Месечно отделяме за храна около 33% от доходите, ядем все по-малко тестено

Увеличаваме сладкото и алкохола
16 фев 2023 10:41, Анисия Иванова
111
Месечно отделяме за храна около 33% от доходите, ядем все по-малко тестено
Снимка: Bulgaria ON AIR

През 1985 г. един кг хляб струва 40 ст., а днес цената му е 2,40 лв. През кои години най-добре е живял българинът и кога се е чувствал най-богат?

"С двама моите колеги от Стопанския факултет успяхме да изчислим индекса на потребителските цени за 270-годишен период от време. Това е основа, която би дала възможност за всякакви други проучвания назад във времето. Важно е каква е достъпността на отделните стоки в кошницата. Оказва се, че през последните 20-ина години стандартът ни на живот значително се повишава. Инфлацията ни дава информация за стандарта на живот", заяви доц. Мартин Иванов от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" пред Bulgaria ON AIR.

Проучването показва, че през най-добрите години на социализма може да се купят 14 кошници с една средна заплата, докато през 2022 г. (последната година от изследването - бел. ред.) може да се купят 22 кошници.

"Дали се чувстваш и дали си по-богат са две различни неща. В исторически план, в последните 270 години, сега стандартът ни на живот е значително по-висок. Ако отделяш много пари за храна, значи не си много богат. Ако можеш да си позволиш почивка на Малдивите, значи животът е много по-различен", подчерта доц. Иванов в студиото на "България сутрин".

За първи път имаме трайна тенденция на спад в разхода за храна около 2003-2005 г. Към 2020 г. месечно отделяме за храна около 33% от доходите ни, докато в Западна Европа данните са около и под 20%, стана ясно още от думите му.

В последните 30-50 години постепенно започва да се променя съставът на храните, които консумираме. Консумира се много по-малко хляб и тестени изделия. Консумира се много повече сладко и алкохол. Отделяме повече пари за дома и за транспорт.

Според доц. Иванов неминуемо ще се промени потребителската ни кошница заради променящите се технологии. Логично е разходите за храна с течение на времето да намаляват - да приемаме по-малко, но по-качествени калории, смята той.

Гостът посочи, че българското общество преминава през няколко тежки кризи, но въпреки това стандартът му на живот е горе-долу постоянен до 2000 г., премерено през разходите за храна.

"В Норвегия и Англия се стигнали до около 1200 година. Теоретично е възможно да стигнем до 1500 година. Наложи ми се да посетя 57 музея и архиви, да прегледам над 1000 търговски тефтера", каза още доц. Мартин Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на имотите включена ли е в количката ? Цената на тока ?
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделението на влиянието след ялтенската конференция е 75% влияние на СССР и 25% на Запада в България. Да влиянието на СССР беше по-голямо от това на Запада, но в сравнение с Румъния имахме по-голямо западно влияние. В Румъния влиянието на СССР е 95%. Сега е обратно 75% влияние на Запада и 25% на Русия, през 90-те някъде се бяха изравнили. В държавите от Вишеградската четворка и ГДР разбира се западното влияние беше по-голямо през соца, а Югославия си беше почти западна държава.
84
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да е жив и здрав г-н ИЛИЕВ. С него сме преживели какви ли не партии и кризи. Младите дружбенци и дружбенки не трябва да се плашат от нищо. Тя, инфлацията си е за икономистите. А според мен, си е нормално явление. Повече от ясно е, че обедняваме, но пък си имаме приятели и приятелки. А пък, те са си истински. А и струват повечме от обезценяващите се левчета на тези от БНБ-то и техния управител или гуверньор. Но пък, Радевците станаха прекалено много. Особено тези от политиците.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 82, нормално! Вече не си млад и милееш за други времена, защото животът ти е бил интересен. Сега е по-хубаво!
82
2
 
5
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 1 година
Пичуе, живея в Париж, който е сред най-скъпите градове в света. Всеки път като съм в София се хваща, за главата как в възможно такова нещо да съществува. Хем някакси умрело и провинцялно, хем цялто порутено, хем цените гонят френските, хем храната гадна, хем заплатите мижави. И като добявим и щъкащите батки "три морета" направо тичам обратно на летището. Както казва един приятел БГ е вече скъпо и тъпо!!!
81
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Това се случва най-вече заради големите вериги, високите цени на горивата и електроенергията, като допълнителен бонус е и войната. Един кг. кашкавал веригата го купува за 17,50лв. и го продава за 29лв. За такава надценка от 40% чувал ли е някой в търговията?
80
2
 
