Антибиотиците - само с електронна рецепта, скок на цените на лекарствата

Собственици на аптеки алармират и за липсващи медикаменти
25 авг 2022 16:15, Петя Славова
20

Предписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта от ноември месец тази година. По време на пандемията приемът на антибиотици беше засилен, а медицинските специалисти прогнозираха, че това може да доведе до бактериални пандемии.

"За мен е наложително всички лекарства да бъдат с електронни рецепти, особено тези по лекарско предписание. Антибиотиците са важна група и натрупването на информация за лечебния процес е важно за правилното управление на тези процеси. Всичко това ще бъде от полза на болните и лекарите", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов в "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че електронната рецепта за антибиотиците предполага взимане на по-добри решения, а и ще се оптимизира целия процес на лечение. Гостът изтъкна, че има и други важни групи лекарства, освен антибиотиците, за които също трябва да бъде въведена електронна рецепта.

"Десетки видове лекарства липсват на пазара. Това са най-често оригинални лекарства на фирмите-производители. За лечение на диабет липсват много лекарства", каза Костов пред Bulgaria ON AIR.

"Процесът на увеличение на цените на лекарствата продължава. Най-често става дума за лекарства без лекарско предписание и за хранителни добавки. Този процес ще продължи до края на годината и след това. Увеличението ще стане двуцифрено. Лекарствата по лекарско предписание са силно защитени. При тях са увеличени цените на единични продукти. Всичко, което продава една аптека, не е подминато от това увеличение", изтъкна председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките.

По думите му през последните години е имало ръст в търсенето на брой опаковки, но тази година няма такъв ръст, което е индикация, че потребителите не могат да си позволят лекарства. Той очаква увеличението на цените на лекарствените продукти да е повече от 10% и да достигне 12-13%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
БялатаМафия преди 1 година
... ние българите говорим и пишем, и вярваме на всичко, без да прилагаме грам аналитична и критична мисъл. Затова въпреки претенциите ни, че сме много можещи, знаещи, работещи, никога няма да стигнем тези, които сочим с пръст и даваме за пример псувайки нашата *** на масата с приятели и третата ракия за вечерта. 2/2
18
0
 
0
 
! Отговори
БялатаМафия преди 1 година
Коментарите тук са абсолютното доказателство за това, че България е страната на ***. Единствено в нашата любима родина, човек със средно образование разбира и знае повече от неща, които едвам може да произнесе, от специалисти, които са посветили поне 5 години от живота си в името на това да опазват всички нас. Вместо да четат дебели книги, да изразяват добре обосновани аргументи, да си търсят правата където трябва, да се възползват от възможността да изразяват мнението си свободно 1/2
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие защо искате да се самолекувате? Сами се тествате, сами си поставяте диагнози, избирате антибиотици, пиете ги безразборно, после, защо умирате ! Лекарят, за да избере лечение и напише рецепта, е учил 10 години.
16
3
 
2
 
! Отговори
Добре преди 1 година
Не е зле, все пак по-добре да не пием тези отрови. И да ги получаваме по-трудно, има ли все още някой да вярва на мафиотите с бели престилки.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От утре и аспирина. Нещо като САЩ ставаме. Там без да напълниш джоб на лекар и аналгин не можеш да си купиш. Било дрога. Ама никой не гледа, че там се дрогират с най-долнопробни наркотици. И докато чакаш рецепта или я нямаш колко народ ще пострада?
14
2
 
16
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Медицински комунисти! Достйни наследници на червените сатрапи. Дигитален комунизъм 2.0 директно от чайника. Хайде смърт на вас! Скоро и ще забранят билките само гледайте.
13
3
 
16
 
! Отговори
К преди 1 година
Кой папагал ги измисля тия простотии?Значи докато чакам и си губя времето ще се заразя с още сто вируса, ще дам 3лв.за електронна рецепта , а може и 1,2,3 антибиотика да сменя.Трябва ми антибиотик купувам си.
12
2
 
21
 
! Отговори
Целта е преди 1 година
Целта е да ограничат достъпа на хората до лекарства. Сега са антибиотиците - утре с всички лекарства, дори аспирин. Ще получава лекарства и ще бъде лекуван само който слушка каквото му наредят от телевизора. Същото е и с банковите карти, с които пазарувате. В един момент ще имате пари в картата и ще си купувате храна и друго само ако слушкате. QR кодът е вид чипиране, към което ни привикват вече и от телевизора. Бавно и сигурно ни варят като жаби. Време е за сопите, време е за бунт. Те или ние!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдъхновени от идеята, производителите на тoaлeтнa хартия заявиха, че вече ще произвеждат само електронна тoaлeтнa хартия.
10
1
 
11
 
! Отговори
А преди 1 година
И техни близки фирми ще ги обслужват.
9
2
 
24
 
! Отговори
.... преди 1 година
А какво й е на хартиената рецепта? Да проследяват всичко? Да ме накарат да си купя програмата за електронно писане на рецепти? Да ме накарат да ходя до работа за всяка рецепта, която искам да изпиша?! Ако не е електронна, какво????Аптекарите са ненормални и го доказват за пореден път.
8
2
 
42
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Да, трябва да видиш три часа пред кабинета, да се заразиш с още няколко болести, да платиш три лева такса ,и да си вземеш антибиотик за 10 лева, да и отпуск трябва
7
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пълни простотии. хората си купуват лекарства не от хубаво и не са въобще *** да ги пият безразборно. колко пъти съм се само излекувал с антибиотик тоя на снимката знае ли?какво му е лошото на хартиената рецепта и какво му е лошото да си купиш лекарство без рецепта?Пълна бюрокрация...
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече и аспиринът го направете с електронна рецепта. Човек да не може и за зъбобол да си купи един тетрацеклин или за некоя малка раничка. Мед. фашизъм.06118
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се чете: олигарсите затегнаха режима за да крадат още повече пари от нас!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам главният куролатор на държавата и ококорения му другар да обяснят че няма инфлация
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цифровият фашизъм идва, идва. Вие си мислите, че и номера с Ковида мина. Чакайте зимата да видите. Антибиотик с електронна рецепта, ама рецептата ще я получите след Ковид тест защото трябва да ви заключат. За друго едва ли ще разрешават антибиотик, тъй като грипа изчезна. Накрая на цифровизацията когато всички лични данни са ви обрани, ще ви спират от работа, шофиране, кафенце, магазинче и т.н. Ушавия само ще ви цъкне ЕГНто в таблета и вече ще ви е прибрал поради незнайна за вас причина.
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква полза имам аз, лекарите да си водят лог кога,колко и какви хапчета съм пил....????
1
1
 
59
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Спекуланти....