с добра храна и много възможности за селски, винен и културен туризъм", казва в своето писмо към организаторите министър Гечев.

"Страната ни оценява високо отличната възможност за представяне на селскостопански продукти, както и такива от хранително-вкусовата промишленост пред широк кръг от потребители и професионална публика, които посещават АГРА", е написано още в официалната заявка за партньорство.

Възможността България да бъде партнираща държава на словенското изложение бе обсъдена при участието на заместник-министър Георги Събев в Министерската конференция, проведена по време на миналогодишното издание на АГРА.

По време на посещението си в Словения аграрният заместник-министър Събев разговоря с министрите на земеделието на Република Северна Македония, Република Косово и Република Словения. Георги Събев обсъди с тях засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство в региона.

"Нашите страни имат потенциал и възможности за надграждане на секторната търговия, които трябва да се използват и развиват", коментира българският заместник-министър. Той използва повода, за да ги покани да посетят България.

Международното изложение АГРА е важна среща за производители, преработватели, търговци, експерти и потребители в Централна и Източна Европа. Над 30 държави участват с щандове в него, а през 2019 г. са регистрирани над 120 000 посетителя. Тазгодишният фокус на събитието са темите, свързани с международната година на рибарството и аквакултурите, иновации и дигитализация, изменение на климата и водните ресурси, укрепване на селските райони и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и къде го видяха това "привлекателно място с добра храна"? на морето?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно е да се развива хранителен туризъм в България. Трябва голямо разнообразие от храни и добри готвачи, а тук младото поколение позагуби знание за много от рецептите... В провинцията пак се намират тук там качествени ресторанти, но в София нивото е много ниско. Преди години имах навика всяка вечер да вечерям в нов ресторант (минал съм дори кварталните) и в 9 от 10 случая дори елементарните салати, супи и скара са сготвени зле. 5 месеца постоянни разочарования и се принудих да си готвя сам.
7
5
 
4
 
! Отговори
Така преди 1 година
И колко ще плати България за това?Борисов направи трабанта на Путин за Унгария и Сърбия,с парите на българския данъкоплатец.Сега с парите пак на българския данъкоплатец,ще правим изложението на Словакия?
6
1
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
се изхвьрлим на пазарджи6кия вьлк
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България желае да се представи като привлекателно място с добра храна", заяви министър Гечев__________Това, което позволявате да се произвежда, продава и готви у нас е всичко друго, но не и "добра храна".
4
1
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ДА ПРИВЛИКАТЕЛНО МЯСТО Е ПОГЛЕДНАТА ОТ САРАЯ НА ДОГАН ВЪВ РОСЕНЕЦ.
3
1
 
6
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
Добра храна в България ?!?!?! Този е обезумял !!!
2
1
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
КОЕ МУ Е ПРИВЛИКАТЕЛНОТО ЩОМ И РОМИТЕ ИЗБЯГАХА ОТ ТУКА.
1
1
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
МНОГО СЕ ИЗХВЪРЛЯТЕ