Меджидиев: Заложили сме трайно увеличение на заплатите на медиците

В новия бюджет са заложени за това над 55 млн. лева
23 окт 2022 13:35, Петя Славова
20
Меджидиев: Заложили сме трайно увеличение на заплатите на медиците
Снимка: БГНЕС

Заложили сме в новия бюджет над 55 млн. лв. за трайно и устойчиво увеличение на заплатите за следващата година за работещите в сектора на спешна помощ и за работещите в регионалните здравни инспекции. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

Във връзка с устойчивите решения за повишаване на заплатите министър Меджидиев припомни създадената работна група с цел остойностяване на лекарския труд и изготвяне на правила за формиране на лекарската заплата. В последните десет години никой не с зае с това, добави той. Сега се водят преговори между Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за възможностите за повишаване на стойностите на клиничните пътеки, за да могат болниците да получат ресурса, с който да повишат възнагражденията на персонала си, допълни министър Меджидиев.

Ще се стараем да се постигне ново увеличение на клиничните пътеки с около 12 процента. Предишното увеличение на стойностите на клиничните пътеки беше в средата на тази година, средно с около 25 процента, уточни той.

Още по темата

Министър Меджидиев прогнозира, че няма да има тежка ковид вълна. Протичането на заболяването все повече наподобява обикновените вирусни инфекции, заразените боледуват доста по-леко, няма натоварване на интензивните отделения, посочи още той. По думите му не се очертава да се налагат допълнителни мерки и учениците със сигурност ще учат присъствено.

Министър Меджидиев коментира и темата за бъдеща детска болница, като посочи, че във вторник предстои среща между представители на заинтересовани неправителствени организации, заместник-министрите на здравеопазването и др., за да се обсъдят стъпките за началото на проекта. По думите му до дни е вероятно да бъде обявен теренът, на който ще бъде построена болницата. Полагаме огромни усилия да не се избяга от ангажимента на държавата за изграждане на лечебен модерен висококвалифициран европейски комплекс за лечение на деца.

Здравният министър посочи още, че е възложил проверка за липсващи на българския пазар лекарства, както и че до две седмици се очаква анализ за работата на системата за свързаност между линейките и болниците за наличие на свободни легла.

В отговор на въпрос дали има готовност да остане на поста министър на здравеопазването Меджидиев пожела на политическите групи и партии да намерят езика на общуване и да създадат редовно правителство. Важно за държавата е да има стабилен парламент, допълни той. Не съм политически обвързан, като министър съм поел ангажимент към премиера и към президента, и, колкото е нужно, ще работя, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Това са допълнителни пари за крадене а не за увеличаване на заплатите!!!Всички лекари знаят как става разпределението на бюджета-от изпълнителния директор на съответното лечебно заведение т.е. до нас,редовите лекари тези пари никога не са стигали и сега няма да стигнат даже и да са 155 млн.!!!Парите серазпределят между директора,борда на директорите,заеждащите отделения и техни най-близки приближени и администрацията където всички са връзкари!!!За нас-НУЛА увеличение!!!Това е истината българи!!!
17
2
 
3
 
! Отговори
СМЕНЕТЕ преди 1 година
ТЪПАТА СИСТЕМА -СТИГА СТЕ НАЛИВАЛИ НАРОДНА ПАРА -БЕЗСРАМНИЦИ
16
2
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Тази очилата гангрена на снимката, какви ги говори?
15
5
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Доктор сив, снове без свян, с номер нов насам, натам. За слухтене ангажиран, компромати продуцира, на калинките в строя. Доктор, инжекция, ножица, хапчета, рентген, всичко в боя! Дума няма на хартия! Потника ни е от тия, дето лесно се подписват. По му тичка да накисва! Прикурори в Ме Ве Ре, хващат мишка да преде. Смело чупило с отверка! Потник стаил гърми навред. Бъда губи словоред. А картинката зловеща, постна в интернет пенсионерска леща.
14
2
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Дано да не попаднеш на доктор, който работи на този принцип... първо да си намисли какво ти е и после да удурдисва всички изследвания според това.
13
3
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ако някой доктор ти каже, че трябва да ти отреже бъбрека не се знае дали наистина бъбрекъа е болен или липсват на доктора пари за нова яхта?
12
3
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Крачка напред... Крачка назад, отговаря прашкаджийката, чаровница. Така е и с здравеопазването, ту при един пъpдузит, ту при друг доктор пъpдузит си отваряш Чочарката ... и така до край ..докато имаш пари. Ама защо така бееее? Ама защо одиш при доктора беее?... Ми защото така пише на компутера и телефона - кат те заболи нещо да отидеш при доктора и той знае сичко за тебе... Ко си ял вчера... Ко си егал вчера .. Ко си акал вчера...
11
3
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Заложили сме трайно увеличаване на заплатите на медиците за трайно унищожаването на народа с грипни, ковидови, кокоши, свински, агнешки инжекции!
10
2
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
ЕДНО ВРЕМЕ, КАКТО И СЕГА, Е ПЪЛНО С ДЕЧИЦА НА ДОЦЕНТИ И ПРОФЕСОРИ, КОИТО РАБОТЯТ ПОЧТИ НАСИЛА ТАЗИ РАБОТА. МЕЖДУ ТЯХ МНОГО РЯДКО ИМА ИСТИНСКИ КАДЪРНИ ЛЕКАРИ. ПОЗНАВАМ ЛИЧНО ДОСТА ТАКИВА. ТЕ СЕ СДОБИХА И С ЧАСТНИ КЛИНИКИ. НЕ КАДЪРНИТЕ, НО БЕДНИ ДОКТОРИ.
9
2
 
11
 
! Отговори
Печалбар преди 1 година
До 6.Естествено, че работим за пари. Ти за какво работиш?
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на другите здравни работници кога,да не би само в спешното да работят лекари и мед.сестри.
7
0
 
18
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
Обещаваме че ще ви обещаем обещания. А да ли ще ги спазим НЕ ОБЕЩАВАМЕ. ОВЦЕ.
6
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е до заплатите, а до кадрите. Едно време през комунизма знаете ли как се ставаше доктор.. трябва да си природен талант. Сегашните доктори не са на нивото на фелдшерите преди 30години. Само печалбари.
5
1
 
18
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 година
Тоя едно време фалира болницата в Девин
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заложили сме траен престой на всички участници в ковид представлението при бай Ставри.
3
3
 
7
 
! Отговори
Хялмар Шахт преди 1 година
С това увеличение на заплатите със заеми и напечатани хартийки ще напомпате инфлацията още повече!
2
3
 
7
 
! Отговори
Печатайте преди 1 година
Нека Инфлацията да Лети! то Увеличение без Реален Икономически Растеж - води само до 1 - Жан Виденово време!!
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, така трябва