Отглеждането на дете от 1 до 2 г. се обвързва с минималната заплата

Решението на социалната комисия предизвика реплики
Обновена: 23 ное 2022 20:11 | 23 ное 2022 20:00, Петя Славова
31
Отглеждането на дете от 1 до 2 г. се обвързва с минималната заплата
Снимка: БГНЕС

С 9 гласа "за", 8 "въздържал се" и нито един "против" депутатите от Комисията по труда, социалната и демографската политика приеха на първо четене законопроекта на "БСП за България" за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С него се предвижда обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. С измененията се дава още възможност обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

Темата предизвика размяна на реплики между Георги Георгиев ("Възраждане") и депутатите от "БСП за България" – Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Те спориха защо предишното правителство, от което социалистите бяха част, не са предприели стъпка за обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете с размера на МРЗ. От БСП заявиха, че това предложение е част от дългосрочната политика на социалистите за справяне с демографската криза.

Въпреки изразените възражения, Георгиев каза, че "Възраждане" ще подкрепи законопроекта. Подкрепа за предложенията на БСП заяви и Искрен Арабаджиев ("Продължаваме Промяната").

Според Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) не става ясно дали предложените законодателни промени не са подготовка за предизборна кампания. По думите ѝ „промени на парче“ не предполагат цялостна дългосрочна политика за подкрепа на децата и родителите. Сачева посочи, че ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласуване. Севим Али (ДПС) обърна внимание, че сега действащото законодателство дава възможност при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното обществено осигуряване, да се определя този размер.

Единодушно комисията одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерския съвет. Предвижда се въвеждане в националното законодателство на мерки по прилагане на два регламента – единият относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП), другият – за създаване на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции.

В предложения законопроект не се предвиждат промени относно задължителното пенсионно осигуряване, подчерта Диана Йорданова, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, която представи законопроекта пред депутатите.

Общо пет законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване са в дневния ред на комисията днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 година
Ти наистина ли не разбираш, че това е флирт с онази част от населението, която не желае да работи? На 11-годишната еди-каква-си минималната работна заплата й се вижда цяло богатство, което при това ще си е нейно. И бърза да започне да се размножава още на 12 г. Интелигентната жена пък ще бърза да се върне на работа щом детето й стане на 1 годинка. Ако обаче на тази - интелигентната, цели 3 г. й изплащат пълната й заплата, тя ще роди още едно, щом първото навърши 3 г., за да си ги леда у дома.
22
3
 
5
 
! Отговори
А пък аз предлагам преди 1 година
жените с образование и професия, които са се осигурявали, ДА ПОЛУЧАВАТ ПЪЛНАТА СИ ЗАПЛАТА, която са взимали в годината преди раждането и да имат право на този бонус чак докато детето им навърши 3 ГОДИНИ. Всички останали хитруши - платено майчинство докато детето им стане на три МЕСЕЦА и след това НИКАКВИ ПОМОЩИ, НИТО ДЕТСКИ НАДБАВКИ. Ако иска да яде, да върви да работи! Стига вече развъждане на лентяи и хрантутници!
21
1
 
6
 
! Отговори
До24 преди 1 година
Ами то първата година е точно така бре,ако си се осигурявал последните 24 месеца преди термина на максимален доход,вземаш 90 процента от него майчинство,ама къде по лесно е да се правиш на интересен!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погрешна стъпка, отново. Тази минимална заплата е много за тези,които не работят, раждат деца от 11 годишни и имат по много деца, но е малко за жените, които работят и да получавали примерно 3000 или 10000 лева заплата и заради ниските за тях майчински, се отказват да имат деца. Принципът трябва да е размера на майчинските да е според дохода преди майчинството. Който няма доход - нула лева. Който е плащал данъци върху 10000 лева, майчинските да са 7000-8000 лева, т.е.70-80% от дохода префи.
19
0
 
1
 
! Отговори
М да преди 1 година
Как такива като теб и тиквунии не се отказвате от тая игра.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на комунизма майка ми не е получавала и един лев майчинство и двамата бяхме на полето, докато те са работили тютюн ,детските бяха смешни пари 15лв на дете, а днес са царици по цял ден бръмчат на площада или парка и само се фръцкат
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката Нинова над 20 години е в това НС и винаги е била на тлъсти заплати и още ли ще и гледаме простата мутра на ненаялата се крадла Техноимпексова???
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 - ами ТИ колко деца имаш ? Никой не ти пречи да имаш 4-5-6 деца - как "ония" могат ,а ТИ и много други не ? Не ми говори, че ония вземат много пари - нали ги виждам, че в огромната си част са бедни. Ама без деца си е много по-лесно - кеф ти тук , кеф ти там - я почивка, я екскурзия , я нещо друго развлекателно. Нашите прабаби и баби как са раждали по 8-9 деца и са успявали да ги отгледат !
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя не знае Нинова не е работила
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и що пък от една до две години точно добре и от нула до две години осигуровките има планирани раждания аз не знам майчинство бащинство от работата взимат обезщетения колкото си се осигорил не знам нап от къде болничните не знам
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква е ползата от това,след като МРЗ се запазва през следващата година 710 лева?Едното трябва да върви успоредно с другото,минималната заплата трябва да влезе в законова рамка да е не по малко от половин средна заплата а както виждаме на тоя фронт съпротивата от червеният бизнес е твърда като ***!
12
2
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
Корни може много ...ама само ако скъса с Решетников и Русия----веднага става "МОДЕРНА ЛЯВА"!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе-хе! Паневропейси персонален пенсионен продукт?! Знаете ли какво означава това? Честито на печелившите застрахователи, както и на примамените бъдещи пенсионери. Едно не може да им се отрече - добре се грижат за паневропейския застрахователен бизнес.
10
0
 
3
 
! Отговори
Биволицата преди 1 година
Сачевъ пак се пени като презобала свiня маiка, щото не може да *** от НПО-тата за "механизма за соц подпомагане".Всички ***-та от гербераЗтите са кошмарни в главата или с писклив отVратителен гласец! Не че демоничните и парапетните са нещо по-различно...
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нинова още ли не е в затвора? Откакто е в политиката населението се е стопило с два милиона, а външният дълг е 100,000,000,000.
8
1
 
6
 
! Отговори
ДАВАЙ КОРНИ... преди 1 година
...искаме и драконовски закони против уличните авто-джигити и опазването на границата от навляци-мигранти ---НАПРАВИ ГО....!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ей такива, закони ще станат повече от нас до 10 години трябва да сменяме името на, държавата
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не може да ви разбере човек,едно хубаво нещо и вие да го оплюете,какво лошо има в това втората година майките да вземат по една минимална заплата месечно,лошото е че МРЗ ще се обвърже задължително да е 50 процента от средната най рано през 2025 година,когато въпросната Евродиректива ще стане задължителна за всички страни членки на съюза,а до тогава нашите червени робовладелци{работодатели}ще направят всичко възможно тя да не влезе в сила,следователно и майките ще бъдат ощетени!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стимул за раждаемостта в маалата ох бабацо работа няма, да бутне цял живот само деца ще правят
4
5
 
1
 
! Отговори
БРАВО КОРНИ преди 1 година
...ВЕЧЕ ГОВОРИШ , КАТО ИСТИНСКИ "СОЦИАЛИСТ" .. а не като скапана болшевишка издънка....ПОЧВАШ НАИСТИНА ДА НИ ХАРЕСВАШ!