Щетите от наводнението в Карловско до момента са около 60 млн. лв.

Държавата била на място, тя и доброволците се справили с бедствието
8
Щетите от наводнението в Карловско до момента са около 60 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Ако държавата не беше на място на време, щяхме днес да говорим за загубени човешки животи. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента за дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет във връзка с наводнените села в Пловдивска област през септември тази година.

„В този ден бяхме изправени пред огромно бедствие като в първите часове, когато се случваха наводненията в трите най-пострадали села, аз бях там. Бяха спасени над 20 човека, чийто живот беше непосредствено застрашен. Те бяха извозени с лодки и хеликоптери“, отчете министърът.

Той акцентира и на дейността на доброволците.

„Много граждани се включиха и това е начинът, защото само така можем да се справим с такова бедствие – държава и граждани“, коментира Демерджиев.

Той припомни, че на трите общини бяха отпуснати средства за възстановяване на щетите – разходи по почистване, за възстановяване на инфраструктурата, а до края на годината има готовност да бъдат отпуснати пълните суми.

Има готовност и за подпомагане на хората, ако нямат застраховка.

„На място са осигурени фургони, за да могат хората да изкарат зимата, някои вече са заети, фургоните са нови и са оборудвани изцяло с всичко нужно, за да изкарат зимата там. Имаме готовност да доставим и още“, отбеляза министърът.

„До този момент очакваните размери на щетите по отношение на Карлово, Калояново и Марица са малко над 60 милиона, като МРРБ, МОСВ, МВР са планирали да отделят средства и Комисията за възстановяване и подпомагане да допълни нужната сума“, каза той.

Демерджиев призна, че има неизплатени около 2 милиона лева за тежката техника, но се очаква около 10-15 ноември да се проведе следващото заседание на Комисията и да бъдат отпуснати тези средства.

„Оценяваме усилията на тези хора, както и на всички доброволци. Доброволците идваха много в почивните дни и много по-малко в работни дни, което създаваше затрудения да се предвиди колко техника ще е нужна. Военните, които все още са там, се изпращат там поетапно, защото голяма част от тях са ангажирани с охраната на границата, отделно имат учения по линията на НАТО“, каза той.

По думите му това е най-масивното присъствие на техника и хора по отношение на подобно бедствие.

„Хората на място посочиха, че причината за бедствието освен падналото голямо количество дъжд, е и незаконна сеч и тече проверка по тези сигнали“, отбеляза още Демерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: наводнениекарлово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Да ги плаща кмета , който си играе на главен секач в Балкана!
4
0
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
500 000 000 лв!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за украинците колко пари сме похарчили до сега?
2
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 година
Фургони за пострадалите българи. Хотели за чуждестранни гости, за неопределено време. Грижа та дрънка.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалкия фигурант не се интересува от българите