Община Елин Пелин е една от петте у нас с положителен прираст

За трето дете дава 5000 лв., ще подкрепя и студенти
22 фев 2023 15:37, Анисия Иванова
20
Община Елин Пелин е една от петте у нас с положителен прираст
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Община Елин Пелин е една от 5-те в България, които могат да се похвалят с положителен прираст на населението, но казвам това с болка, че не са повече. Тя предлага най-високия стимул за трето дете в България от 5000 лв., а планира да подпомага жителите си и със стипендии за университети в определени специалности, стига след това родените в общината да живеят определен брой години в нея. Това каза Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин в предаването Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Ивайло Симеонов посочи, че не се гордее толкова с факта, че общината му осигурява най-голямата еднократна помощ за трето дете, а по-скоро съжалява, че останалите не могат да си позволят да правят същото.

Той допълни, че всички общини имат различни предпоставки за икономическо развитие и съответно финансови възможности.

"Ние сме една от 5-те общини в България, които имат честта да имат положителен прираст и това е вследствие и на тази социална програма, която създадохме, а именно 5000 лв. За трето и всяко следващо дете, а за 1-во и 2-ро, помощта е съответно 1000 и 2000 лв.“, каза кметът.

Симеонов засегна и въпроса за финансовата децентрализация на общините, като каза, че ако се промени моделът и се премине към пълна финансова децентрализация, „всички общини ще могат да създават финансови инструменти като в Елин Пелин, за да могат да връщат обратно своите жители, от което страната има крещяща нужда“.

Във вторник е било проведено Общо събрание на национално сдружение на общините в България, но Симеонов каза, че отново не е бил постигнат никакъв напредък по тази цел: "Продължаваме да разговаряме и да сме категорични в позициите си, че трябва да се случи нещо такова, категорично го заявяваме, но имаме нула движение“.

Гостът заяви, че в годините е участвал в множество комисии, включително и последната към Министерството на регионалното развитие, на което е било вменено да разглежда този въпрос, както и на Министерство на финансите, но тези комисии не заседават.

"Чух един отчет за постигнати 65% за финансова децентрализация, което е меко казано лъжа и меко казано не съответства на реалността“.

Според Симеонов в последните месеци в страната няма политическа криза, а борба за разпределение на ресурсите, които общините произвеждат, но започва безцеремонно погазване на всякаква логика за развитие на страната, а кметовете са принуждавани „да падат на колене, да целуват ръка, да го потупват по рамото и да ги карат да излизат пред строя и да казват благодаря за нещо, което не трябва да се случва“.

Той все пак каза и че най-добрите партньори на Националното сдружение на общините са били служебните кабинети, защото по тяхно време се постигат най-големи резултати.

Помощта от 5000 не се отпускат накуп. 2000 лв. се дават при раждане на детето, а по 1500 лв. – при записване в детска градина и в училище, като събеседникът заяви, че това е част от дългосрочната програма на общината.

По предложение на двама общински съветници в община Елин Пелин е създадена програма за финансиране на студенти по специалности медицина, образование и публична администрация, каза още той.

"Условието за тази помощ е те да се върнат в община Елин Пелин и да работят в нейните структури най-малко за срок от 5 години“, обясни кметът.

 Какви са изискванията за получаване на помощ при раждане на дете и защо българската прокуратура е завела дело за дискриминация срещу общината?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
Тенгри яко в дупако преди 1 година
Покажете боята на прираста;))) Не съ стеснявайти, ний си знаем, че е от социалните на Маалата;)))
14
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Римляни има ли у Елин Пелин :)))
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иво стой си при тролейчета и транвайчетата и наркоманчетата и данеси стъпил повече там
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прирастът е положителен,защото е на 10км от София,ама иначе условията за живот последните десетина години стават все по-отвратителни.Превърнаха я в индустриално блато
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 път бях там по работа. Повече няма и да стъпа.Кола до кола.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След трето дете никакви пари. И без детски. Има един етнос дето превърна децата в бизнес.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е общината с най-лошите пътища в България.Хиляди тирове и никаква поддръжка
8
2
 
9
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Този кмет за 8години превърна общината от едно чисто,зелено и красиво място в ***.Десетки заводи,складове и отровени реки
7
0
 
12
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Защо винаги най-корумпираните и най-големи популисти ги дават по всички телевизии
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 Децата на богатите само трябва да учат но някой друг им плаща, че после стават на влас. Колко по-малко учени толко по-добре а ако има някой умен но беден или е безработен или емигрира.
5
1
 
7
 
! Отговори
1111 преди 1 година
А за кучетата кога ще се погрижи?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка година закриват по 200 села и ще правим Люксембурк с град държава София.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото е с държавните поръчки в университетите, най-вече в медицинските. Влизат с държавна поръчка, завършват и хукват към Германия. За какво ги ручаме жабетата?
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходих там на скоро. Кафеви има тук-там, но да се каже че преобладават, е доста пресилено.
1
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Елин Пелин преобладават кафевите. Прираст има, това е добре, но на какво?