Експерти: Инфлацията не трябва да изяжда увеличението на доходите

Общо европейско решение за справяне с кризите, призоваха те
7 окт 2022 00:00, Петя Славова
10
Експерти: Инфлацията не трябва да изяжда увеличението на доходите
Снимка: БГНЕС

Много обещания за помощи и компенсации в предизборните кампании на политиците. Какво предстои пред бизнеса и най-уязвимите групи в обществото, коментират експерти, които обясниха, че е трудно да се ориентират с какви възможности разполага държавата.

"Няма откъде да знаем какви са възможностите, официалните източници не са достатъчни за да се ориентираме прецизно", обясни пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и уточни, че живеем в различен свят, в който трябва да се преориентираме.

Според Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал, е много по-добре в Европа да има едно общо решение за справяне с кризите, тъй като има единен пазар, от който се определят страните.

"Всяка страна поотделно би била по-слаба от всички заедно", заяви той и допълни: "Европа сама затъна в това блато с политиката си от около 10 години. Ние сме в капан, в който сами влязохме и трябва заедно да излезем от него за да стане Европа мястото, в което всички да искат да живеят".

Експертите се обединиха около идеята, че през следващата година ще има увеличение на минималната работна заплата у нас.

Още по темата
Те призоваха размерът на минималното възнаграждение да бъде изчислен по обективни критерии, така че хем да не се "изяжда" от инфлацията, хем да не достига популистки размери.

Според президентът на КТ "Подкрепа" минималната работна заплата трябва да се обвърже с минималната пенсия.

Изп. директор на АИКБ призова за ясни критерии за формирането на минималната работна заплата, така че тя да е прогнозируема за бизнеса и да могат да се правят разчети за разходите за заплати.

И Димитър Манолов, и Добрин иванов се обявиха против тавана на цените на електроенергия, които предлага ЕС, защото според тях това отменя свободния пазар. Двамата са и срещу търгуването на тока на борсов принцип, тъй като това води до прекомерно високи цени за потребителите и необосновани икономически свръхпечалби за производителите.

Димитър Манолов напомни, че все още е възможно от следващата година и битовите потребители да се налага да купуват ток на високи цени от свбодония пазар, защото никой все още не е отменил това.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
13
 
! Отговори
Бай Кольо Калема преди 1 месец
И затова в пазарната икономика има отдушник. Нарича се ФАЛИТ. Това е естествения подбор в икономическата сфера. Всякакви субсидии, помощи, тавани и прочее прийоми, са неприсъщи за пазарната среда и пречат на естествените механизми да сработят. На нашите "бизнесмени" явно не им харесва, защото непрекъснато хленчат за помощи
6
1
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
В, това са експерти!!Като онези вампири в ЕЦБ и корифеите в БНБ .Или главните виновници ФЕД .Всички са тръгнали да прехвърлят сметка на някой друг,целия свят
5
1
 
7
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 месец
Не трябва? Само иддииоти ли живеят в България? Каква е целта на повишението на лихвите? Не е ли да изтегли дотациите? Е как ще стане това, ако повишението на заплатите изпреварва инфлацията? Стойте та гледайте каква безработица идва! Не увеличение... ще се молите изобщо за заплата! И започват да отпадат неквалифицираните.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 4....Това е за свободната от мутри и търтии икономика.Го казваш.Тук правилата на гравитацията не важат.Предметите и пачките отиват на горе Законите на физиката и икономиката в България не важат...Ето какво се случва на наш Бойко....Вижда дрон влизащ в стаята ми като НЛО.Снима и си тръгва...Това е само един пример.Друг....един банкер взима парите и изчезва...Това както и да е...след това назначават прокурор за разследване.Оказва се че няма виновни.Този същия става Главен Прокурор..сиреч, изчез
3
0
 
16
 
! Отговори
факт преди 1 месец
само че инфлацията предварително е изяла увеличението на доходите .
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инфлацията изяжда потреблението и бизнеса . Фалитите трябва да продължат а те искат да ги ,,спасяват,, От тази врътка парите отиват във властта и държавната ясла . Тоест зад парите ще стоят все по малко реални блага докато ЕС не се разпадне . Чак след това могат да се прокарат реформи които да спрат свободното падане на икономиката.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не спрем ли чекмеджан Бойко , винаги ще ни са ниски заплатите.Това е истината.Всякакви пазарлъци са излишни.