Хотелиерите искат държавата да поеме част от сметките им за отопление

БХРА настоява да се запази ДДС от 9% за целия туристически сектор
16 окт 2022 15:25, Нели Христова
59
Хотелиерите искат държавата да поеме част от сметките им за отопление
Снимка: БГНЕС

Хотелиерите в зимните курорти настояват държавата да им поеме част от разходите за отопление през предстоящия сезон, тъй като сметките за ток и горива са многократно завишени и не могат да ги покриват. Това обяви за TravelNews Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Организацията е предложила на служебния министър на туризма Илин Димитров два варианта, които да бъдат заложени в бюджета на държавата за следващата година. На хотелите, ползващи гориво, да им бъде предоставена безакцизна нафта (т. нар. оцветена нафта). Повечето обекти са именно на нафта. На хотелите, ползващи природен газ, трябва да им се поема сметката наполовина или да се направи таван на цената, както е при тока за бизнеса, обясни Щерев. Според него трябва да се запази и сегашната ситуация с подпомагането на бизнеса за скъпата електроенергия.

„През студения сезон разходите за отопление на комплексите в зимните и СПА курорти са много високи. Някои хотели дори се замислят въобще да не отварят тази зима“, коментира председателят на БХРА. Същевременно цените за настаняване не могат да бъдат увеличени драстично, защото ще предизвикат откази и отлив на туристи. Повечето обекти имат договорени цени с големите чужди туроператори още от миналия сезон и не могат да лавират.

БХРА настоява още да се запази ДДС от 9% за целия туристически сектор и през 2023 г. Намалената ставка да важи за хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и ски и спортните съоръжения.

„Всичко това е ключово за оцеляването на бизнеса през зимата. При всички положения трябва да има таван на цените за тока и газа за бизнеса. Въвеждането на безакцизна нафта също ще подпомогне много хотелиерите“, заяви изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков. Според него ставката от 9% ДДС за целия туристически сектор трябва да остане и догодина.

Министърът на туризма Илин Димитров коментира пред TravelNews, че предлага намаленото ДДС от 9% за целия сектор да остане, както е и в момента. „Депутатите в 48-то Народно събрание ще трябва да решат и да покажат дали туризмът е приоритет“, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
9
 
! Отговори
Ннн преди 1 година
И от какъв зор?! Ние, дето не сме хотелиери, също искаме държавата да ни поеме част от сметките за отопление! В тази държава живеят и други хора, не само хотелиери!
49
0
 
8
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Ако се поема нещо на бизнеса да се поеми всичко и на бита.Всички хотелиери и ресторантьори крадат ток като невидяли. А сега помощи от държавата НАГЛЕДЦИ
48
0
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Аз предлагам , държавата всичко да им поеме -ток, вода , клиенти да им намери и така докрая на века
47
0
 
5
 
! Отговори
Що не осиновят преди 1 година
Укрите,излежаващи се край басейна и да им работят безплатно за по-голяма далавера?!!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да национализират хотелите и държавата да се грижи за всичко !
45
0
 
16
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
Някой спомня ли си нашият велик министър Ал Йо /бог да го прости/.Нали той казваше ,че България ще се издържа от мита и туризъм. Нали за това ликвидирахме голяма част от земеделието и промишлеността си .Е сега какво ,вместо държавата да разчита на туризма ,става обратното.Кога ще се потърси сметка от тези които ни докараха до това.
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо друго не искате ли , a нaглeци?!
43
0
 
18
 
! Отговори
Пазарна икономика?? преди 1 година
При ~40% сив сектор, а в Туризма категорично повече, за каква нормалност, европейска капиталистическа говорите?!
42
0
 
20
 
! Отговори
Натанаил преди 1 година
Предлагам Държавата да поеме всичките им разходи, също така да им опрости Корпоративния данък. И дано най накрая да бъдат удовлетворени. Това е най крадливата *** в държавата.
41
0
 
14
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Бизнесмен да си в България! Рев лошата държава, която все ти прави спънки, да ти помага, а за благодарност или осигуряваш на минимума или въобще не осигуряваш. За заплати да не говорим - клетия работник все не е изкарал увеличението си, докато ти се чудиш на коя държанка какво да купиш, че да си поддържаш социалния статус на бизнесмен, газен и терзан от държавата.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Държавате", тоест?
39
0
 
39
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Държавата не желае да поеме сметките на болници и училища, но пък да плаща на частните хотели!!! Изобщо няма да се изненадам всъщност...
38
0
 
29
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
аз моя апартамент ще го категоризирам и ще го обявявя за хотел :)чакам държавата да ми плати ток, вода, храна ...
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В пазарната икономика един бизнес като не може да оцелее, фалира, защото по пазарните принципи явно не е необходим. Така че не виждам каква е драмата, ако няма клиенти н пазарни условия - да фалират. Или помощ срещу собственост - помощта да е срещу прехвърляне на собственост. Нали така лекуваха неефективните държавни предприятия при приватизацията
36
0
 
32
 
! Отговори
За домакинствата преди 1 година
Господа бизнесмени хотелиери ако ще има помощ тя трябва да е за домакинтвата разбирате ли алчни еничари скапани.
35
0
 
25
 
! Отговори
Ааас преди 1 година
Крайно време е държавата да спре да подпомага бизнеси и да започне да подпомага семейства. Бизнеса е подкрепен достатъчно, намалени ДДС, отстъпки от данъци, стига толкова подкрепа.
34
2
 
34
 
! Отговори
СУПЕР НАГЛИ преди 1 година
И от къде на къде с моите данъци ще хрантутя ДС БКП отпа-дък кожодер? Една нощувка в Банско в хотел 4 или 5 звезди започва от 250 лв нагоре и то само да омачкаш чаршафите. Включваш храни и напитки и сумати други такси и излиза ме 1 нощувка ти излиза около 800-1000 лв колкото е една средна заплата на един българин . Що за наглост ? Та чак и допълнителна помощ п.к искат. Персонала да не е на европейски заплати минал? Явно СРЗ по хотелите е станало 7000-8000 лв месечно колкото е в Европа
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагли до припадък!
32
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно хотелиерите са мутри, т.е. от ГЕРБ-СДС и са свикнали държавата им да ги финансира. Дали ще ги финансира и сега, зависи кой ще състави правителство.
31
0
 
34
 
! Отговори
НАГЛИ СТЕ преди 1 година
Еее тези са супер НАГЛИ. А не искат ли държавата изцяло да им поеме издръжката по разходите за, ток, вода и т.н. и отделно от това да им плаща пари за всичките стаи все едно, че са заети през цялата година ????????????????????????????? Който не може да се справи ФАЛИРА. Това е конкуренцията. Нали искахте капитализъм, ето ви го сега, какво ревете.