Демонстрация на занаятчийство в Павликени

Опитни майстори показаха работа с грънчарско колело и други занаяти
4 сеп 2022 17:25, Росен Стойчев
4

За четвърта година Античният керамичен център в Павликени приема занаятчии от цялата страна, които демонстрират работа с грънчарско колело и украса на керамични съдове, ковачество, монетосечене, работа с кожа и изработка на бижута.
Още по темата
Античният керамичен център в Павликени е един от най-добре запазените производствени центрове за антична керамика в Югоизточна Европа, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Занаятът не е лесен, труден е. Трябва да знаеш кога един метал е готов за коване и не всеки може да кове. Ръчно изкованите съдове са търсени, но от хора, които могат да оценят един кован съд от един съд, който е щанца", заяви ковачът Веселин Игнатов.

"Отдолу под това колело има една шайба, която е много по-голяма и тежка, за да може, когато я ритнеш с крак, да има добра инерция. Всъщност това е първообраза на грънчарското колело. Самият занаят е интересен, но в последните години много малко хора се занимават с него. Майстори, които работят на грънчарско колело, керамици, които изработват такива съдове, каквото и да правим, се прави лимитирана серия, едно, две, пет или десет. Едно е да знаеш, че имаш вкъщи нещо, което се е повторило десет пъти, друго е да си купиш нещо, което е милиардни бройки", смята керамикът Венелин Петров.

"Интересното при керамичния център е, че той не е просто един археологически обект с едни разкрити зидове, има над 51 керамични пещи", твърди директорът на историческия музей в Павликени Елена Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 - идва краят на тарикатите. Скоро ще бда избити. АХХАХАХХАХ
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не става само със занаят, трябва и тарикатлък и алъш-вериш