530 са служителите в ПСС, като само 47 са на щат

Доброволците дори не ги освобождават от работа за да спасяват
4 яну 2023 08:10, Петя Славова
20
530 са служителите в ПСС, като само 47 са на щат
Снимка: БГНЕС

С 530 лицензирани правоспособни спасители разполага Планинската спасителна служба, която е част от състава на Българския Червен кръст. От тях едва 47 са щатни служители и поддържат базите на ПСС в различни райони на страната.

Останалите спасители са доброволци, които не получават заплащане. Това каза пред bTV директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

"Няма закон, който да подпомогне тези доброволци, няма закон, който да позволи освобождаването им от работа, когато отиват да спасяват в планината", каза още Нешев.

По думите му много трудно е да събереш спасители в работен ден. Той даде пример с последните случаи на спасителни операции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци.

"Знам какво е да вдигнеш на крак в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в делничен ден", добави Емил Нешев. По думите му държавата трябва да има ясна визия какво иска да постигне по отношение на спасителните операции не само в планината.

Планинското спасяване е скъпа дейност, всяка спасителна операция има разходи. Получаваме държавна субсидия, но тя е недостатъчно, обясни директорът на ПСС. Той апелира туристите да си правят застраховки, които да покрият евентуални разходи за спасителните акции.

Неговите наблюдения сочат, че около 20 процента от хората, спасени в планината, имат застраховки. Оставалите заплащат в брой част от сумата за проведената операция, но има и такива, които не откликват на такава молба, обясни Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: БЧКщатдоброволциПСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата прави така, че скоро да нямаме планински спасители, както се постара с бездействието си, за да изчезнат и медицинските сестри. Държавата я няма никаква в много сфери на нашия живот.
11
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Като няма пари за субсидии на партиите, съвсем естествено е, че няма да има и щатове за ПСС. Те си мислят, че могат да правят помени с чужди пити. А пък, не само питите, но и брашната и хлябомете поскъпнаха по време на служебното правителство на Гълъба.
10
5
 
2
 
! Отговори
Доброволците преди 1 година
им е важво да се запишат ПСС, за да си карат моторните шейните навсякъде по Пирина. Оти инак ги гонат. И да карат ски без пари.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A "опитния" планинар, дето го сваляха онзи ден, имал ли е застраховка?
8
4
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Ми да! А защо трябва да ходят линейки за някакви пешеходци и шофьори дето се трепят по улиците, вместо да си стоят вкъщи? А защо трябва да ходят пожарни при някакви, дето са забравили тигана на котлона? Изобщо няма смисъл от такива тъпотии, всеки сам да се оправя.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако една държава не може да осигури една адекватна и безплатна "Бърза помощ", която да покрива цялата и територия, то просто няма смисъл от такава държава и от плащането на каквито и да е данъци и спазването на който и да е от законите. Щом всичко е на доброволен принцип, защо ми е държава?
6
5
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
И защо трябва да спасяват разни неориентирани индивиди тръгнали намайната си защото така им е бръмнала мухата в кратуните!?Да си се оправят там!
5
11
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
За тези доброволци спасяването е нещо като хоби.Не е редно да задължаваме работодателя да ги освобождава от работа ,за да реализират хобито си.Все пак на тези хора се разчита да свършат някаква работа.
4
1
 
4
 
! Отговори
Гигов преди 1 година
До изборите през март ще се правят на щедри. А после ще има глад и разкошна мизерия.
3
6
 
5
 
! Отговори
аззз преди 1 година
Много ми е интересно,доброволците работят без пари,а в същото време карат спасените да си плащат!!!!!Нещо Здраво е объркано в цялата ситуация!
2
2
 
8
 
! Отговори
Санчо преди 1 година
А вие забелязахте ли че цялата държава е станала бунище? Отпадъци навсякъде. Пеевски и Борисов казват: това не е наш проблем, който иска да чисти. По това се познава че идва крахът.
1
1
 
8
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Да накарат депутатите да ходят да спасяват. И без това само получават тлъсти заплати на гърба на бедния народ.