Газовият шок върна интереса към отоплението на дърва

Общините имат дървесина, но я продават на заводите, каза зам.-министър
22 авг 2022 21:39, Анисия Иванова
26
Газовият шок върна интереса към отоплението на дърва
Снимка: БГНЕС

Годишно страната ни добива около 6,5-7 милиона плътни кубически метра дървесина, а изгаряме около 3 милиона плътни кубически метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече в сравнение с предходната. Заради цените на енергоносителите и газовата криза обаче сега хората се презапасяват и се преориентират отново към традиционното гориво, дори на места, където това отопление не е било факт, а това предизвиква недостиг на пазара, каза зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

По думите му трябва да сечем планово около 8 милиона кубически метра дървесина, ние сечем под 7 и това се дължи на тези самоограничения, които сме си наложили в годините. Има и известен недостиг на трудова ръка.

158 общини в страната имат гори, от тях само 15 снабдяват местното население с дърва за огрев, заяви Чамбов.

"Ще ги санкционира местното население, когато дойде време за следващите избори. Защо кметът не е изпълнил своите задължения по закон, общинската дървесина да я извади за местното население, а я е продал в заводите. Такива случаи има много."

"Сега ще покажем, че общините имат дървесина. Ако не вземат мерки, скоро ще покажем и кои общини колко точно не са предоставили на населението, а са закарали дървесина в заводите.", каза още зам.-министърът.

България има 3-4 големи фабрики, които поемат технологично дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в продукт. С две от фабриките вече са направени срещи, предстои такава среща с трета. Идеята е "да намалят потреблението на дърва за огрев – асортимент, който се ползва и в големите фабрики, не да бъдат вкарвани в заводите такива големи обеми, каквито в момента влизат, а да остане дървесината на пазара за местното население", поясни заместник-министърът в интервю пред БНР.

По думите му апелът е "да намалят наполовина това, което потребяват в момента, за да остане този обем за пазара". Става дума за временно намаление – за месец-два, уточни Чамбов.

А заради скъпите дърва жителите на родопското село Чепинци излизат на протест. Хората се събират пред сградата на местното горско стопанство в знак на недоволство. Въпреки подадените заявления, повечето от тях все още не разполагат с дърва за огрев на прага на новия отоплителен сезон.

"Ние не можем да регулираме пазара. Всяка фирма в пазарна икономика решава къде да си пласира дървесината", коментира директорът на горското стопанство в Смилян инж. Анатолий Елев.
  
"Има обекти, които сме възложили само за добив, за да се снабдява населението с дърва за огрев. Тази година сме завишили количеството, само за местното население."

Валентин Чамбов увери населението на Чепинци, че държавата ще осигури дърва за огрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до ЗоЗО ; Барем га фърляш боб , глей да е смилянски ! Общините не били виновни ?!Да те светна , по закон общината трябва да снабди приоритетно с дърва за огрев населеното място в което се намира ,нали затова създадоха ОГП (Общински горски предприятия) ,да секат общински гори , да снабдяват населението ,а не да ги извозват в дървопреработвателните заводи (напр.Кроношпан) за повече пари ! С един куршум-два заека : хем парички , хем обвиняваме правителството , че е некадърно ,щото не е на Герп ...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 14 , Абсолютно си прав , това е основната причина , но и Кроношпан скоро ще се задъха ,ще клекне и няма да има възможност да реализира гербавите опорки ! Представи си , хубавците имали ел-централа на дърва ! Нищо че с никакво КПД , важното е да има смут в държавата ! Явно нямат някоя рекичка наблизо ,та да я пресушат , както е модерно напоследък ...
16
3
 
3
 
! Отговори
Каменната ера преди 1 година
Отопление на дърва в 21 век е връщане към каменната ера!
15
2
 
5
 
! Отговори
ewropejski gnom преди 1 година
когато гумени глави водят страната към печките за да угодят н а запада значи наистин аима доста дървени глави в резервата
14
3
 
9
 
! Отговори
Това сериозно ли е преди 1 година
София на дърва!??! Не искам и да си го помисля. Ама кой от родените под юмрука ще отговаря прокурора Гешев трябва да каже. Три служебни и едно редовно правителства пълни с крадци и далавераджии. Кой ще отговаря, Гешев?!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забранете износа на Кроношпан от България и дърва ще има в изобилие!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква пазарна икономика??????я вижте по света какво е? санкции конфискации ембарго договорки уговорки спекула,,,,,,,, къде е тоя пазар???? стига клишета!!!
11
3
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Не мога да си представя някой гражданин да мине от отопление с парно, газ на дърва. Такава глупотерапия. Търсиш първо, то не е лесно да се намерят. После мъкнене, цепене, рязане. Сажди, дим, вечно трябва да зареждаш печката.Моето семейство е било и на 3-те вида отопление. С парно 16 градуса. Печките мъка голяма, голямо пресмятане. С климатици се преродихме.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пак този - на психично болните екотерористи трябва да бъде наложен данък овчемислие
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни и същи хора спират газа и казват че всички са лоши защото зимата хората искат да се отопляват. Имало глобално затопляне според старата дъвка, а според новата дъвка имало изменение. Ако имаше изменение нямаше да има нужда да се ползват въглища и дърва и от там нямаше да има обвинения че се замърсявал въздуха което предизвиквало затоплянето. Как сами си противоречат пропагандаторите.
8
16
 
5
 
! Отговори
пак този преди 1 година
На дърва и въглища трябва да се наложи допълнителни данък за вредни емисии. Поне едни 30-40%.
7
3
 
19
 
! Отговори
еколог фашист преди 1 година
Какво стана със зелената сделка? Германия гори въглища ние дърва, а автомобилите замърсяват. Пак ЕС фалш.
6
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Корнелия - евтини дърва по 65 лв./куб. :))))))))))))))))))))))))) Ко, Не?!? :))))))))))))))))))) С комунисти на власт е така.
5
3
 
26
 
! Отговори
Псевдо еколог преди 1 година
На одрискания запад, въгледодната неутралност и опазването на екологията изтече в мирижливата шахта на ЕС
4
4
 
13
 
! Отговори
Кампот преди 1 година
Айдеее юруш на надуването на цените на дървата! Аман от спекуланти. Как па не се наядохте 33 години! Колко ще е кубика- 200, 300 или повече лева? И сега октомври като се върне Боко на власт ше ви турат и филтри на комините за по 5 илядарки на брой. Честити ви Е-гейски ценности. Както казват бял, хетеросексуален мъж или жена, па и семейни- врагове на човечеството.
3
2
 
16
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Много хубаво отопляват дървата
2
2
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, Общините били виновни?!? Дърва няма щото БСП назначиха в горските стопанства партийните си кадри - некадърник до некадърник. Е ся Рундю ще ги изрине до крак :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
1
1
 
7
 
! Отговори
Булгариа - ЕС преди 1 година
Да живее чушкопека ! Путин ни е виновен !