Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
8
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До МайнаЕдна стена ако не е отлята от бетон на кофраж нищо няма ти стане на блока, успокой се.. Дори един преграден панел да се махне пак е ок, но говорим само за единични случаи а не от първи до осми етаж да бутат стени, да усвояват тераси, да местят ВиК, да къртят канали по плочите и т.н. Навремето са го смятали да има само по един кртн на вход/блок, не са очаквали, че ще станат години да се... роднини...
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ново 200 - Старите блокове са мега опасни и ще се наложи, да бъдат съборени ... до един! После и новите! Накрая, ще зпаочнем да кълвем и къщите! Честитон апечалившите фирми, които ще получат проектите. А не - вие няма да имате право!
24
2
 
12
 
! Отговори
Joko преди 1 година
У нас с малки зключения Некачественото строителство е правило ! Дано няма земетресения. Гледам снимките от земетрса в Турция. Срутили са се некачествено строените сгради. Около тях стоят високи блокове без да са помръднали !
23
0
 
2
 
! Отговори
Майна преди 1 година
До 20 ,Ами като не са носещи дай да махнем всички стени ...мисля,че ти от тези бутащите стени ,поредния Бай ***
22
3
 
11
 
! Отговори
проектант преди 1 година
Да ше издържат но не земетресения от 7,8 а най много до 5. Новопостроените сгради се проектират от млади проектанти с доста минимални знания. Масово не се спазват нормите за проектиране и се бърза и бърза.... Техническия контрол подпечатва всичко без да гледа. Резултата е - даваш 2000евро/м2 и тавана ти пада на главата. Това е реалността.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас - ОБщините са за заплати, не за правене ...
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Мелсън Те тия дето си разширяват кухните към терасите или примерно си избиват врата от терасата към спалнята ако ти е преходен апартамента на своя глава са за затвора!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майна 17 - Защо да не може? Носеща колна ли е, какво е?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано не се налага да разбираме.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В България всеки си прекроява жилището както иска, защото знае, че няма никакъв контрол по този въпрос." - Да, защото си е неговото жилище. Или исакш, да сатнем бетер, като в САЩ, къдото трбябва да искам разрешение, да си боядисам дървената ограда в друг цвят, защото не харесвам стария, който е вече изсветлял и без това.
16
1
 
19
 
! Отговори
Майна преди 1 година
до 11 ,чакай да трусне по силно и ще разберем ,не може на 8 етажна сграда на втория етаж да бутнеш цяла стена ....един ден ще си платим тарикатлъци те
15
0
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
В много блокове се къртят стени ,прегради а етажната собственост и общините не правят нищо.
14
0
 
36
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
В нашия блок само аз и още двама не сме си премахнали стените на терасите граничещи с кухните. Дори един съсед военен ме убеждаваше и аз така да направя. Викам му. Искам да имам тераса, не искам по-голяма кухня. В България всеки си прекроява жилището както иска, защото знае, че няма никакъв контрол по този въпрос. Надяваме се природата да ни пази и да няма земетресения.
13
1
 
11
 
! Отговори
Абе... преди 1 година
..... бай муй, що си чешеш езика да обясняваш какви механизми за регулиране има, що не пробваш да кажеш обективно колко от тях се спазват ?!?! На хартия всичко е идеално, колко незаконни и нерегламентирани строежи има и в момента, общините са касички, цъкаш и на хартия всичко е идеално, като за 2500 евро/м2. Реалността никой не я знае и не му и пука !
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 - Новите ще изкарат до 4.5, старите до 5.5 ... над това вече хвърлящ зарове.
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усвоени тераси , бутнати стени , това е масово ев панелните блокове . Преценете вие , но за 1500 евро на квадрат -толкоз !
10
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майна - Колко блока са паднали досега, от такива дейности?
9
1
 
18
 
! Отговори
men преди 1 година
интересно какво ще се случи с ремонтите на фънди и баце, който и без земетресения се разпадат на 6-тия месец.
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в цялата статия не се разбра колко по Рихтер могат да издържат примерно нашите панелки на определена възраст и новото строителство. Да ви имам статията аз.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено "новото сторителство" из Пловдив ЗАМИНАВА! ПРоблемът е, че не можеш да си вземеш и парите, въпреки очевидните нарушения, защото са вече изхарчени.