Ядем все повече дефрострирано пилешко, а цената му скочи с 35%

Индустрията търси замразено месо заради по-привлекателната цена
2 дек 2022 09:10, Петя Славова
95

Постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара, а специалисти предупреждават, че ядем все повече дефрострирано пилешко месо.

Същевременно цената му се е покачила с около 35% за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона.

Още по темата

"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени. В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества. Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни  в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

 Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.

Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена. Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов. Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.

"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.

Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.

За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни. Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.
 


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Ядем все повече преди 2 месеца
*** на ненормални цени.Кога институциите БАБХ и РЗИ ще поработя за народа а не за ЕСЕС които целенасочено ни избиват с храни,болести,бежанци и цени.ЗА ТОВА ЛИ ХАРЕСВАТЕ СВОБОДНИЯ *** БАРДАК?НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ,ЧЕ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ ВЪПРЕКИ,ЧЕ ХВАЩАТ В ИЗДЪНКА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ С НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ***.ТОВА Е НЕОФАШИСТКА ЕВРОПА СТОЙТЕ СИ *** В ЕС НИЕ ЩЕ ГИ НАСТИГНЕМ ХАХА.АБСОЛЮТНО УНИЖЕНИЕ Е ДА СМЕ ОЩЕ ПРИ ТЯХ
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един човек си отглежда лисичка и като я хранил с пилешко от магазина се разболяла и развила алергия,ветеринарът посъветвал меню риба,лешници и много рядко пиле но само от домашно производство.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора, просто не яжте месо! Поне ще се отнася до пилешко и червено месо. Вредата от него е повече от ползата, без значение дали е "фрострирано", "фрустрирано" или идиотологизирано... Не е трудно! Месото е силно надценено и като вкус, и като необходимост. Всъщност дори изобщо не е необходимо. По света има милиони вегетарианци, аз лично познавам доста хора, които не ядат месо от десетилетия и се чувстват прекрасно. А да не говорим за ползата за джоба, както и за природата
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новговор.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да произвеждаш зърно и за вътрешния пазар цените да са като на борсата!, просто красота!/За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас./все грипове, все чу-*** я по птици, я по пре-жив-ни, я по пра-се-та!, като ги няма ще е пълно щастие! Като няма ядене, пасти ще се ядат!
73
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Бъдете доволни. След още 5 години ЕС ще ядете екоперушина.
72
0
 
0
 
! Отговори
Ко РЕЧИ преди 2 месеца
ДО ПЕТЯ СЛАВОВАВие български знаете ли ??????
71
0
 
0
 
! Отговори
разсмя ме преди 2 месеца
До Анонимен 72 .... ми, така е като авторът иска да се прави на интересен. Но пък е достатъчно кух за да не прави разлика между "дефростирано" и оная нелепица, която е използвал. Не че дефростиране не е тъпня вместо нормалната българска дума размразено.
70
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
От тазий комплицираност направо са фрустрирах
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Преди 1989г Онези, за които пишеш следваха специалността Международни икономически отношения в Московския държавен университет и едва в последните години на соца започнаха да ги пращат в елитните западни университети, за да изкарат по някой едномесечен спецкурс и да получат тапия, че са специализирали там. Не им беше нужен много акъл за да получат от онези куфарчета.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието ме фрустрира.
67
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
няма никакъв вкус пилешкото изпечено цяло пиле без овкусяване ако го опиташ с вързани очи не може да разбереш какво ядеш
66
0
 
0
 
! Отговори
Gogo преди 2 месеца
"дефростирано"????Няма такава дума в българския език празноглавци."РАЗМРАЗЕНО"....
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аз южуъли не ийтвам фростирани фуудове , ама ако имам някъв симилър нийд ям и дефростирано - тенк ю
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
каква хубава българска дума Дефростирано! 'размразено ' някак си звучи селско и въобще не е евроатлантическо
63
0
 
0
 
! Отговори
Преди 1989г преди 2 месеца
Ти беше "соц-роб на труда" с 30-40$/заплата---докато ко пиленцата наБКП учеха у ХАРВАРД как да те УПРАВЛЯВАТ ДНЕС!!!!!
62
2
 
1
 
! Отговори
ПРЕДИ 1989 г. преди 2 месеца
ИМАШЕ САМО БКП---ти немаше нищо защото беше "соц-роб" на труда---гол като пушка със 120 лв.заплата или 40$/месечно!!!
61
0
 
0
 
! Отговори
дд преди 2 месеца
дефрострирано= размразено.. да ви журналистите
60
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха.... преди 2 месеца
Никой не замразява тумблирано месо--/с цел желиране/...или мариновано такова!---ТОВА СА ГЛУПОСТИ!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 1989 имахме животновъдство и растениевъдство от световна висота.