БАБХ унищожи над 170 кг негодни храни, иззети от Черноморието

72 от проверките по сигнали и жалби на туристи
14
БАБХ унищожи над 170 кг негодни храни, иззети от Черноморието
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи за 1736 извършени проверки по повод летния туристически сезон по Черноморието. 72 от тях са по сигнали и жалби на граждани.

Възбранени и насочени за унищожаване са 135 кг храни от животински произход поради липса на етикети или с изтекъл срок на годност, както и 37 кг храни от неживотински произход поради неспазване на указаните от производителя условия или с изтекъл срок на годност.

В периода от 1 юни до 15 септември инспекторите са обхванали обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг и заведения за обществено хранене на териториите на Варна, Бургас и Добрич.

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти, също 29 акта и 151 предписания относно лоша
хигиена, обекти без регистрация по Закона за храните, неспазване на изискванията относно етикетиране на храни, храни с изтекъл срок на годност, несъответствия по сграден фонд и други.

В момента БАБХ извършва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Те започнаха на 14 септември и ще продължат до 14 октомври.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: храниБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Аз Варна преди 1 година
До ХФ-ти чувал ли имаш или стомах?
8
6
 
2
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
Що храна с изтекъл срок съм изял. От големи вериги съм купувал колбаси с намаление поради изтичащ срок, който вероятно отдавна е изтекъл, защото като се прибера съм установявал че са станали лепкави. Пак съм си хапвал, мразя разточителството. Тази храна вероятно е напълно годна за консумация, а в същото време има хора които нямат какво да сложат на трапезата си.
7
1
 
7
 
! Отговори
Д.е.п.м преди 1 година
Сетила се Мара да се побара! Лятото мина, търговците пробутаха де що има залежало, тия се сетили! Да бяхте отишли в разгара на сезона, щеше да има смисъл. Сега сте безполезни като ония лапачи от РЗИ дето пищят за ковид бонусите си. Мизерници негодни!
6
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
За 1736 проверки и открили 170кг. негодни храни!!!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
170 кила,смях в залата ,то по черноморието особенно в хотелите ползват некачествени продукти и алкохол ,Ко става бабх добре ли си плащат печелбарите )
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС изхвърля по 350 млн тона храна на година. На човек това прави 2 кг на ден. Повече отколкото изяжда. Което означава, че при рационално използване на продуктите можем да изхраним още 500 млн имигранти.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим какъв ще е резултатът от следващия етап на проверката, с какво хранят децата в училище?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим какъв ще е резултатът от следващия етап на проверката, с какво хранят децата в училище?
1
1
 
15
 
! Отговори
селянин с колело преди 1 година
Мда, то няма заведени дето спазва дори най-базова хигиена, те иззели *** накрая на сезона за да отчетът някаква дейност.Всички работници по черноморието минават проформа медицински прегледи. Както и всички медицински прегледи са тотална проформа.