Превръщат пасища и мери в терени за фотоволтаични паркове

Общини сменят предназначението на терените
6 яну 2023 18:08, Анисия Иванова
29
Превръщат пасища и мери в терени за фотоволтаични паркове
Снимка: БГНЕС

Пасища и мери се превръщат в терени за фотоволтаични паркове - за това предупреждават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). За целта е сезирана Върховната административна прокуратура.

Подобна практика вече има в доста общини, сигнали има от цялата страна, алармира пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Животновъди се оплакват, че общините ги "прекарват", като сменят предназначението на терените, заяви той.

По закон не може да се сменя предназначението на пасища и мери, освен в определени случаи и при определени условия, стана ясно от думите му.

Животновъди се привикват, правят им се срещи с инвеститори и им се подсказва, че не е добре те да заявяват тези пасища, описа механизма Симеон Караколев.

"Извиква се животновъдът. Обяснява му се, че ще му се даде някой лев, да не заявява това пасище. Тези пасища остават незаети. Ето ви ги утре фотоволтаични паркове. Тези животни какво ще пасат, не знам!", допълни гостът.

Това е поредната т.нар. "възможност", която се използва от различни бизнесмени – изтикват се животновъдите, алармира Караколев.

Според него това може да се случи върху всякаква земя, но се предприема върху пасищата, защото особено по-малките животновъди нямат глас.

Според него някой ще прибере едни пари по веригата.

Някои от областните управители, които не са в синхрон с даден общински кмет, стопират тези решения, "но някъде областният управител пее в един хор с общинския кмет, прекарват решенията и животновъдите остават без пасища", посочи Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро-дивотиите се разпространяват със скоростта на светлината. Много скоро ще се заговори за ВЕИ фараони. Брюкселската петилетка ще бъде преизпълнена. Отличници.
22
2
 
9
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Фотоволтаични панели само на покривите!
21
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
категорично против тези панели да се поставят в морето реката езерото защоще лишават животните от паша след тази поредна прос-то-тия пак ще настанеолелия всеки ден прос=таш-ки изпълнения няма ли да има краи
20
0
 
3
 
! Отговори
И парата гледай преди 1 година
Пак къде и при кои отива. Докога тя България по съсипана във свободно време не е била. Оправляват ни престъпници затова утре като убият някой няма да лежат и всички го знаем
19
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
КМЕТОВЕ ФЕОДАЛИ С ПО 5,6,7 МАНДАТА ХИЧ НЕ ИМ ПУКА ЗА ЖИВОТНОВЪДИТЕ?!.РЕШЕНИЕ;ЬЗАКРИВАНЕ НА МАЛКИТЕ ОБЕЗЛЮДЕНИ ОБЩИНИ.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги проектират на такива ниски височини пречат не само на животновъдите,но и на билкарите и пчеларите за притежаване на качествени продукти,а освен това тези фотоволтаични паркове не произвеждат пряко променлив електрически ток за електрическата високоволтова мрежа за транспортиране и ползване,което усложнява използването им.
17
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
Михаил Булгаков.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако продължават така ще има дъжд от камъни падащи съвсем случайно на определени места.
15
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 1 година
Майсторът и Маргарита. Хубава книга. За перипетиите в живота.
14
1
 
14
 
! Отговори
В. преди 1 година
Това е за вечни времена. Някога при всички системи и владичество всяко селище е имало общи гори и пасища. Неприкосновено.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината пасища ги изораха алчните арендатори а другата половина ще станат фотоволтаични паркове....
12
4
 
20
 
! Отговори
Разликата преди 1 година
По времето на лошия социализъм нямаше соларни панели, токът струваше стотинки и имахме 10 милиона овце............ А сега по времето на добрата демокрация има много соларни панели, токът струва хиляди левове и имаме само 1 милион овце..............
11
4
 
8
 
! Отговори
Смех преди 1 година
До До 9Га от тоя ток произведеш ток достатъчен да разделиш водород от кислород тогава ми се обади
10
4
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
След време ще ядете соларни паркове!
9
11
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
При лев и десет за промишлен ток, не само че няма да фалират, ами и ще се правят още. В добавка и тока ще върви нагоре в близките години. Единствено лятото ще е проблем, защото излишъкът ще е много, за това може да се прави зелен водород, но това е въпрос на патенти и много пари.
8
6
 
26
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Повсеместно унищожение на всички видове земеделие и животновъдство по цялата планета. Забраняват изкуствени торове в куп страни - питайте Шри Ланка дали е добра идея, те го направиха преди две години. Унищожават по всякакви начини животновъдството, в Ирландия, в Нова зеландия, в Европа като цяло. В най-големия европейски производител на храна - Холандия -унищожават поне 1/3 от фермите, насила! Били бой Гейтс вече е почнал фабриките за бръмбари, няма не искам!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е поредния балон с който някои хора ще изперат парите си, а други ще се набутат с кредити с надеждата да спечелят... Още преди година възвращаемостта на едно 30 кв съоръжение беше 7-8 години. След това държавата намали доста цените в пиковите часове.. И така след 1-2год повече от тия *** ще фалират. ИМаше такъв бум 2015-16 год. и много хора фалираха. Е големите играчи които първи направиха такива обекти се нагушиха - напр. другарката Бориславова / На Боко/, Така стоят нещата у нас
6
1
 
19
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Ето за какво сме им на ЕС. Слънчева земя да се прави каквото искат, както и образован и бял народ да върши черната работа.
5
1
 
32
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Само у нас чудесен, плодороден чернозем се унищожава с фотоволтаици! Което е грехота и престъпление срещу природата... Какво пречи да са по покривите, по чукари и камънаци... !?!?
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
супер, ще чдем кабели и жици на нас месо не ни трябва. И така и така всичко е внос от Полша а нашето животновъдство е просто смехотворно. БГ загива хора, осъзнавате ли беее бееее офце събудете се