103-годишната ≈вдоки€: » пие уиски, и продава перални

Ќай-възрастната варненка с рецепта за дълголетие
15 ное 2022 09:00, ѕет€ —лавова
52

¬ече е на 103 години, но още работи като дистрибутор на перални. Ќай-възрастната варненка - ≈вдоки€ „очева, има рецепта за дълголетие - четене на стихове, без приказки за болести и по едно малко уиски всеки ден. ∆ив€ла е в три епохи, обичала е трима съпрузи и е съхранила лично писмо от покойната кралица ≈лизабет II.

≈вдоки€ си мечтае да бъде с ума си.

" ато стана сутрин, заставам на балкона и гледам небето – синьо с бели облаци. Ќаслаждавам се и започвам да си декларирам наум. »мам при€телка, ко€то с големи букви и с черен флумастер ми пише текста и аз оттам го чета и научавам наизуст", разказа т€.

«апамет€ване на стихове, никакви приказки за болести и гол€мо "не"  на скуката – това е рецептата на госпожа ≈вдоки€ за дълголетие.

"ћакар че съм сама на 103 години, аз скука не зна€ – н€ма скука. ќт 12 години се хран€ в социален патронаж, в 12 часа ми нос€т храна. ¬ четвъртък идва санитарка да ми чисти. ¬ понеделник идва медицинска сестра да ме преглежда. »ска да ми мери кръвното – викам с€дай да си говорим. ¬сички са ми такива при€тели", смее се възрастната жена.

≈вдоки€ си спомн€ и за сво€ вече починал брат, който е пишел рецептите за храната на “одор ∆ивков.

"“ой казваше – всеки човек има по 200 болести, но за т€х не тр€бва да се говори", коментира т€ пред Bulgaria ON AIR.

ќбичала е трима мъже – първи€т ѝ съпруг е поет, с когото обаче се раздел€.

"— този великолепен човек се разведох, само с него се разведох, защото съм "вей-хайвей". «ащото един друг се влюби в мен - нито б€х много красива, нито привлекателна, но той се влюби в мене и беше толкова нахален. ѕросто ме принуди да се разведа", категорична е ≈вдоки€.

“€ твърди, че като млада е била именно "вей-хайвей" - "накъдето € завее в€търът, натам духа".

 огато навършва 100 години, в пощенската ѝ кути€ пристига писмо. ѕодател€т е английската кралица. «ад операци€ "ёбилей" стои един от внуците ѝ - ƒесислав, който работи за правителството на  анада.

"ƒори и след 100 години има какво да се научи, какво да се види и какво да се преживее", обобщава ≈вдоки€, а самата т€ продължава да мечтае.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


52
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
43
0
 
0
 
! ќтговори
*** преди 1 година
 олко човека само са написали у…ски мани мани
42
5
 
0
 
! ќтговори
Ќепукиста преди 1 година
“а€ бабка е толково "¬ей хайвей" че и господ не € ще!
41
4
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
за сетен път се убеждавам че алкохолът в нормални количества е лекарство за всички болести в момента съм на 68 карам 69 година една бутилка литър на €мболска раки€ е пресушавам от два до три дни и се чувствам чудесно от 40 години съм маратонвц всеки ден средно на тренировка 10 км б€гане ако ви снимам медалите и купите които над 100 ще ахнете така че пийте си лекарството наречено алкохол в нормални количества една врачка ми каза че ме вижда почти мъртав на 103 години от катастрофа Ќј«ƒ–ј¬≈
40
0
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ћо€та баба дожив€ до 90 г., но си загуби в последните три години разсъдъка и беше страшно. »злизаше гола навън, забрав€ше да се облече. ј в последните й дни не познаваше никого и говореше несвързани работи.
39
0
 
38
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо јнонимен 42 - ∆и и здрав да е д€до ти! ƒа стигнеш тези години, както и ≈вдоки€, да си с акъла си, подвижен и активен за възрастта, си е направо благослови€.  акто се казва, дай-боже всекиму! ћного им се радвам на такива хора!
38
0
 
40
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ћо€т д€до е на 93 г. ƒо 60-годишнината си употреб€вал алкохол, но после заради възрастта и го спр€л. Ќикога не е пушил. јктивен е, разхожда си се навън, с помощта на бастуннн.  ръвното му е 105/65. Ќищо не го боли, освен малко кръста.
37
3
 
21
 
! ќтговори
ƒо ¬.”зунов преди 1 година
јбе, ”зунов, срам за теб, че като млад човек н€маш пари за едно патронче. явно чакаш н€кой да ти ги даде. јми, вземи пример от ≈вдоки€, заработила е пенси€ и продължава да работи. ’ващай се на работа, на едно, второ, ако щеш и трето м€сто. ўе имаш пари и за друго, освен за патронче.
36
0
 
40
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒа е жива и здрава госпожа ≈вдоки€! »стинска стара варненка, каквито вече почти не останаха. Ќ€къде б€х чел че всеки ден хапвала и доста €бълки, май не случайно ги препоръчват за дълголетие
35
26
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
¬нукът и работи за правителството в  анада, бабата под грижите на социален патронаж в Ѕългари€. ≈мигрантска идили€
34
2
 
37
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒа е жива и здрава!
33
2
 
38
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќеверо€тно вдъхнов€ваща истори€!
32
19
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
» какво общо има употреб€ването на алкохол с годините
31
5
 
8
 
! ќтговори
ƒо јнонимен 30 преди 1 година
ƒо јнонимен 30 .....Ќищо не си казал за ѕортних и  ирил …орданов;....»маше един ѕламен дето пламна пред общината напук на себе си
30
17
 
4
 
! ќтговори
јноним преди 1 година
ƒо јнонимен—хванал си същината.ѕартизаните ще стигнат до 90 и 100 години а ние ако го добутаме до 60 + ще е добре
29
6
 
41
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ѕабата добре си е пожив€ла, изглежда са били приближени и на ѕарти€та едно време, щом брат й е лекувал Ѕай “ошо. јко си финансово подсигурен на стари години, е лесно да си позитивен и да си пиеш уискито. јма ако караш с 400 лева пенси€, едва ли си вей-хейвей ц€л живот.
28
2
 
27
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ѕабката пие с м€рка, но иначе пиенето за здравето на то€ и он€ погубва вашето.
27
2
 
44
 
! ќтговори
хаха преди 1 година
тези където пи€т по 1 литър уиски на ден, веднага отвориха стати€та, да вид€т дали ще ил€д€т :)
26
17
 
25
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒобре, че е във ¬арна. ¬ —офи€ вещицата ‘андъкова и преди не€ двамата д€воли Ѕорисов и софи€нски убиха много възрастни хора със своето безхаберие на кметове
25
3
 
48
 
! ќтговори
Ћаврентий Ѕери€ преди 1 година
Ѕраво! «авиден дух! “ака тр€бва, и нека си поживее още жената. ¬ъзхищавам се на лекотата с ко€то приема живота! ƒа е жива и здрава!
24
31
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќема как да пиеш уйски всеки ден и да си добре със здравето. јлкохола уврежда черни€ дроб. ∆ената най-веро€тно не пие всеки ден.