Скок на лихвените проценти, БНБ няма контрол над тях

Хората с кредити може да очакват промяна в лихвите, коментира икономист
Обновена: 2 дек 2022 14:22 | 2 дек 2022 13:20, Петя Славова
50

Лихвеният процент бе рекордно повишен от БНБ в размер на 1,3 на сто. Според икономиста Георги Ганев, "увеличение" е по-добрата от думата "повишение".

"На БНБ са забранени редица решения за българската парична среда, които при традиционен режим са разрешени от Централната банка. Едно от нещата, които са отнети, е контролът върху лихвения процент. БНБ няма контрол върху лихвените проценти, за разлика от ЕЦБ. И тя само съобщава изчисления на случилото се предходния месец", коментира специалистът в студиото на "България сутрин".

Според него в този случай БНБ има куриерска длъжност.

"Повишението става месеци, след като в България няма много сериозно повишение по тази линия. Това повишение дойде най-вероятно по линия на по-ограничен достъп на българските банки до техните резерви, или по линия на това, че българските банки намират за по-изгодно вече част от резервите си да насочват към инструменти, чиято доходност се е повишила", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че хората, които вече имат кредити, могат да очакват промяна в лихвите.

"Особено хората, които са с променливи лихви. Централните банки по света не се ангажират с някаква перспектива докъде ще вдигат лихвите. Всички твърдят, че това ще се случва, докато счупим гръбнака на инфлацията. Лихвите по кредите, ако тръгнат нагоре, ще го направят по-бързо от лихвите по депозитите, защото едното е разход, другото е приход. Ако продължи затягането на паричната среда в еврозоната, неминуемо лихвите и от двете страни ще се вдигнат", категоричен е икономистът.

И подчерта, че за забавените плащания ще се добавя 1,3% към наказателната част.

Попитан дали може да очакваме още увеличения на лихвата, той отговори: "Със сигурност е резонно да се очаква увеличение. Дали стъпката ще е по-голяма или по-малка, отколкото виждаме през този месец - трудно е да се гадае. Много зависи от политическите решения във Вашингтон и Франкфурт, защото ако те продължат да вдигат с голяма стъпка, няма как и нашите да не последват. Забелязва се и било на инфлацията, за първи път ноемврийската прогноза е, че ще има спад на годишната инфлация. Ако централните банкери решат, че това е положителен процес, най-вероятно ще забавят темпа."

"В България БНБ е силно ограничена да води собствена политика. Единственото, което е разрешено като инструмент, това е регулацията на банковите резерви. Но вън от това - тя не може да води сериозна парична политика. Тя използва ограничения инструментариум в ситуация като днешната, когато прецени, че има твърде голям бум - вдига буферите и изискването за резерви", добави Георги Ганев.

Според него през 2023 г. може да се очаква лека рецесия в еврозоната.

"Ще започне ерозия на социалната политика в условията на по-висока инфлация. А заради нея приходите ще растат по-бързо, отколкото е бюджетът за 2023 г., но липсата на осъзнато отношение на българската държава към бюджета е тревожна новина. Тя се отразява на лихвените нива, включително и на държавния дълг", посочи още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Дон Балон преди 1 година
Банките в БГ сега се чудят какво да правят с тези лихви. Има много кеш по депозити, а броя на ипотечните кредити намалява щ, понеже никой не може да си позволи или не иска тези скъпи имоти. Моята банка това лято отказа да ми открие нов депозит?? Това го няма в нито една европейска банка.
22
0
 
0
 
! Отговори
Кире преди 1 година
За всеки средно грамотен човек е ясно, че лихвите в БГ са равни на лихвите в ЕС плюс около 1% отгоре, заради по-големия риск, който представлява нашата мила родина в сравнение с Германия и Франция. сега в тези държави лихвата по ипотечен 25-30 год е 2-2,35, а в БГ 3 (около). Целта на ЕЦБ е лихвите в европа да станат 5-6 процента, за да укротят инфлацията, може всеки да си направи извод. В САЩ в момента 30 год. са 7%. Кой не му харесва да се приведе, мнението му няма значение :)
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
очакваме коментара на киро брейка
20
0
 
0
 
! Отговори
Чудни времена преди 1 година
В чудно време живеем. Дали сме си *** под наем ама се сърдим когато наемателите го ползват !!! Банките ни нямат контрол. Правителствата ни също. Иначе цялата власт е от народа и за народа /тъй беше преди/ Вие кажете как е сега.
19
0
 
0
 
! Отговори
Хоум тъп Ю преди 1 година
Сега е момента за апартамента!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаш право...Дай контакт ...Стоката твойта,Парата мойта...Ща са разберем....
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сайта на БНБ: Българската народна банка изчислява основния лихвен процент съгласно "Методика за определяне на основен лихвен процент", приета с Решение 149/16.12.2004, в сила от 1 февруари 2005 година, изм. с Решения 118/26.11.2015 г. и 37/16.03.2017 г. на Управителния съвет на БНБ, в сила от 1 юли 2017 г. ...Каква куриерска служба вижда Ганев в това??!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганев сериозно се излага с казаното за БНБ. Първо си няма понятие как се определя лихвения процент от БНБ и как е в другите държави. Няма си и понятие с какви инструменти БНБ може да влияе на банките. Най-добре да подава оставка и да се занимава с нещо друго - примерно да стане сервитьор или общ работник в строителството
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно всичко си идва на мястото. Голтаците дето един лев не могат да изкарат от стока, услуга или труда си, а се перчат с имоти коли и хубав живот рязко ще глътнат вода. Наказателни лихви ще налагате, а ще раздавате кредити на поразия на *** и пульо. Дойде видовден.
14
0
 
0
 
! Отговори
хХх преди 1 година
Е.ти държавата!!!! -))))
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам панелна гарсониера в Младост 3, 47 кв.м на цена от 199000 евра. Цената е крайна и без коментар!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно! Същинската веселба ще настане, когато вдигнат данък сгради и данък смет с по няколко стотин процента, защото иначе няма да могат да коригират заплатите на общинските служители и услугите, които общините плащат на подизпълнители. Тогава да видиш каква "готина" инвестиция са недвижимостите.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте апартаменти че утре ще са 8000 евро квадрата. Много проста нация сме майко... Сега ще почнат да реват че банките им взимат жилищата, които всъщност не са техни... а на банката
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че си имам пари на влог
9
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Ами, махайте я тая БНБ , за какво ние ? Да живее хиперинфлацията !! Отново
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще последва статия от някой мъдър брокер, че БГ е икономически тигър, че лихвите по кредитите няма да се покачват, а имотите до края на годината ще скочат с 300 %
7
0
 
0
 
! Отговори
Чскайте преди 1 година
да видите кво ни чака като ни набутат в еврозоната!!! Затова е тоя рев
6
0
 
0
 
! Отговори
Митьо предприемач преди 1 година
Аз съм с кредит от Българскана банка за развитие. Хич не ми колко ша дигат лихвата, аз кредит не връщам. Колегите дет дължат към частните банки и са дали обезпечение да му мислят
5
0
 
0
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Влеземе ли в еврозоната, БНБ все едно вече не съществува.
4
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Голчовците, които са взели кредити да му мислят. Че и нагли, нагли. Искат нашироко да живееят. В лукс да се къпят. За малко пари не искат да бачкат(това разбираемо, но умения нямат). Само до банката може да отидат, да си заложат обора/кравите и стават набързо граждани. Сега ще видим.