Рибата излиза по-солена на трапезата ни

Шаранът с 2 лева по-скъп от миналогодишния
5 дек 2022 12:45, Петя Славова
32
Рибата излиза по-солена на трапезата ни
Снимка: БГНЕС

Рибната борса във Варна се превърна в едно от най-оживените места за търговия в навечерието на Никулден. Заради инфлацията обаче рибата ще излезе по-солена за трапезата ни.

На щандовете изобилстват рибни деликатеси за всеки вкус. Традиционният за никулденската трапеза шаран се продава за 10 лева на килограм или с 2 лева повече от миналата година.

Още по темата

С толкова горе-долу са поскъпнали и останалите риби. Чернокопът, например, се търгува за 12 лева килограма, толкова струва и пресният черноморски паламуд. Килограм толстолоб или кефал се продават за 10 лева. Традиционно висока е цената на лаврака - 18,50 лв. за килограм, съобщава БНТ.

Въпреки поскъпването варненци ще спазят традицията и на никулденската трапеза задължително ще има риба. Някои предпочитат да я купят ден-два по-рано, притеснени, че цените може да скочат още. Хората очакват препразнични намаления, а около сергиите, освен приканващите думи на търговците, може да чуем и рецепти.

Според традицията, на трапезата се поставят още постни сармички , чушки и никулски кравай. А варненските рибари не сядат на масата без рибена чорба и сушена риба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 - и ти да си на нейно място едва ли ще си много весел...
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък харесвам да ми е по солено! Въпреки по солената рибка пак ще си я осоля малко.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па че я обезсолиме!!
4
4
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Тая гадост никой не може да ме накара да я ям. Полезна била. Бляк...
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Гергьовден ви писах същото, сега да повторя - винаги празнувам Гергьовден и Никулден с една седмица по-късно - цената на агнета и шарани е минимум 30% надолу! Това е единствения начин да се справиш с алчни търговци! А за който е важна някаква си дата, нека знае че всъщност агнето или шарана е той самия...
2
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
Всяка година едно и също пишат. Колко струва Никулден,Коледа, Великден, Нова година, първи учебен ден, доктора, адвоката, топлото, студеното, бензина, газа и т.н. Ами като нямате пари за тези блага няма да ги ползвате,бе! Те са за хора заможни!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който яде риба - да му мисли!