Графит на жена в българска носия краси читалището в Антоново

Станислав Трифонов - Насимо разказа за идеята си
18 окт 2022 23:55, Красимир Ангелов
17

Рисунка на стрийт арт художника Станислав Трифонов - Насимо краси сградата на читалището в град Антоново. Творбата е върху стена с размери 20 на 8 метра и е част от обновения облик на Народното читалище "Христо Ботев".

На фасадата му е изобразена млада жена в традиционна българска шопска носия, но в сини цветове.

"Аз често ги изобразявам в синьо, защото по този начин влагам космичния аспект. Българската традиция и специално шевицата е тясно свързана с космическите проявления и по някакъв начин искам да покажа вековността и вечността на тези традиции, които само от време на време си припомняме. Надявам се да ги разкрием в един момент, защото те хем са пред нас, хем са солидно скрити от очите ни - истинските значения на тези символи", споделя Насимо.

Той се занимава с графити от 25 години. Негови творби има по целия свят. Но споделя, че чувството да създава изкуство в родното му място е различно.

"Много ми прави впечатление как събужда една искрица на надежда в хората, че нещо хубаво може да се случи в обществото, в което живеят, особено на местата, където ежедневието е по-сиво и скучно. На тези места хората още повече оценяват тези работи", смята Насимо.

От читалище "Христо Ботев" също разказват за идеята.

"Идеята за създаването на тази рисунка дойде от председателя на нашето читалище Росица Харлампиева, която успя да се свърже със Станислав Трифонов - Насимо и той, тъй като е от нашия край, с желание реши, че ще направи тази красива рисунка за нашата обновена сграда", коментира Галина Янева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Реализацията на проекта е финансирана със средства, събрани от дарения към читалището и със съдействието на Общината.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Елеонора Дъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
красиво!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех, че българска се е снимала в Аватар.....
8
7
 
2
 
! Отговори
Жалка работа преди 1 година
Грозотия. В БГ се радват на всеки кич, който възхвалява "българщината" . Ако има и малко Ванга, Дънов и нещо богомилско - направо изпадат в селски екстаз. Жалка, патриотична глупост
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Респект!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насимо живот си живее. Отдавна е Кришнар и участва в оргии в Дражалевци. Забавното е, че за да станеш кришнар трябва да се откажеш от всичките си земни блага и да ги дариш на кришнарското общество, но това правило не важи за артистите. Тях кришнарите ги ползват за популяризиране на религията си и им разрешават да участват в оргиите в Драгалевци срещу малко реклама. Насимо сам по себе си е много досаден човек, но очевидно добър артист.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо в главата е синьо зомби? Това търсен ефект ли е . Българите да не сми аватари? Или е реклама на Аватар 2:)))))
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е темата в която хорската простотия се развихря с пълна сила. А аз харесвам Насимо - стрийтовете му са страхотни. Само че не знам дали ще съумее са пребори селския манталитет. Сега арта му ще бъде оплюван подиграван неразбран просто защото там хората или са прекалени *** или завистници. Или просто *** тийнейджъри нали затова ставаше на друго място дума. Но той да продължава със изкуството си, все пак има кой да го оцени
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КукуригуЛеле то бива простотия но някои направо удрят тавана. Кукуригу тралала.
2
0
 
5
 
! Отговори
Феликс преди 1 година
Цвета на лицето и е малко странен, но иначе е супер!
1
1
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Някой от стрийт художниците да не кажа всички трябва да са пандиз художници защото са *** пейзажа къде ли не и влакове също толкова е грозно все едно някой надраскал *** и да се води художник .Няма ли глоби за подобни артисти