Шишков: 82 общини не са одобрили устройствени планове

Държавата финансира изготвянето на плановете
12 дек 2022 08:47, Петя Славова
4
Шишков: 82 общини не са одобрили устройствени планове
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент, по данни, постъпили в МРРБ, от 265 общини в България 82 общини все още не са одобрили общи устройствени планове за цялата територия на общината, става ясно от отговор на въпрос на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков до народния представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, предаде БГНЕС.

Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията възлагането и процедирането на общите устройствени планове на общините (с изключение на тези по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие), е изцяло от компетентността на общинските администрации и е извън правомощията на МРРБ.

Съгласно наличната актуална информация, която постъпва от общинските администрации, от общините, които не са Черноморски само община Ябланица все още не е стартирала процедура за изработване на общ устройствен план за цялата територия на общината.

През периода 2015 – 2021 г. и настоящата 2022 г. МРРБ, продължава дейността за разпределяне на средствата от държавния бюджет, който е около 4 200 000 лв. на година. Той е за финансово подпомагане изработването на задания и на проекти за общо устройствени планове, както и осъществяването на методическо ръководство, координация и контрол при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването им.

Изоставането в процедурите по изработване и одобряване на общи устройствени планове на общини е определено основно като следствие от забавяне при осигуряването на необходимите за изработването изходни данни и осъществяването на съгласувателните процедури по реда на Закона за културното наследство и Закона за опазване на околната среда.

Следва да бъдат отчетени и негативните ефекти от наложени те oграничения, свързани с въведеното извънредно положение в страната и борбата с пандемията от COV1D-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Има и обшини села те са без планове :)))
2
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ми те парите не отиват в селата, крадат ги кметовете на общинския град
1
4
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Народ не остана по селата планове на вятъра за 100 000 лева :)))