Умираме най-много, живеем най-малко, а болниците ни са на ръба

15% от българите не се осигуряват
8 ное 2022 13:15, Петя Славова
170

Заради дълг, надвишаващ 77 хиляди лева Белодробната болница във Варна може да остане без ток, а служителите й не са получавали заплати от 10 месеца.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков предположи в ефира на "България сутрин", че след като от болничното заведение не са плащали възнаграждения и ток, сигурно не са покривани и други разходи.

Още по темата

"Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 000 лева дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болници и задълженията на болниците към гражданите", смята Андрей Марков от Българската болнична асоциация.

По думите на доц. Спасков Белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година.

"През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", констатира той, като допълни, че трябва да се промени стойността на клиничните пътеки.

В студиото на  Bulgaria ON AIR Марков подчерта, че големият проблем на болниците е свързан с недостатъчното финансиране на системата.

"Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", цитира статистика доц. Спасков. Бившият шеф на "Пирогов" е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците.

"В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание. Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация", обобщи Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
7
 
! Отговори
Още сме на гъсто преди 1 година
Рафтовете с промоциите днес са празни Пенсионерско цунами е минало заран
104
9
 
3
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Стига с това хленчене....Вечно ли искате да живеете?Три години повече живеели някъде-голям праз....
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клинична пътека означава да те вкарат за лечение по определен модел. Демек може да си болен от нещо, но ако лекаря каже, че си болен от друго, започват да те лекуват (разбирай да усвояват пари), за това което доктора ти е казал и той повече не се интересува как върви лечението и дали се подобряваш или влошаваш. Вече си по клинична пътека, успех. Много хора видяха това с очите си. Много не оцеляха.
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас винаги продължителността на живота е била ниска. Едно, че българинът е функционално неграмотен, второ- хигиената липсва и трето- хранителните навици липсват. Лекува се с рИкия и зеЙе. Няма 1 зъб в устата си. С наднормено тегло е. Няма какво да продължаваме. Сипвай, ***, домашарката 0 пъти дестилирана и се радвай на отровите на живота, които ти наричаш удоволствия, докато европейците, живеещи средно по 10 години повече от тебе пият малцовото уиски и истинското вино. Хапвай и туршийка.
101
1
 
13
 
! Отговори
Слаб Противник преди 1 година
Боко ако върни парите, ще се оправим, но той иска да сме бедни, за да ни мачка по-лесно.
100
2
 
0
 
! Отговори
Умен Гербав преди 1 година
ПП - казаха от ПИК
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Gogo ; - Абсолютно си прав !А още по-гадно че и т.нар. медии се включени в тази кампания ! Настоящата статия е пряко доказателство за това !Не му стига на изстрадалият народец че го мачкат отвсякъде ,ами и медийните регистратори на събития го доубиват психически ...
98
10
 
3
 
! Отговори
Умен Гербав преди 1 година
Боко окради само едно малко шкафче, но Кирца и Кокорца откраднаха трилиони.
97
0
 
9
 
! Отговори
Дайте да си го кажем преди 1 година
Кой направи клиничните пътеки, той съсипа здравеопазването. Така. Имате ли представа при кой "управленец" и "велик държавник" се разви цялата тази търгашо-мошенгия с клиничните пътеки?
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим на западните, евроатлантически, стратегически партньори. 33 години погром.
95
2
 
7
 
! Отговори
Прост пример преди 1 година
Имам двама приятели, които и помежду си бяха приятели. И двамата се разболяха от чернодробна цироза. Единия извади "късмет" преди да въведат клиничните пътеки и 5 месеца лежа и го лекуваха безплатно с трансметил и се оправи. Още си е жив, даже и здрав. Другият се разболя след като въведоха клиничните пътеки и в същата болница му казаха, че не могат да го държат повече от 10 дена и трябва да си плаща трансметила. За 20 дена приключи курса на живота.
94
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Друго си е демокрацията. Преди бяхме 9 милиона. Имахме безплатно здравеопазване, развита икономика и най-вече патриотизъм и гордост, че сме Българи. Сега тези неща ги нямаме ... остана ни само едната демокрация...
93
1
 
10
 
! Отговори
4млн Евро в шкафче преди 1 година
С 4 милиона може да се купи страшно много медицинско оборудване и да се спасят много животи, но Боко Тиквата ги открадна и ги сложи в шкафа си.
92
0
 
6
 
! Отговори
Мъди Мадурев преди 1 година
Ние не сме като Боко Тиквата, шефа на ВМА да ни бърка в peктума за преглед на простата. Ние обикновените, разчитаме на държавата, да ни лекува. Но тя не иска.
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората събирани със Спешна Помощ 112, се карат за кратко в държавни болници, от където им казват, че не могат да ги оправят и съответно ги пренасочват към частните болници на ГЕРБ (ако успеят да оживеят до там, а не пукнат по пътищата осеяни с дупки).
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска мерзавци. Най-вероятно САЩ и Русия ще предложат България на Турция.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как живеят 10 месеца без заплати? Сигурно карат на хляб и вода. А в пликовете какво имаше 10 месеца?
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
95 аз тебе те съжалявам, статията е за Бг болници ... Разбираш ле бе господин Капутов?
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради дълг, надвишаващ 77 хиляди лева Белодробната болница във Варна може да остане без ток, а служителите йне са получавали заплати от 10 месеца. --- Но за военни самолети (на хартия ) имате пари. Така е с териториите, така е с ББ и тия от ПП...
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, тази безумна субсидия която получават депутатите е по добре да отива за болници. На партиите симпатизантите да си плащат членски внос и да си ги издържат.