54 нарушения за незаконна сеч в наводнените села в Карловско

Част от тях с в прокуратурата,текат разследвания
45
54 нарушения за незаконна сеч в наводнените села в Карловско
Снимка: Pixabay

В района на трите наводнени села в Карловско през последните 6 г. има установени 54 нарушения, които са проследени и установени. 21 от тях са, че дървесината се превозва незаконно или има недокументално издържани процедури. Останалите са дадени на прокурор, до момента продължават досъдебните производство. Общият обем на нарушенията на дървесина е 200 куб. м. Това е под 1% от обема на стоящата маса в района, коментира председателят на Съюза на лесовъдите Иван Палигоров в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.



Той посочи, че има 140-годишна политика на залесяване на южните склонове на Стара планина и така има какво да се сече там. А премахването на старите дървета, които представляват опасност, е наложително.
Съветникът на земеделския министър поясни също, че проверки се правят по всички етапи на дейността по изсичане на дърветата.

"Контрол се осъществява предварително. Лесовъдът проверява фирмата, която ще извършва сеч, той маркира насажденията, проверява по време на сечта и накрая дали е извършена по план", обясни Палигоров.

И беше категоричен, че отсечени дървета, подготвени за транспортиране, не са били оставени в района на деретата.

"Водата има свойството да се събира в най-ниските места. Ако почвата под дърветата е подгизнала в деретата, когато дойде новата вода, тя ги отнася. Видяхме, че голяма част от дърветата в дворовете на хората са с корени", добави Иван Палигоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Не, "не може да бъде"! Когато Нинова дойде на власт преди няколко месеца, каза ясно, че ще поеме контрол върху горските стопанства и няма да допуска "дървената мафия" да вилнее. Ето и "видимия" ефект - сечта продължава като за световно. Разбира се, за всичко ни е виновна природата - и за незаконната сеч с която 30 години не "можем" да се справим /това са главно на ДПС активистите/, и за речните корита в която "балканджиите" хвърлят ***. После когато реките придойдат започва рев!
15
3
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Ами той е забранен износа. Ама трябва и да се топли народа. Няма да мръзне като немците я. Много разбирачи станахте. Да се спре това да се спре онова. Ами аз на тези 20 човека отде да им дам заплата. Това са 20 семейства. Многознайковци.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ревете всички? Нали с тези дърва се греете вие. Вие имате ли си на представа какво е 194 литра на квадрат. Знаете ли че карловското стопанство е около 45000 ха. Средна гора е по голямата част от тези хектари. Я сметнете сега 1 хектар е 10000 кв. 10000*194 л = 1940000 литра на хектар. Според вас къде ще отиде тази вода. Да предположим че над 5те села площта на гората е 10000 ха. Какво излиза че на тази площ са паднали около 19400000 кубика вода. Срещу природата не може да се бори никой.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се забрани износа на дървесина моментално!
12
2
 
11
 
! Отговори
Зaпознат преди 1 година
Проблема е в законната сеч, сече се масово от години насам . Гората над Карловско е на 30% по малко от преди 10 години
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се въведе забрана за дърводобив за 100 години на ппред!
10
0
 
20
 
! Отговори
сашо преди 1 година
Вчера реваха,че няма незаконна сеч,днес вече 54 нарушения
9
2
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Явно си от дървената мафия ! Пълни глупости дрънкаш ....като Кирил Петков !
8
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 година
предната глупост!
7
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да спомена, че в българия към настоящия момент се изсича само 20% от прираста на гората. Преди 30 години се изсичаше до 50%. В момемта почти всички фирми са дърводобив имат проблем със работната ръка.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най сетне някой да обясни нещо за лесовъдството и какво парвят лесовъдите. Не само да ги плюете.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
140 години залесяване, а демократите за 30 години оголиха баирите
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и дървета с корен, но по-голямата част от дърветата се вижда, че са отрязани.
3
0
 
25
 
! Отговори
тя преди 1 година
Такива нарушения има в цяла България ! Нашите баби и дядовци залесяваха голите баири и нямаше наводнения , а тези сега намериха лесното да печелят мипиони от труда на хората !
2
0
 
23
 
! Отговори
АЛОУУУ преди 1 година
ТОВА СА САМО УСТАНОВЕНИТЕ И ДОКУМЕНТИРАНИ НАРУШЕНИЯ. УМНОЖАВАЙТЕ ПОНЕ ПО ТРИ!!!
1
0
 
25
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Някой откри топлата вода...! А, не бе. Те дърветата сами се изсякаха. И така в цялата страна. Хахахахах. Мръсни и крадливи..........................................!