Най-накрая сняг в планините, в сряда ще натрупа 30-40 см

Това би спасило ски сезона у нас
17 яну 2023 10:48, Нели Христова
15
Най-накрая сняг в планините, в сряда ще натрупа 30-40 см
Снимка: БГНЕС

Планините най-сетне ще добият нормалния за зимата вид - заснежени, ще може да се карат ски. Това обяви климатологът проф. Георги Рачев.

“Предстоят ни няколко топли дни. От този петък ще имаме една сериозна модификация на времето към значително по зимно време.”, заяви той в предаването “Тази сутрин” по bTV.

"На височина под 600 м ще вали дъжд и мокър сняг, над 1000 м ще се образува хубава снежна покривка. В събота ще застудее значително. Опасно ще бъде времето в планината. Много сняг ще падне в сряда по планинските курорти, говорим за 30-40 см", каза още той.

В началото на следващата седмица по върховете се очакват и още снеговалежи, като покривката може да стигне и половин метър, очакват метеоролозите.

Това би спасило ски сезона у нас, който страда - както е в цяла Европа. Десетки курорти в Алпите са с отменени резервации, много затвориха.

Проблем може да бъде само дъждът в края на тази седмица в Пампорово, където е по-ниско, но в ски зоната в Банско валежите ще са от сняг, обясни професорът.

Климатологът подчерта, че много люти студове не ни очакват. Към момента аномалията е 4-5 градуса по-топло от нормалното за януари.

“Над Западните Балкани има един средиземноморски циклон и България ще попада в южния поток. Над Атлантическия океан ще има антициклонално състояние и ще се изгради над Великобритания. Това ще блокира преноса на влажен и доста топъл въздух за зимата от Атлантическия океан. Валежите от дъжд ще започват в четвъртък вечерта и петък”, добави Рачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Банско(бил съм наяколко пъти) мога да кажа,че по скоро е за алкохол-туризъм,от колкото за спортБоровец и Пампорово сапо-възможни за зимен туризъм(бил съм и там)защото са от двете страни на високите хребети и там температурите и в двата комплекса почти не се различават през цялата зимаРазликата е само в рамките на 1-2 гр.С*Там снегът се задържа по дълго но няма кабинкови лифтове и не представляват голям интерес освен за балканцитеНе съм ги посещавал от15 г.и не са ми интересни поради скъпотия
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооооо, Бравос! Ееее, нека снежец пада от небето и да покрие полето. Нека падне хубав снежец, да покрие мръсотията и да изчисти въздуха. Трябва си снежец, дори и за романтиката!
11
0
 
2
 
! Отговори
Цццц преди 1 година
Утре от 9 до 18 градуса средни стойности за България. Банско е загинало, там държи топло. Боровец е на ръба, а за Пампорово ще видим.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друг е въпросът за зимните и летните курортни селища. За зимните съм съгласен че могат да минат за такива,въпреки,че сезона не толкова дълъг, около 4-5 м.Но за летните,при2.5м.лято не може да се считат за курорти,особено градоветеТакива могат да минат само ако са комплекси извън града . Целта беше да се обявят за такива за да се увеличат данъците,което е абсурдно.За Спа курортните градове и села е друго.Там"сезона"е цяла година.Толкова за БГ туризма, затова няма качество а се цели количество.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата в България напоследък започва след15-16януари и понякога продължава до края на март и началото на априлТази година кокичетата цъфнаха по рано,което според моите наблюдения означава че зимата ще е не толкова снежна но ще е по дълга и по високото ще има дълго време снежна покривкав неделя вече направих първия си ски излет за тази годинаВече се очертава че няма да е последенСъветвам всички любители на ските,скейборда и шената да не закъсняват след15ч.в планината ако нямат сигурен подслон.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У наше село в Родопите на височина 2000 метра сняг си имаме още от миналата година. Първият сняг не сее стопил благодарение на мъглите които не позволяват слънцето да грее.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще спасява? То зимата мина
6
0
 
20
 
! Отговори
еди кой си преди 1 година
ще спасяват сезона с пренадудите цени за лифт?! не могат ли да проумеят че единственото което би спасило курорта и то в тези условия е да го направят достъпен
5
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма условия за ски курорти. Това, че няколко банскалийски селянина са сметнали, че света ще слезе у техните села да кара ски, не значи, че ще стане.
4
0
 
20
 
! Отговори
българка преди 1 година
Ах-ах-ах - Мальовица ! Прекрасно място, едно от най-емблематичните за България ! И лято, и зима там е невероятно красиво и си като омагьосан ! Там се научих да карам ски, там се научи и детето ми. Препоръчвам на всички начинаещи скиори да започнат от там - няма много хора, спокойно е, три пъти по-евтино е да наемеш ски учител. Природата е уникална, и този връх на хоризонта - погледът ти все към него се обръща.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви зимни курорти в наша Мутростания бе? То сняг няма от три месеца те ще ни приказват за ски курорти. Не е ли пределно ясно, че отдавна тези "курорти" станаха овърпрайс спа центрове предлагащи едно нищо на висока цена?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е значи на повечето места, включително в по-ниските части на планините просто ще оговняни....
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ски сезона? Януари свършва. Ски сезон - февруари. Март почва да се топи снега. Закривай тия зимни курортини...