Бивш МВР шеф поиска: Най-тежките наказания за пияни и дрогирани шофьори

Емануил Йорданов с предложение за рецидивистите зад волана
27 сеп 2022 16:22, Петя Славова
17
Бивш МВР шеф поиска: Най-тежките наказания за пияни и дрогирани шофьори
Снимка: БГНЕС

Могат ли да се вземат мерки срещу рецидивистите на пътя е въпрос, който отново занимава обществото след поредната тежка катастрофа, причинена от шофьор, употребил алкохол и наркотици преди да седне зад волана.

Бившият министър на вътрешните работи адвокат Емануил Йорданов е скептичен относно мярката отнемане на МПС, каквато се предлага за намаляване на пътно-транспортните произшествия и травматизъм.

Още по темата
"Гражданско-правните проблеми могат да се окажат такива, че да затруднят изпълнението на тази част от наказанието. И вместо да изпишем вежди, да извадим очи", коментира пред БНР Йорданов.

Законът за движение по пътищата съдържа текст, който предвижда как се квалифицира поведението на водач, който отказва да даде проба за изследване. Подобно решение може да бъде пренесено и в Наказателния кодекс, поясни юристът.

По думите му има "нормативен тюрлюгювеч в НК – чл. 343, ал. 3", където няма степенуване на наказания за различни по тежест деяния.

"Решението тук е да се изведе в отделен текст шофирането в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, като към тях може да се добави и хипотезата отказ да бъде дадена проба за алкохол и наркотици. Най-тежките наказания следва да бъдат именно за управление в пияно състояние и след употреба на наркотични вещества. Когато някой се е направил на маймуна от употреба на алкохол и наркотични вещества, е пределно ясно, че той не се интересува какво ще се случи и е съгласен да се случи каквото и да е, важното е на него да му е весело и да докаже, че е най-големият джигит на пътя", посочи Емануил Йорданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато няколко министри, висши съдии и прокурори, плюс депутати не бъдат лично засегнати, т.е. роднините им да са жертвите на такива пияни и дрогирани шофьори, нищо в законите няма да се промени. Тъжно, но е факт, че се учим само като ни дойде до главата.
13
2
 
3
 
! Отговори
ЕЙ ТИ....! преди 1 година
Опасни са не само употребилите разни субстанции !!! Стар възрастен шофьор също е опасен половината са глухи и със лупи на очите със рефлекси на умрял кон опашката ,опасни са и шейсет годишните. току що еманципирани лелки които не се дават на. наперените си внуци качени във джи ти айки !!! Я виж на автобусите шофьорите от 65г на горе ,кръвното перфектно ли им е ??? във този трафик по 10 часа всеки ден. а. ??? Я си вижте и натъпканата,,подскачаща,, авто магистрала Тракия.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние искаме да има ама няма
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има толкова много пияни и дрогирани шофьори, явно в предишните години е "имало контрол". Ама така е като искаш да си крадеш на воля, трябва всеки да си прави каквото си иска, всеки му според позицията му.
10
1
 
2
 
! Отговори
ЕЙ ТИ....! преди 1 година
Където предлагаш доживотни наказания ,да оставиш някоя вратичка за ,,наши хора ,, защото не може всички да сме равни соца си замина !!!
9
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
От кога ги чакаме тежките наказания за безумците по пътя,а те все се отлагат. Дано и тези , които взимат решенията облечени в закон да им дойде акъла.
8
0
 
6
 
! Отговори
Аз на една водка преди 1 година
Ще карам по добре от този умню , защото карам нон стоп цял живот ! Когато пиех защото сега от години не пия-- една водка не ме караше да движа със двеста ,а бях дори по внимателен ,сега властта и парите дадоха крила на разни ,,СИНЧЕТА,,. които дали са пили или не, или надрусани със кока карат постоянно рискови и нахално и то във града ! Кои нормален човек си купува кола по 500коня и я тунингова да кара със 40 след другите във задръстването ,кои кара чисто нови летящи автомобили ?
7
0
 
10
 
! Отговори
ПОЗОР преди 1 година
Докато не видим Симона Радева и подобните и в затвора за много дълго време, думите на подобни индивиди нямат никаква тежест! Полициай е било гордост някога, сега е позор да кажеш, че имаш полицай роднина!
6
0
 
3
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ преди 1 година
Които до сега бяха шефове и сега да шефове и които до сега ремонтираха двеста пъти закона за движ. по път . И то във. ЕДНА И СЪЩА ПОСОКА а именно увеличаване на глобите !!! Все милиционерите са най--умните , и едно и също си знаят репресивност и само репресивност ! Почти всички млади опъват по някои качак и като го спреш след три дена на смърт ли ще го осъдиш ? Я си погледнете старите нищо не струващи тесни не маркировани пътища и огромните задръствания !!! Да пътуваш вече е отврат !
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам най-тежки наказания за такива като Симона Радева и другите 40 полицая търтеи и хрантутници, покривали Семерджиев ама на - само едно уволнение.
4
0
 
8
 
! Отговори
ЗАКЪСНЯХ ТЕ преди 1 година
С 15 ГОДИНИ. ПРИ ТУЛУПЧЕТО ВСИЧКО БЕШЕ РАЗРЕШЕНО И БЕЗ НАКАЗАНО. ОСОБЕНО ЗА НАШИ ХОРА. КОНТРОЛА Е ЗАНИЖЕН. А БЪЛГАРИНА ТЪРСИ ПЪТ И ПЪТЕЧКА. НАПУКАЙ СЕ ЛЕЖИ ДЕН ДВА И ПОСЛЕ НА АВТОМОБИЛА. НА ЗАПАД ЗА ПИЯН ШОФЬОР ГЛОБАТА Е В ХИЛЯДИ ЕВРА. А ПО ТЕЖКИТЕ СЛУЧАЙ КОНФИСКАЦИЯ НА КОЛАТА ПРОБАЦИЯ И ЗАТВОР.
3
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До #Столичан, ти си тотално превъртял играта. Май обичаш да се черпиш и караш А? Затвор за такива и глоби до дупка. По друг начин нещата нямат оправия.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A Шефката Шефката от 1-во не се ли изказа! Този МВР шеф спомена ли колко свои колеги е прикривал и колко пласьори и сводници са му се отчитали докато е бил шеф??
1
12
 
7
 
! Отговори
столичан преди 1 година
Много е ангро всички да се поставят под един знаменател. Едни хора носят по-малко на друга, други носят повече, не може всички да сме на един куп. Както е разрешено да удариш по една бира преди път, така трябва да се разреши и по една пътечка също.