Експерт: В страната ни има предпоставка за самонарастваща инфлация

Според проф. Хубенова е нужно да се ограничи спада в потреблението
25 сеп 2022 13:30, Петя Славова
75
Експерт: В страната ни има предпоставка за самонарастваща инфлация
Снимка: БГНЕС

Цените в страната растат. Инфлацията надхвърли 15% и достигна над 17% през август. "Политическият избор трябва да бъде категоричен, че са необходими вътрешни политики, които да смекчат външния шок на енергийната инфлация, да се избегне рязко влошаване на ситуацията, свързана с индуцираната инфлация, която се самоподклажда. Това каза пред БНР проф. д-р Татяна Хубенова от Института за икономически изследвания на БАН, председател на Съюза на икономистите в България.

Тя допълни, че е необходимо ограничаване на риска от задълбочаване на спада в потреблението и увеличаване на безработицата. По думите ѝ в страната се е създала предпоставка за самонарастваща инфлация:

"Свръхликвидността е инжектирана и в българската икономика. Но това, което ние допуснахме, е изключително лош енергиен мениджмънт и изключително забавяне на реформите в енергетиката. ... Войната в Украйна също допринесе, но енергийната инфлация се наблюдава от края на 2021 г. и съчетана с свръхликвидната парична снабденост - ние сме в риска да потребяваме по-висока инфлация. Това изяжда доходите и намалява покупателната способност. Остава един висок риск за следващото полугодие".

Още по темата

Проф. Хубенова посочи, че е необходима икономическа емпатия, "която е изключително важна в тази военновременна обстановка, за да се удържи подклаждането на инфлацията":

"А не да се разсъждава, че чрез спекула и покачване на цените провалът на другите ще бъде мой успех. България трябва да премине към преосмисляне на поведенческите роли, които имат бизнесът, гражданите и обществото като цяло".

Бюджетът на България трябва да бъде балансиран, категорично заяви тя и добави:

"Страната тепърва има да предприеме решителни стъпки по отношение на капиталовите разходи, които са под 1/4 от планираните за тази година. ... Прогнозата за бюджетното салдо през 2023 г. се основава на хипотезата за рецесия в Европа, пренесена в България по линия на по-ниско външно търсене и на рязък спад в инфлацията. Това би означавало относително забавяне на приходите в бюджета, докато разходите, без политическа воля, ще продължат да растат с вече планираните темпове".

Не трябва да се допуска месечният прираст на инфлацията да е с по-голяма стъпка от допуснатата досега, подчерта проф. Хубенова.

"В България ще има забавяне на стопанския растеж през 2022 г., индуцирано и чрез каналите на международната търговия и инвестиция. Потреблението ще отбележи също значителен спад. Това, което България има да усвои, това са 8% от БВП, чрез Плана за възстановяване и устойчивост, но има изключителен пропуск да изпълним европейската дисциплина", коментира още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
4
 
! Отговори
киро шпека преди 1 година
мислете с главите си!!!...инфлацията се овладява с изпреварващо нарастване на доходите както направиха предишните,но руските партии(ГЕРБ,ДПС,ИТН,ВЪЗРЖ.)бързо ги свалиха...а не някакъв си излезнал по платените медии и ще обещава как щял да свали бензина с 1 лев?!?!?не искат еврозоната че прането на мутренските партии и фирмички ще се сведе до минимум!!!СПЕЧЕЛЯТ ЛИ ПРОРУСКИТЕ ПАРТИИ ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА И МАСОВОТО ОБЕДНЯВАНЕ НИ Е ГАРАНТИРАНО парите от европа ще спрат!!!само те ще са добре не и народа!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката на Германия е на ръба на колапса. Германските индустрии и домакинства изпитват недостиг на енергия, която поскъпва с всяка изминала седмица.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече контролира територията, която произвежда 95% от украинския БВП. Дори няма нужда да напредва още повече на запад.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали искахте Промяна ето ви промяната.Баце и да иска няма да може да намали цените.Цените растат но няма страшно ще плащате и хоро ще играете.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24Най-неграмотното разсъждение,че някой ти е вдигнал цените на салама! След,като всички суровини са вносни,да се оплакваш,че на местна почва,някой ти е виновен за цени на продукция и услуги,означава,само едно: Абсолютно не си в час-меко казано!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя за себе си реве, оти има пари и че му ги изруча инфлацията! Това не жали за нас! Жали за них си! Ние с кредитите сме добре! Я, баце, с толко кредит повече каша нема да видим. Па щели да ми увеличат с 200 лева! Маааани, не е нищо това, она са къщата е двойно!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па рдвайте се! Нали бехте потънали у кредити? Са че върнете старите кредите с новите заплати! А политиците ще въртят и сучат и ще увеличават заплатите! Маанете ги, они за себе си реват, оти имат пари и че им ги изруча инфлацията...
18
1
 
