Дацов: Правим дефицити, които не може да си позволим

Според него Василев "си играе" с неизпълнение на капиталовите разходи
Обновена: 30 авг 2022 15:34 | 30 авг 2022 15:34, Петя Славова
10
Дацов: Правим дефицити, които не може да си позволим
Снимка: БГНЕС

Надеждата, че преизпълнението на приходната част на бюджета ще е толкова голяма, че ще могат да бъдат покрити всички обещани разходи и компенсации във връзка с непрекъснатото покачване на енергийните цени и ръста на инфлацията може да се окаже един от най-трагичните предизборни балони за българската общественост.

Във всеки случай необяснимо е защо думите на финансовия министър в служебното правителство Росица Велкова за това, че е възможно в следващите години да се отвори дупка в хазната с размерите на 11-12 млрд. лева не ни звучат така обезпокоително както например липсата на компенсации за природния газ за бизнеса каквито компенсаци обещават буквално от 3-и октомври ПП, ако спечелят изборите.  За това, което се вижда с просто око и за възможните действия в случай, че хазната се окаже изгребана до дъно, коментира Любомир Дацов пред БНР член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Още по темата

"Проблемен е въпросът с присъединяването към еврозоната, защото при сегашните политики, които са одобрени законодателно, при досегашните решения, които са взети, това е проекция на това, които излиза за следващите години. Който дойде и състави правителство, трябва да вземе своите политически решения и да коригира данните в тази посока. Ние сме изправени пред предизвикателството есента ЕК, когато разглежда данните за България, да каже, че ще влезем в процедура за свръхдефицит. Тогава искаме или не, ще трябва да изпълняваме доста по-сложна и строга програма за икономии", обясни Дацов.

"Ако политиката на обещания за изпреварващо нарастване на доходи и разходи, които няма как след това да ги върнем, се задържи, ще има няколко проблема. Първо - рано или късно ще започнат да се правят дефицити, която държавата не може да си позволи, и това рязко ще увеличи дълга. Стабилността, която години наред беше пазена, ще бъде нарушена. Това има и политически последствия, не само икономически, защото, когато разклатиш стабилността на публичните финанси и на бюджета, това се отразява върху частните инвестиции, поведението на частните предприемачи", обясни финансистът.

По думите на Любомир Дацов бившият финансов министър Асен Василев "си играе" с неизпълнението на капиталовите разходи:

"8,257 млрд. лева бяха заложени за тази година. Максимумът, който ще бъде изпълнен, ще отиде около 4,5 млрд. лева. В момента изпълнението на капиталовите разходи е 2 млрд. лева. Само до момента има 6 млрд. лева спестявания, които ще бъдат намалени до 4 млрд. Оттам идва превишението в бюджета в момента и грешката... Много рядко има правителство, което 5 пъти да прави прогноза и 5 пъти да не я улучва и да е страхотно различна".

Проблемът не е в приходната част на бюджета, а в разходната, подчерта той и обясни: "Поети са задължения за бъдещи периоди".

Неговата прогноза е, че всички облекчения и данъчни намаления, които бяха направени от кабинета "Петков" ще бъдат изчистени и част от капиталовите разходи ще бъдат пожертвани първи, както и част от социални програми, индексирането на работните заплати ще бъдат "изпилени" максимално:

"Около 4-5 млрд. лева ще бъдат намерени от тези съвкупни мерки".

По време на правителството на Кирил Петков няма данни да са се увеличили данъчните приходи, каза Дацов и уточни, че разликите с предходни периоди са заради инфлацията:

"20 месеца назад няма никаква разлика в събираемостта на данъците, освен инфлационната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ВАЛУТНИЯ БОРД ПАДНА! преди 1 година
ПЕЧАТАТ ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ И РАСТЕЖ НА БЮДЖЕТА :)
9
0
 
8
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Първо, всички църввулкувци трябва да спрете да вярвате на мармоти като кокорчо и кирчо, които ви излъгаха с мантрата: България е много богата, но я крадат. Като дойдем ние, спираме кражбите и ще възцари благоденствие. Не, гaн човци, България е бедна на ресурси. Богати са Саудитска Арабия, Ирак, войни се водят за ресурсите им. Ние сме бедни и трябва да се бачка, да се простираме според чергата и да не теглим кредити като че сме едно от емирствата. Защото не сме. и мн лесно ще глътнем вода. Толкоз
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един от царските бokлyцu, гласен от Слафчу за министър!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ПП твърдяха, че ще вливат в бюджета 8 милиарда годишно, които щяха да спестяват от т.нар. "кражби". А след това излезе, че не им стига да крадат само 8 милиарда, а трябва и допълнителни заеми да взимат.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ ТЕБ КОЙ ТЕ ПИТА ЗА БЮДЖЕТА, НЯМАШ ПРАВО ДА ГО ПИПАШ, СЛЕД МЕСЕЦ СИ ЧАО! САМО ГО ИЗПЪЛНЯВАШ, СЛУЖЕБЕН СИ! САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ ВЕЧЕ ЗА ЕДНИ 20 ДНИ!
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4... Забравяш ли да споменеш 12 години предходно крадливо, безхаберно, продажно,корумпирано управление , или и ти като Бате Бойко се правиш на улав , че ти е по лесно....
4
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Някой да е очаквал друго развитие след 7 месечно неадекватно управление ?
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това младите бягат на Запад където когато работиш ти се плаща.Плаща ти се защото работиш.Тук кой ще работи когато знае че половината пари са откраднати.И така.Излиза един умник и казва....пари нема спасявайте се...
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дацов ми прилича на оня всичкоразбиращ селянин , който разсъждава как храната на магарето щяло да свърши един ден Затова да не работи.По добре да стои гладно но да не работи та да хаби храната.Ами тези пари , ако си ги държим на топло те няма да станат повече.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А добър ден! Тортата че ще е без глутен, ще е! Ама ще е и без яйца, и без захар и без глазура, всъщност ще е само един пресован въздух, но пък ще е 100 лв бройката. И като се хапва ще те извисява до небесата на демокрацията, където херувими свирят на стомах от глад! Но важното е че ще сме в Рая на демокрация!