Донорите у нас са критично малко

Няма ангажираност, заявяват специалисти
12 дек 2022 22:45, Петя Славова
12
Донорите у нас са критично малко
Снимка: БГНЕС

Ръстът на донорите  у нас остава крайно недостатъчен на милион души население. Сред причините са слабата организация в болниците, недостатъчната  ангажираност в разпознаването на потенциални донори в лечебните заведения, оказващи спешна помощ, както и общото недоверие към здравната система, отчитат от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

18 са извършените трансплантации в страната от началото на годината, като само една от тях е от жив донор. 13 са донорите на органи от началото на годината, изпаднали в мозъчна смърт.

855 души в България чакат за трансплантация. "На никого не му пука", смята Георги Пеев, атлет, трансплантиран със сърце и бъбрек, относно масовата по думите му практика.

Още по темата

Румъния и Македония бяха далеч зад нас преди няколко години. В момента дори няма база за сравнение с Румъния, а в Скопие трансплантациите на бъбрек от жив донор са в пъти повече в сравнение със ситуацията у нас. В Солун – годишно се правят над 60 бъбречни трансплантации, поясни Пеев пред БНР.

В България има 30 донорски центъра, в които има координатори, следящи за потенциални донори. Той даде негативен пример с болница "Пирогов" и посочи, че организацията у нас е "на ужасно ниско ниво" на фона на нормативна база, върху която да стъпи този процес, "която не е никак лоша".

Пациент с тежко мозъчно увреждане трябва да бъде разпознат и да попадне в реанимация. Не се идентифицират тези пациенти, не попадат в реанимациите, а дори попаднали там – не се идентифицират, смята д-р Сибила Маринова, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Тя е и координатор по донорство за областта.

В редица болници подобни пациенти са в други отделения. Ако те не са в реанимация, няма да бъде направен дори опит да бъде спасен техният живот, а ако не може да бъде спасен, то поне да се отчете донорска ситуация, коментира д-р Маринова.

"Недоверието към здравната система е национален проблем, но при нас имаме много малко откази", сподели пред БНР д-р Маринова.

"Трябва да има единна, национална, постоянна кампания, която да обяснява на хората. Трябва да се говори непрекъснато."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да почнат с трандплантациите хората изпадаха в кома, която траеше и месеци. Мозъчна смърт може лесно да се симулира чрез впръскване на ледено студена вода в ухото. Тялото реагира като при падане в ледена вода. На запад знаят как да "жънат" органите на пристигнали при тях след злополуки.
5
0
 
0
 
! Отговори
Левон преди 1 година
Еми така е като няма доверие в системата, БЛС да изключи някой от кардиолизитес фалшивите стендове и ще има доверие, ама такива да се говори непрекъснато не вървят!
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами изпратете доктори в *** да взимат органи от укрите ,"добрите самаряни "от франсето и фащ са там наричат ги "черните "трансплантатори". Толкова за човещината на "приятелите "
3
1
 
1
 
! Отговори
малко факти преди 1 година
В болницата на директор Сибила плащат едно от най-ниските възнаграждения за лекари, а донорските ситуации са най-много като брой
2
2
 
2
 
! Отговори
мое мнение преди 1 година
В държавата в която лекарите са еднолични търговци, болниците акционерни дружества, а операциите клинични пътеки едва ли ще избликнат безвъзмездни донори . Кръвта е с пари също .Да не говорим че има нуждаещи се от скъпи лечение , които държавата нарочно бави с администертивни хватки и медицински комисии
1
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Еми такъв е сезона, мотористите са по малко.