Над 50% плащат безконтактно в градския транспорт

Това показва ново проучване
12 яну 2023 17:37, Росен Стойчев
11
Над 50% плащат безконтактно в градския транспорт
Снимка: БГНЕС

Делът на потребителите, които са склонни да се разплащат безконтактно в обществения транспорт, нараства значително – 56% биха избрали тази опция, а 44% все още се въздържат от нея. Това показват резултатите от проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на Visa през ноември миналата година, което означава, че около 3 млн. пълнолетни жители на страната декларират такава готовност (за сравнение, в началото на 2022 г. броят им е бил около 2,3 млн.).

Тази нагласа е значително по-силно изразена сред хората в София (където готовността достига 72%), големите градове (62%) и намалява сред жителите на по-малките населени места.

Още по темата
Във възрастово отношение склонност към електронно разплащане в обществения транспорт заявяват най-вече 18- до 50-годишните, докато сред най-възрастните поколения тя спада до 31%, съобщи Bulgaria ON AIR.

Наблюдава се и ръст в общия дял потребители на градски транспорт в страната и увеличение в честотата на ползването му в сравнение с януари 2021 г.

"Резултатите от проучването показват, че пътниците в обществения транспорт припознават във все по-голяма степен безконтактните разплащания. Гражданите и гостите на София, които използват безконтактното разплащане, са защитени чрез напреднала технология, което означава, че това е най-сигурният метод на плащане при придвижване от точка А до точка Б", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Центъра за градска мобилност е най-яркия пример за корупция в столицата. В чий джоб отиват парите? Сложиха "зелена зона" и в градинките пред блоковете ,където живущите си паркират колите.
7
2
 
10
 
! Отговори
Ами ако източват? преди 1 година
Ами ако някой смени машинката в автобуса и вместо да продава билети тя започне да източва карти тогава какво правим? В магазините за пост-терминалите отговаря някой, но в градският транспорт е "куче влачи, диря няма".
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупаците от СОС се правят на украйнци нали през лятото садиха сини и жълти теменужки.Та в Украйна за да се покажат колко са американци почнаха да махат надписи с кирилица и сложиха надписи на английски.Даже май мислят и втори официален да го правят английският.Та и тия така.На автобусите казват София Сити Бъс. Тва е за да не им личи веднага какви прости селяни са.Но това е стара традиция в Бг.Преди години е имало напъни масово градове да се казват Ленин и Сталин.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там под пръста на дамата пише СОФИЯ СИТИ КАРТ! Някой знае ли тези думи в българският език? Принципно би трябвало да е "Градска (транспортна) карта". Живеем в България и езикът е български. А на английски могат да сложат отделен надпис за туристите. За съжаление в България всички политици са родоостъпници погазващи Българщината и конституцията години наред. Цялата държава е изписана с латински букви и на английски (линейки, полиция, гражданска защита, надписи на държавни учреждения.
4
0
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
И тези дето искат хартиена бюлетина за изборите ли плащат безконтактно? М.а те могат ли?
3
0
 
20
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Няма и да видиш. Нека пък пробват да глобяват с 3 лв за забравено чекиране. Ще се появи нова рецепта. Кюфтета от контрольорска кайма. Подли крадци такива.
2
3
 
22
 
! Отговори
свинско със зеле преди 1 година
Е винаги ще изкарат некво социологическо проучване как видите ли всички искат да плащат с безконтактни карти.Винаги статистиката показва че "младите" предпочитали да си плащат с кредитната карта пък дъртите с билет.Почти 20 години ползвам градски транспорт в София. Никога не съм виждал млад човек да се таксува с карта било то пластика на СГС или дебитна или кредитна.. Пред терминалите за електронно таксуване обикновено се редят пенции щото пластиката им е по-тънко.Останалите -билетче или гратис.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зомби роби с телефони