Лесни ли са за пробив кредитните институции? Говори най-младият обирджия у нас

Как банките биват измамени и се източват пари от тях...
14 окт 2022 20:00, Петя Славова
10
Лесни ли са за пробив кредитните институции? Говори най-младият обирджия у нас
Снимка: БГНЕС

Системите за проверка и сигурност на кредитните институции в България са пробиваеми. Това обясни пред БНР Стефан Чолаков, който е определян за най-младия банков обирджия у нас. Едва на 20 години той успява да измами банка  и да източи огромна сума пари. Предава се на органите на реда и излежава своето наказание. След това става консултант на големи финансови институции у нас.

Още по темата

Това е доказано и от случая на млада двойка от Стара Загора, която успява да заблуди и изтегли от името на трима свои познати девет банкови заема на обща стойност 90 хиляди лева.

"Кредитирането по интернет и по телефона е сравнително ново. У нас е лесно да се сдобиеш с данните на голяма група хора, както и с техните снимки. След това може да злоупотребиш с тях. Софтуерът, който проверява биометричните данни от личните карти, не засича времето, в което е направена снимката, нито дали има някакъв монтаж".

Лесният достъп до личните данни на хората е основният проблем, категоричен е той.

"В Западна Европа хората получават личните си карти по пощата. Всичко е въпрос на системи, които трябва да подсигуряват сигурността на клиентите. Предпазването им става все по-трудно в днешния дигитален свят, защото институциите, от които зависи, не полагат усилия".

Финансовият анализатор Иван Стойков също е категоричен, че трябва да бъдем внимателни на кого и защо даваме личните си данни.

"Ако те попаднат в ръцете на недоброжелатели, трябва да се проследи, доколкото е възможно, как това се е случило. Ако става въпрос за неправомерно изтеглен кредит, трябва да се посети съответната кредитна институция и да се направи справка на място".

Във връзка с настоящата икономическа ситуация, той посъветва хората да намерят такова вложение за парите си, което да носи доходност, по-висока от инфлацията, но отказа да назове конкретна инвестиция.

"Някои хора ще предпочетат имотите, други – нещо различно. Практиката е доказала, че толкова висока доходност може да се постигне на капиталовите пазари. Тази област обаче не е много популярна за българския инвеститор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
пак до 1 преди 1 година
Какво значение има 2FA, след като е възможно да изтеглиш кредит само като въведеш данните от (чуждата) лична карта? Оттам трябва да се започне. Това не трябва да е възможно. Друг е писал за получаване на документите по пощата - в Европа. Ами я си представете това нещо в България, където пощата се хвърля на пода във входа, а често и пред входа, на улицата...и после - който пръв си я намери.
9
2
 
24
 
! Отговори
Първа частна банда преди 1 година
В тикволандия няма "кредитни институции ', има само финансови пирамиди, мутри, мошеници и лихвари.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки държавен мюмунчо има на масата в канцеларията си един куп лични карти снимани вежалкари.
7
1
 
14
 
! Отговори
каквато държавата преди 1 година
Може и нещо повече питайте футболиста Стилиян Петров как от банка се теглят от просто служителка няколко микиона и се заминава на Бахамите. Ще ти възстанови банката пари на куковолято.
6
2
 
11
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
Всеки работещ в Полиция ,Виваком Теленор А1 или застрахователно дружество може по всяко време да вземе личните данни и да ви дръпне един куп кредити,които ще плащате като поп до стотинка нека ,че не сте взели нищо .Там проучването за нсзначения на личният състав и човепшки ресурси е по метода КУЦО КЬОРАВО И САКАТО И ПО ВЪЗМОЖНОСТ С 3 РЕЦИДИВА И 6 ВИСЯЩИ ПРИСЪДИ .Колко да е трудно след като имат всичките ви данни да дръпнат кредити да прехвърлят фирми И а се озовете с закупени 20бр Iphone.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всичко е възможно. Нямаш НИКАКВА защита на данните. Всеки служител на кредитна институция може НЕЗАКОННО да провери къде,какви и колко кредити имаш ако ти има данните. Има дори такива служители които са хващани да теглят кредити от името на бивши техни клиенти и тайничко след това фирмите са възстановили парите на хората след като са разбрали какво се е случило.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как са теглили аз 7-8 фирми за бързи кредити само с лична карта онлайн пробвах ни от всички имах отказ при чисто кредитно досие
3
0
 
37
 
! Отговори
До преди 1 година
Тия бързи "кредити" кой ги разреши? Това си чисто лихварство От друга страна тези които наистина ходят сами да вземат такива кредити с убийствени лихви при неясни условят и от съмнителни фирми са за съжаление. Не защото са бедни ами защото са толкова безкрайно глупави. А то едно е свързаното с другото. Омагьосан кръг.
2
4
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Професоре, не се чудете а прочетете за какво пишат и каква е темата, капиш? Става дума за теглене на кредити с открадната самоличност и то точно определени услуги като отпускане на кредити по телефон или онлайн кандидатстване. Важното е да хейтиш, а не да прочетеш. От друга страна статията е да подлъже хората да си подарят на финансови анализатори като този псевдо експерт... Както и да е, всеки отпуснат кредит е застрахован, така че губещи няма...
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно как ще преодолеят 2FA защитата която вече е задължителна за онлайн банкирането? Когато изходните плащания от картата са лимитирани не могат от никъде да източат нищо. Да на теория е възможно да хванат тази информация от трафика и от мобилната мрежа. Но досега не съм чувал за някой да е успял да източи пари по този начин. Обикновено пробивите стават там където има човешки фактор. Измамват служители в офиси, с документи на хартия, по телефона и др.