1
 
! Отговори
Ричи АлченГЕРБов кво преди 1 година
изрева по въпроса с поскъпването?!
17
0
 
9
 
! Отговори
Джазмастър преди 1 година
Премахнете митата на ЕС за държави от Азия Афеика и Латинска Америка.Само чрез заливане на пзара цените ще падат е сега някой наши пишман производители ще го отнесът ама
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутринта ходих на пазар в един от големите хранителни магазини. Имали промоция за 25% на салами и месни продукти гранде уикенд. И какво да видя с остъпките им шпековите салами са 20-25 лева за кг, луканките 30-40 лева за кг.Пак да гласувате за Продължаваме Поскъпването, направо ни върнаха в първи клас Корнелия , Петков и Христо Иванов.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо червените мутри почнаха да ни убеждават, че ако има обезценяване на парите /инфлация/ за това са виновни тези дето произвеждат реалния продукт, а не тези дето смело теглят кредити уж да подпомогнели на някого бизнеса, а той щял да връща с лихвите. Сигурно преди да се запишат в Харвард са ходили подготве при Румен Гечев.
14
2
 
14
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Едно умно и пространно мнение да срещна от много време по тези въпроси, но за съжаление то не е на политик..Значи сме направили само по-малко от четвърт от предвидените капиталови инвестиции за миналата година..Браво, браво! Както винаги, БСП обещава и нищо не изпълнява - кой знае за какво популистки цели са отишли тези толкова важни пари..Без капиталови инвестиции, без индустрия сме за никъде! БСП и СИЕ вън от политиката!
13
2
 
10
 
! Отговори
Мехмедов преди 1 година
Това е защото всеки късоумен си мисли, че сега е моментът да ограби другите...
12
1
 
11
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 година
Нека госпожата да обади дека са дръвата за населението.?? Я саде питам.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е страшно сега повечето ще се изнесът към Гърция ще спадне потребленивто и цените на тока ше паднат
10
3
 
8
 
! Отговори
Миризливевроатлантик преди 1 година
Безсрамните путинофили пак са се къпали сутринта да хабят ценни ресурси и да задълбочават инфлационния натиск.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предпоставката е Киро и негодниците от ПП
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойде баце следващата седмица да управлява ще я спре тази инфлация и ще изпрати русофилите от возраждане на фронта да докажет верността си към джуджето и всичко ще стане ажур магистралите ще почнат да се строят и отново ще се нормализира цялата страна
7
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вече като видя новина започваща с "Експерт:" и директно я пропускам...
6
0
 
8
 
! Отговори
Бойко Инфлатора преди 1 година
Излизам пак да ви кажа, че при мен кралицата беше жива и инфлация немаше. Затова, не ви ребет никви икономически емрки, избирате *** с мнозинство и аз идвам и ва опраам! Само кат звънна по телефончето е спекулаторите бутат цените надолу, а гат съм в опозиция, па имм звънна по телефончету и сички цени кат побеснели, нагоре! Тва става щот нема други алтернативи и аз сам съм алтернатива на себе си. Слушкате - папкате, не слушкате - папкате по-малко и по-скъпо, нема *** на власт - умирате от глад!