0
 
! Отговори
до 84 преди 1 година
За какво ти е интеренет и телефон като са ти ниски доходите, не разбирам?! Че и компютър имаш сигурно. Не си беден значи. А доходите си зависят от теб.
79
2
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 година
Не смея да отворя хладилника, като пестя - за останалите, нямам думи. Всичко съм преживявал - ама - както и да е. При това - работната ми норма не е намалена - 8 часа съм на линия, един вид. Доходите са ниски, а имаш разходи, интернет, ток, телефони.
78
1
 
5
 
! Отговори
001 преди 1 година
некФи 10% от населението може и да заделя 33% за храна, НО ОСТАНАЛИТЕ едва смогваме с 70% от доходите да се изхранваме . Другата седмица може да станат и 80% както е тръгнало...
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки нормален човек живял поне 65 години, може да забележи, че сега живеем два пъти по-зле в сравнение с 80-те години. Какво от това че живеем по-добре отколкото през 1992-ра или през 2000-та година. Засега още не можем да достигнем нивото от преди 1989 година
76
3
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
Живеем в диктатура - не притежаваме свобода на работа и на административни разрешения, за да упражня своята дейност съм длъжен да спазвам невероятни изисквания, това е непоносимо, като е следствие на ГЕРБ - те един вид позволиха това да се случва навсякъде, да има терор и тормоз, честно - слушал съм за фашизъм, но е неприятно.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дам още малко инфо на тия, които нямат реална представа особено за късния соц. Нашите тогава 1987 г,млади хора ме взимаха от детската градина и ходихме на кино и гледахме "Кинг Конг".Малко по-късно,но все още беше социализъм те ходиха и гледаха "Умирай трудно 1" също на кино и си спомням,че ме хвана яд леко, че не са ме взели и мен да го гледам.Аз съм от София де,макар че баща ми ми е разказвал, че в началото на 60-те на село е идвал влак и на прожекционен екран е гледал Спартак с К.Дъглъс:)
74
5
 
5
 
! Отговори
Абсолютно! преди 1 година
Всеки нормален човек може да забележи, че през последните 20 години имаме възход. Притежаваме повече, пътуваме, учим, развива ме се! Разбира се има и една част от обществото, която основно мрънка.... там също има промяна...просто са мрънкачи. Дори тези с минималките живеят по-добре(не забравям и пликовете под масата). Само болните хора заслужават подкрепа, лично мнение.
73
3
 
1
 
! Отговори
ОнанисТ преди 1 година
и аз съм програмист!
72
3
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 28 : Каквито и пренебрежителни местоимения да използваш - личи си, че се самоизяждаш от завист и злоба. Защото си знаеш че си opъфляk, и такъв ще си останеш. ЦЯЛ ЖИВОТ.
71
1
 
6
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Акциз върху захарта би решил много проблеми. Когато една близалка стане по-скъпа от кило ябълки ще имаме по-здрави деца и по-пълна хазна.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои мислят че през соца се е учил само руски, това не е вярно. Бях в детската градина сигурно е било 86-87 г и идваше младо момиче студентка учещо английска филология и ни учеше на английски. Носеше фигурки на животни - крава, куче, кон, овца итн и ни казваше всяко животно как се изговаря на английски. Иначе съм учил руски май беше до 2-ри клас и в училище, когато падна соца, след това разбира се минахме на английски. Давам ви го информативно, че някои имат нереални представи за онова време:)
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Консумира се много по-малко хляб и тестени изделия. Консумира се много повече сладко и алкохол. " .... Консумира се и много по-малко месо, яйца, млечни продукти, олио, ориз, боб, леща, грах, ...
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да ви зсветна че 90% от ИТ сферата е преливане от пусто в празно и един ден това ще свърши.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличаване на приходите става с ПОВЕЧЕ работа!!!А не с (Тигре-тигре, дайте ми пари) !!!А като не искаш да работиш повече, НАМАЛИ разходите!!! Това е положението!!!