Природозащитници се събраха на протест пред МОСВ

Обясниха им, че могат да се срещнат с министъра, но те отказаха
18 окт 2022 10:00, Петя Славова
36

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Природозащитници излязоха на протест пред Министерството на околната среда и водите. Те изразиха недоволство от решенията във ведомството под ръководството на служебния ресорен министър. Акцията бе организирана от коалиция "За да остане природа в България".

Протестиращите смятат, че липсва воля за справяне с проблемите в сектора в полза на природата. Поводът за това мнение е решението на Националния съвет по биологично разнообразие отпреди седмица, свързано с приемането на природозащитни цели, касаещи и изграждането на автомагистрала "Струма". Природозащитниците твърдят, че е приет проект на частна консултантска фирма, вместо на изготвено от учените предложение, предава БТА.

"Новият национален съвет по биологично разнообразие към МОСВ (в който действащи природозащитни организации бяха заменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и защитени видове, и Натура 2000) обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи отново за неопределено време решението на казуса с магистрала Струма", заявяват природозащитниците.

За БТА бившият вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в кабинета "Петков" - Борислав Сандов, обясни, че по негово време министерството се е водили изцяло съобразно европейските изисквания за опазване на дивата природа. Природозащитниците не са съгласни също с кадровите решения в министерството. Един от примерите, който посочват, е освобождаването на директора на дирекция "Национален парк Рила" Владимир Милушев.

Представител на МОСВ заяви на демонстрантите, че служебният министър може да се срещне с техни представители, но те отказаха. Вместо това обаче природозащитниците започнаха да скандират "Мафия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Велина преди 1 година
Това са платените протестъри на Сандов и Белев.
28
0
 
2
 
! Отговори
Рали преди 1 година
Е те са 6 човека! Нелепо е!
27
0
 
4
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Точно Сандов и Белев нямат нещо общо с природозащитници, тъй като ся едни обикновени печалбари.
26
1
 
5
 
! Отговори
Арон преди 1 година
Това са псевдо природо защитници. Само гледат да лапат и който им плати да него работят. Като взимаха милиони от МОСВ И ИАОС си траяха . Сега ще стане същото ще им дадат две три поръчки и ще влакната.Както си казва Га яде кюфтетата не рева!!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените талибани доста пакости сътвориха. Гадове продажни
24
4
 
3
 
! Отговори
Уау преди 1 година
Тези са защитници на природата, колкото аз съм самолет, лодка или трамвай.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен 001 преди 1 година
До Жеко Ти спирал ли си ги, че знаеш за какво иде реч или клечиш пред министерството?
22
1
 
2
 
! Отговори
Весел преди 1 година
До ЖекоЗащото карам камиона...
21
0
 
2
 
! Отговори
Жеко преди 1 година
До Весела ти що не отидеш да спреш камионите и сечта?? Тогава да видиш за какво иде реч!!!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 Има вариант,при който цялата двупосочна магистрала минава извън дефилето,а стария път остава действащ,двупосочен и резервен,за по-лесно движение между населените места в дефилето.Сега ще има половината в дефилето,от части през стария път,остава частично стария път за разни връзки и другата половина извън дефилето.Да не говорим каква мизерия ще е в самото дефиле при строителството и бъдещи ремонти и че завоите в дефилето няма да дадат възможност дори за 90км/ч.Проекта е пълно недоразумение.
19
4
 
6
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Защо тези природозащитници не отидат да спират резачките в гората и да лягат пред камионите натоварени с тонове незаконна сеч на дървената мафия, а се занимават с Кресна?
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полезни ***. Зомбита на Белев и зелената мафия.
17
3
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Тия откраднаха много пари,как мога да се докопам до тях,че с тая пенсия за никъде не съм.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Кресна не може да няма път.Това е международен път,част от магистрала Струма.По-добро решение не може да се има.Сегашния път-към Кресна,а обратния-от другата страна на реката към Симитли.По-добре е от копаенето на тунели,подземия ,пещери и прочие.Човешкият живот е по-ценен,а и не виждам унищожаване на природата,освен засягане на интереси,които плащат за протести.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като спасим Кресненското дефиле като принесем в ритулано жертвопринушение десетина души всяка година - колко възвишено, типично за екоталибанската социопатска секта
14
1
 
9
 
! Отговори
Къф е усмихнат преди 1 година
Сандьо, загърнат в украинския флаг. Преди няколко месеца агитираше за още оръжие в Украйна. Виждал ли е на какво прилича природата, там където се водят бойни действия? Едва ли има друг такъв ходещ оксиморон като нашия Сандьо - хем сме зелени, еко и меко, хем сме кръвожадни ястреби. Не се и съмнявам, че "по негово време" се е водила именно такава лицемерна политика.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждаме и траBеститa Данита Заричинова с неграмотно написан надпис! Завалийката още от студентските години наблягаше на леки наркотици и поркане на бирици по планини и чукари, съпроводено с торене на горите!
12
1
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 година
ами да не се спира министъра има и др.паркове да продължи той да не мисли ,че те вършат някаква работа спокоен пристън на наши хора и пенсионирани величия от системата на синекурни длъжности.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те така, както са се наредили, директно с АК47 у тиквите на тези зелени изнудвачи.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим, проект който прецаква био разбообразието, дефилето и накрая се получава "магистрала" по която колите ще се движат по едно трасе в посока границата и по-друго в посока от границата към София и еднопосочни движения между населените места... Вместо проекта, дето трябваше да заобиколи дефилето от по-голямо разстояние и да е магистрала и да е готов още преди години, но той не беше даден от "правилните хора".