Терапевт за зависимостите: Симптомът е промяна в поведението

Милена Петрова не ги дели на алкохолна или наркотична
20 сеп 2022 13:08, Петя Славова
13

Всекидневно органите на реда залавят шофьори зад волана след употреба на алкохол и наркотици. При трагичния инцидент, при който влак блъсна и уби пешеходка край Симеоновград се оказа, че помощник-машинистът е с положителна проба за наркотици.

Според терапевта Милена Петрова, това, че има заловени хора, означава, че са направени повече проби. По думите й, практиката да се шофира в нетрезво състояние не е от вчера и днес. Причината е липса на отговорност, а тези хора не могат да преценят адекватно състоянието си.

Милена Петрова не разделя хората, употребяващи наркотици и алкохол. "Те са психоактивни вещества и влияят по различен начин - човек има забавени реакции, в други случаи човек иска да кара по-бързо, иска да увеличи тръпката. Едно дете с джобните си пари може да си купи някакви вещества. Те са достъпни като цена", допълни Петрова в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че вече тече кампания, която насърчава родителите да изградят по-здрави връзки с децата.

"Трябва връзка, от която децата да имат желание да споделят с родителите си. А от друга страна да имат желание да чуят родителите, да могат да устояват на изкушенията. Повечето момичета пък имат проблем с хранителните зависимости. Хазартната зависимост няма как да я спрем, не се говори за любовната и сексуалната зависимост", категоричен е терапевтът.

Един от белезите при употреба на психоактивните вещества е промяната в поведението.

"Симптом може да бъде това, че детето зарязва учението. В 8-9 клас е периодът на големите двойки. Децата, когато вземат стимуланти, не спят по няколко дни. После пък започват да ядат много. То е набор от симптоми, важно е родителите да са бдителни. А един зависим човек може да повлияе на още минимум 4 човека", добави Милена Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Някой иска ли довечера да сипем перилен препарат във фонтана?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При трагичния инцидент, при който влак блъсна и уби пешеходка край Симеоновград се оказа, че помощник-машинистът е с положителна проба за наркотици./////Не вярвам, че на пешеходката нямаше да и се размине ако машинистът не беше надрусан. Няма голяма връзка между двете неща.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз развих зависимост към пазаруване, но не разполагам с такъв доход колкото ми се иска, и сега ще стане голям проблем. Ще започна да разпродавам покъщнина за да пазарувам стоки втора употреба
9
0
 
4
 
! Отговори
а преди 1 година
След седми клас всички ученици се отпускат и спиржт да учат.Не че има и какво да научат. От поне 12 години гимназиалното образование е чиста загуба на средства и време за ученици и родители. Тези, които искат да научат нещо, си плащат на частно курсове или уроци. Г-жата щом не дели различните зависимости, не бих й се доверила. Вероятно е добър теоретик, но едва ли има успех в работата. За съжаление, ограниченията в сайта не позволяват да опиша основните различия при зависимостите.
8
1
 
1
 
! Отговори
Ето истината вечна: преди 1 година
С2Н5ОН диета течна, държи проблемите далече.
7
5
 
7
 
! Отговори
Истински Българи преди 1 година
Алкохолът не е проблем за мен, докато не свърши!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"... не се говори за любовната и сексуалната зависимост", категоричен е терапевтът." Защото "сескуалната зависимост" е измищльотина, за която едни богати дават луди пари на терапевтте си, че да си търсят оправдание за разпуснатото си поведение и перверзия. А любовата зависимост я измислиха дърти лесбийки терапевт, които просто не понасят факта, че друга жена може да е щастлива, следователно изкараха любовта като ментална болест и зависимост ... аман вече!
5
14
 
8
 
! Отговори
Потомствено пиянде преди 1 година
Какво означава "зависимост"? Какво означава страдание? Аз не страдам от алкохола! Напротив, наслаждавам му се. Мой колега си отиде наскоро на 89 години. Изумителен гений. Не е спирал да пие от 60 години и то юнашко пиене. Създал е шедьоври. Вегани и въздържатели пукват на по 45 и нищо не са оставили след себе си. Ози Озбърн е изшмъркал вешества колкото БВП на България. И не спира да прави музика за стотици милиони. Че аз съм вече на 5-то уиски и си работя.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо - Хах! Ние го запалихме! Беше голям кеф!
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О не ... Същата глупост, отново! Корнелия Нинува, дето за една си PR кампания, пусна 1000 човека, да ловят хора по кухните, че ползвали "райска газ", а сое изписаха соплян глупсоти, че райската газ е едва ли не нещо средно между хероин, кока, ЛСД и екстази, ама по силно и от четерите зети заедно!
2
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Ние едно време метахме по 3-4 ракии още от 8-9 клас. Пък бяхме пълни отличници в училище. И знамето съм носил ейййй..... :))))))))))))))))))))))))))))))))
1
3
 
6
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Ама родителите са заети ора...