България внася зърно от радиоактивни райони в Украйна?

У нас цената на продукцията ще се увеличи с 40%, прогнозира експерт
Обновена: 5 сеп 2022 15:19 | 5 сеп 2022 09:41, Петя Славова
246

Тонове слънчоглед и пшеница са потопени след проливните дъждове, наводнили Карловско, а реколтата на стотици хора беше погубена. В същото време става ясно, че земеделските производители нямат съвременни бази за съхранение на продукцията.

Според доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН условията са примитивни не само на местата с наводненията. Той прогнозира, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България, като инфлацията при тях вече отива към 40%.

"Вчера министърът каза в национален ефир, че няма незаконна сеч. В същото време хората и камерите показват отрязани трупи. Те запушват и не позволят реката да се оттече", коментира той в ефира на "България сутрин".

Боюклиев подчерта, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът. Той даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа.

Доц. Боюклиев направи прогноза за Bulgaria ON AIR относно цените на основните хранителни продукти.

"Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. Имаме дефицит на експертност и на държавност. Хлябът няма как да не поскъпне, ако запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на килограм, затова казваме, че е поскъпнал два пъти", обясни той.

По негово мнение у нас се е наблюдавало стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната.

"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той.

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа.  

"Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има абсолютен глад като в Африка, но ще бъде тежко", смята той.

Доц. Боюклиев обобщи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е "удар срещу генофонда на България".

"Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
6
 
! Отговори
Че ко не беше Турция преди 1 година
Русия нямаше откого да ни освободи, е как щяхме да живеем без да ни освободят? Не може да си свободен, трябва някой да те освободи!
87
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Така става, когато мафията завладя селата преди години. Не остана свестен и кадърен селскостопански производител. Всичко за мафията и изсмукване до последната капка кръв. Но така е и в промишлеността ни. Никакви добри инвестиции, всичко на доизживяване или втора, трета ръка в най-добрия случай. Някой късметлия е успял да внесе и някой китайски бооoуклук.
86
0
 
5
 
! Отговори
Mr. Roboto преди 1 година
@102 Сър, не пишете без да знаете! "Доцент" е академична ДЛЪЖНОСТ, а не научна степен!!!
85
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ходи обяснявай на раята, че за да има изобщо реколта, посевите трябва да бъдат изложени на радиация. Без радиоактивно облъчване, няма реколта и няма живот на земята.
84
10
 
2
 
! Отговори
Xcvйн преди 1 година
Лакомите и алчни 200 кг. болгаростанци изядоха всичкото зърно, слънчоглед, агнешко, телешко, пилешко, свинско и сега трябва да внасяме от Окрайната, ОАЕ, Ангола, Джибути, Уругвай...
83
9
 
9
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 1 година
"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни".Щом "Доцент" - Доц. Боюклиев го казва, мога да си представя как получил е получил доцентката си степен!
82
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко трябва да е спряно от Украйна .Шоколадите Рошен вън от България .Закривай Украйна
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то и българското зърно е от радиоактивни райони. Цялата огрявана от слънцето повърхност на земята е радиоактивна, а за самото слънце да не говорим.
80
2
 
4
 
! Отговори
Не е редно преди 1 година
С исторически лъжи да се поддържат сантименти към някаква държава! Нито са дошли за нас, нито са убили три пъти колкото армията им! Това са пълни лъжи всеки който иска може да го провери! Но не всеки иска!
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пи сега си заслужава едно хубаво дело ако лъже, та да му вземат всичко. Ако случайно пък казва истината, всички отговорни институции, от началника до чистачката - в затвора.
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мазетата в селата може и да са пълни. Ама вие, от същия сайт, преди няма и месец пускахте статия как 85% от бг населението живее в градове. Та, измислили сте магичен начин всички селски консерви да се телепортират в градовете в равни количества, или сте измислили метод да преместите градското население по селата за има няма месец, че и храна да си консервират? :)))
77
2
 
13
 
! Отговори
1243 преди 1 година
До Лаврентий Берия-Изтриха ми поста веднага платените драскачи.Ще го напиша пак:България изнася качествена пшеница през пристанища Балчик и Бургас.На нейно място се внася пшеница на много по-лошо качество и цена.Спрете супсидиите на зърнопроизводителите.Станаха милиардери.
76
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то зърното одавна е от околностите на, Чернобил от 20 години го внасяме от там че и повече затова пращим от здраве и болниците пълни и гробищата
75
6
 
5
 
! Отговори
пешо свинаря преди 1 година
Всичко което е на по-ниска цена е радиоактивно,с маймунска шарка,с ковид с каквото вредно се сетиш!!!Само българското на най-висока цена е добре!!!Не щем да пада цената ей!!!Очаквайте скоро птичи грип по полските евтини яйца,свинса треска по свинете сифилис по телетата и трипер по козите!!ЯЖТЕ СКЪПОТО българско от внос на ТАРИКАТИТЕ купили некво журналисче за паста с кафе да пише глупостите1111
74
1
 
11
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
И аз като теб правя собствен хляб, но как може човек да е сигурен че брашното което ползва е българско? То може да пише произход България и въпреки това да е смес българско/украйнско. Никой производител няма да напише истината, защото знае че няма да се купува. Така че ако това е европейска директива по този начин да се помогне да украинското правителство и най-вече на компаниите които го притежават и изнасят, предимно западни, няма как да си 100% сигурен.
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да очакваме освен пшеница и пилета, свинско, зелени салати, домати, картофи и т.н.....ама немат такива неща рашките :))) Русофилчето в Днес е за уволнение, прекалено е пристрастен :)))
72
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази повърня бе другари??? Кой ви се връзва на кремълската пропаганда??? Руснаците нарочно стрелят по Запорожската АЕЦ, преди да дойде комисията от МАГАТЕ, но се целят настрана от реакторите, а като е дошла комисията са им показали дупките от снаряди и им обяснили: "Ето виждате ли? Украинците стрелят по атомната централа!" Няма по-дивашка и варварска държава през 21-ви век от Русия!!!
71
13
 
7
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Слава Украине!
70
2
 
9
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Адаптирано сухо мляко с палмови мазнини, та какво ви е страх от едно радиоактивно зърно!
69
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние зависим само от петрола и газа от бедната неплодородна Рассия, кога сме внасяли пшеница от тех, че русофилчето да реве в пропадналия сайт :)))