Бум на болните в Бургас, очаква се да обявят грипа епидемия

Опашки пред кабинетите на джипитата, болни са основно деца
26
Бум на болните в Бургас, очаква се да обявят грипа епидемия
Снимка: Pixabay

Бургаска област е един от регионите у нас, които ще са сред първите обявили грипна епидемия през настоящия сезон.

Причината- изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, които отчитат и от Регионалната здравна инспекция в града , а и общопрактикуващи лекари и педиатри. Очаква се до края на деня РЗИ в Бургас да предложи на областният управител да обяви грипна епидемия. Тази мярка ще бъде съгласувана с главния здравен държавен инспектор.

„Данните показват, че за седмицата от 2 до 8 януари, има регистрирани  383 случая на заболели от грип и остри респираторни заболявания. Това е 194,11 промила заболяемост на 10 000 души. В момента сме в предепидемичен период”, заяви д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас пред Нова телевизия.

По думите ѝ, ако броят на заболелите продължи да нараства, това ще стане причина за обявяването на грипна епидемия.

От началото на годината коридорите пред кабинетите на общо-практикуващите лекари и педиатрите за препълнени. Болни са основно деца, отчитат от един от големите медицински центрове в Бургас

„Последните 9 дни са преминали повече от 350 пациенти през нашия кабинет, като се наложи в дните след Нова година- на 1,2 януари, ние да включим втори лекар с педиатрична насоченост, тъй като 70% от тези случаи са на деца”, твърди д-р Нигохос Топузян- управител МЦ „Св. Николай Чудотворец”- Бургас

Много от малките пациенти, преминали през кабинетите на педиатрите обаче се налага да постъпят на лечение в болнично отделение.

„Най-често децата се обръщат към нас с оплаквания като температура, кашлица, хрема, обща отпадналост. При по-голямата част от децата тези симптоми отминават за няколко дни, но при една част, естествено има усложнения, което като цяло зависи от общото състояние на детето, дали има придружаващи заболявания или не. При едни деца протича по-тежко, при други не толкова”, посочва д-р Айлин Сали от Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас.

Част от децата били приети в отделението, след като родителите са прилагали самолечение. Все още свободни места в болниците има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Бургасгрипдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е грип ане Ковид, ама няма мерки то пика ще мине докато обявят грипна ваканция
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сте се ваксинирали! Има вaксини и против ковид, и грип, и RS. И за деца!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо вместо да се пише за проблема, не се обяви грипна ваканция??? Така ще предпазим децата си и ще се намали разпространението на заразата.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за грипна ваканция значи
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте много плодове, зеленчуци, лук и чесън - сурови. Яжте яйца за протеин за имунната система, желязо, витамини и микроелементи. Печете се на слънце. Ходете боси по земята поне по 30 мин на ден или с обувки с подметка от гьон и кожена стелка. Правете умерени упражнения и разходки. И нито грип нито настинки ще ви хващат.
10
4
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
До изборите никой няма да ви закача
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един изисква мерки, друг търси конспирация в мерките. Трети отрича вирусите, четвърти мисли, че го пръскат. Пети обвинява лекарите, че го лекуват, шести, че не го лекуват. Абе вие нормални ли сте!
8
8
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Грипът ви е най - малкия проблем. Пак ще има "ПЛАНДЕМИЯ4 и "МЕРКИ". Всичко е измислено и съгласувано предварително. Чакаме само някой да ни каже почвайте с короната.
7
4
 
13
 
! Отговори
Нели преди 1 година
В Шумен от миналата седмица е 253 на 10 000, в клас всички са болни и половината ни учители отсъстват и пак не ни пускат грипна. Чакат края на срока... да се натръшкат дано всчики от РЗИ-то, както са ни оставили в инкубатора на зарази!!!
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето го резултата от чертите в небето лятото.
5
7
 
14
 
! Отговори
Мутафчийски преди 1 година
Единственото доказано лекарство срещу Ковид, Грип, Mаймунска шарка и хемороиди е доброто старо къртене на пейки и разбира се носенето на маски!
4
4
 
11
 
! Отговори
Стефка Костадинова преди 1 година
Какъв е този бум, няма ли скок?
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората могат да си помогнат, да са по-устойчтиви срещу подобни ингекции, ако не живет изнежено. Климатиците,поддържащи постоянна температура, с което организмът не се упражнява на адаптация, затворените непроветряеми пространства, липсата на движение на въздух, прехранването, храненето с продукти които "запушват"клетките, отделно безумните моди да се ходи с голи глезени, колене, кръстове през студените или ветроеити дни и месеци....
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид = грип, действа се както е удобно в ситуацията.
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болни сме от ноември масово, алоооо..... още тогава бяха пълни кабинетите, че и леглата по болниците....просто решиха сега, че трябва да се върне ковид манипулацията и медийното облъчване.